Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aksana apie krūties vėžio diagnozę: ligoninėje turbūt atrodžiau „paklaikusi pacientė“

Prieš šešerius metus krūties vėžio diagnozę išgirdusi kaunietė Aksana Jankauskaitė prisimena, kaip ligoninėje tąkart sklido kalbos apie „paklaikusią pacientę“. Moteris supranta, jog taip buvo pavadinta po itin emocingos reakcijos į ligą ir prisipažįsta, kad psichologiškai išgyventi šią akistatą buvo labai sunku.
/ Shutterstock nuotr.

Artėjant 38-ajam gimtadieniui Aksana nė neįtarė apie galimą onkologinę ligą, kol vieną dieną, besimaudydama vonioje, užčiuopė neįprastą darinį. Tuomet prasidėjo įvairūs tyrimai, po kurių sekė žinia apie krūties vėžio diagnozę, gydymas ir sunkus psichologinis lūžis.

„Kol diagnozavo ligą, tyrimų procesas buvo ilgas, bet prisimenu, kad po biopsijos dar savaitę laiko pati sąmoningai delsiau apsilankyti pas gydytojus. Bijojau išgirsti diagnozę. Vėliau sužinojau – antra stadija, agresyvi forma“, – prisimena A.Jankauskaitė.

Asmeninio archyvo nuotr./Aksana Jankauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Aksana Jankauskaitė

Jauna moteris ir šiandien prisimena būseną, kuomet atsidūrė akistatoje su liga – atrodė, kad žemė slysta iš po kojų.

„Jaučiausi, lyg uždaroje erdvėje. Viskas pradėjo suktis ratu, nesiorientavau aplinkoje, nebegirdėjau, ką kalbėjo žmonės, pradėjo ūžti ausyse. Dabar atrodo nenormalu, bet vienu metu pagalvojau, galbūt eiti ir nušokti nuo tilto…“, – emociniais išgyvenimais dalijasi pacientė.

Su psichologinėmis problemomis kovoja pati

Nors krūties vėžys Aksaną lydi jau beveik šešerius metus, moteris prisipažįsta, kad per tą laikotarpį buvo įvairių išgyvenimų. Anot jos, psichologinės problemos yra neišvengiamos, tačiau kiekviena pacientė turi rasti būdą, kaip su tuo kovoti.

„Mano psichologinė būsena buvo labai sunki ir ją atstatyti užtruko ganėtinai ilgai. Bet kažkuriuo metu supratau, kad turiu pati su tuo susitvarkyti, pradėjau dirbti su savimi, skaičiau įvairias knygas apie pasąmonės galią, užsiėmiau meditacija. Aš atradau tai, kas man padeda“, – sako Aksana.

Pradėjau dirbti su savimi, skaičiau įvairias knygas apie pasąmonės galią, užsiėmiau meditacija, – pasakojo Aksana.

Šiandien A.Jankauskaitei didžiausią nerimą kelia mintis apie ligos atsinaujinimą. Nors moteris labai stengiasi valdyti savo psichologinę būseną, vis dar atsiranda momentų, kai nesugeba sukontroliuoti emocijų.

„Dabar turiu atlikti tyrimus kartą per metus, ir iki patikros visada jaučiuosi gerai. Kartais net pamirštu, kad sergu. Psichologinės problemos prasideda tada, kai ateina laikas sveikatos patikrai, – labai bijau, kad nebūtų metastazių, todėl sunkiai tai išgyvenu. Atrodo, kad visur ima skaudėti, tačiau kai tyrimai praeina, vėl džiaugiuosi gyvenimu“, – pasakoja moteris.

Pagalbos reikia ir pacientėms, ir jų artimiesiems

Nacionalinio vėžio instituto gydytojos psichoterapeutės dr. Giedrės Bulotienės teigimu, krūties vėžio diagnozę lydinčios emocijos paliečia ne tik sergančias moteris, bet ir jų artimuosius. Medikė sako, kad labai svarbu išlaikyti racionalumą ir žinoti, kur kreiptis pagalbos.

„Pacienčių reakciją į krūties vėžio diagnozę lydi visa emocijų seka – nuo nevilties, pergyvenimo, verkimo, užsidarymo savyje iki susitaikymo ir racionalaus suvokimo, kas vyks toliau. Tačiau reikia nebijoti ir kreiptis pagalbos. Tai reikalinga ne tik pačioms moterims, bet ir jų artimiesiems, kurie kartu išgyvena ligos diagnozę“, – teigia dr. G.Bulotienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Giedrė Bulotienė (kairėje)
Asmeninio archyvo nuotr./Giedrė Bulotienė (kairėje)

Gydytoja primena, kad ne kiekvienas atvejis, kuomet užčiuopiamas neaiškus darinys, reiškia onkologinę ligą. Tačiau priduria, jog ilgų tyrimų metu pacientės išgyvena labai daug emocijų, todėl pataria, kas gali padėti tai išgyventi.

„Labai svarbu, kad moteris nesijaustų viena ir turėtų artimą žmogų – draugę, sutuoktinį, tėvus ar vaikus – kas palaikytų ir pabūtų šalia visų procedūrų metu. Kiekvienas esame apsuptas artimųjų, ir tai nebūtinai turi būti šeimos nariai. Svarbu ir pačiai moteriai atrasti patikimą žmogų, į kurį ji nebijotų kreiptis pagalbos“, – pataria dr. G.Bulotienė.

Krūties vėžiu serganti A.Jankauskaitė pataria kreiptis ir į likimo bendražyges, kurios noriai padeda ir pataria įvairiais klausimais. Moteris sako, kad socialiniuose tinkluose susikūrusiose sergančiųjų grupėse moterys geranoriškai pasidalija savo istorijomis, o sėkmingi atvejai neretai įkvepia ir padeda į ligą pažiūrėti kitu kampu.

Šiandien Lietuvoje pagalba teikiama ne tik onkologiniams pacientams, bet ir jų artimiesiems, kurie taip pat patiria psichologinę įtampą. Gydytojos dr. G.Bulotienės teigimu, sergančiojo šeimos narius labai paliečia artimo liga, todėl svarbu nenuleisti rankų ir kreiptis pagalbos į krizių centrus, kuriuose teikiama psichologinė pagalba.

Ankstyva diagnozė gali pakeisti ligos eigą

A.Jankauskaitei krūties vėžys buvo diagnozuotas ganėtinai anksti – antrosios stadijos pradžioje. Kuo anksčiau nustatoma liga, tuo greičiau galima pradėti gydymą ir pasiekti geriausių rezultatų, todėl Aksanos sveikatos būklė šiandien yra kontroliuojama.

Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija (IWAV) kiekvieną pavasarį inicijuoja labdaros renginį „Sužydėjusi viltis“ (angl. „Blossom of Hope“), kurio metu surinktos lėšos yra skiriamos priemonių, reikalingų pagerinti ankstyvą krūties vėžio diagnostiką, įsigijimui.

Šiandien Lietuvoje pagalba teikiama ne tik onkologiniams pacientams, bet ir jų artimiesiems, kurie taip pat patiria psichologinę įtampą.

„Kiekviena moteris, ypač, sulauksi 55 metų amžiaus, turėtų nepamiršti krūties vėžio profilaktikos. Kai yra tokios šiuolaikinės diagnostikos priemonės, kurios padeda anksti nustatyti ligą, sumažėja vėlyvos stadijos krūties vėžio rizika. Tai gali pagerinti ne tik gydymo efektyvumą, bet ir palengvinti emocinį ligos išgyvenimą“, – sako gydytoja dr. G.Bulotienė.

Per 10 metų labdaringa iniciatyva padėjo surinkti beveik 200 tūkst. eurų, už kuriuos nupirktos priemonės buvo paaukotos Lietuvos onkologijos ligoninėms.

Daugiau apie labdaros renginį rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius