-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alkoholis ir nėštumas: kokią siaubingą kainą tenka mokėti vaikams?

Vaisiaus alkoholinis sindromas – tik viena iš daugybės siaubingų pasekmių, su kuriomis, dėl neatsakingo motinų elgesio, vėliau tenka gyventi vaikams. Pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodę pranešimai apie girtas gimdyves sudrebino visuomenę. Prieš keletą metų Vilniaus universiteto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad taurelės nevengia 3 proc. nėščiųjų. Plačiau apie tai sutiko papasakoti Vilniaus universiteto (VU) profesorius Algirdas Utkus.
Nėštumas
Nėštumas / 123 RF.com nuotr.

Alkoholį paskutiniais nėštumo mėnesiais vartoja apie 3 proc. Lietuvos moterų. Anot pašnekovo, tai paaiškėjo 2017 metais vykdyto projekto „Vaisiaus poveikio alkoholiu paplitimo ir alkoholio įtakos naujagimių medžiagų apykaitai tyrimas Lietuvoje“, sutrumpintai vadinamo „Alkomet LT“, metu. Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo finansuojamą tyrimą atliko VU Medicinos fakulteto mokslininkai. Kaip paaiškino prof. A.Utkus, tyrėjai siekė nustatyti nėščiųjų alkoholio vartojimo Lietuvoje mastą. Kitaip tariant, anoniminio tyrimo metu siekta įvertinti bendrą situaciją, o ne identifikuoti konkrečias moteris.

Anot prof. A.Utkaus, problemos mastas atitinka kitų Europos šalių duomenis, kuriose šis procentas svyruoja nuo 2 iki 7 proc.

15min paklaustas, kodėl besilaukiančios moterys vartoja alkoholį, pašnekovas paaiškino, kad dalis jų yra priklausomos. Kitos, nepaisant nėštumo, nevengia pasilinksminti vakarėlių metu.

Nėra saugaus alkoholio kiekio

Vis dar galima išgirsti teigiančių, kad vyno taurė nėščiai moteriai ne tik nekenkia, bet ir padeda. Prof. A.Utkus įspėja, kad tokie iš piršto laužti patarimai gali baigtis liūdnai. Anot jo, panašūs mitai visuomenėje sklando nuo seniausių laikų.

„Viduramžiais, – pavyzdį pateikė jis, – buvo sakoma, kad alkoholis tinka kaip vaistas nuo peršalimo ar choleros. Nėščiosioms jis buvo rekomenduojamas nuo rytinio pykinimo, persileidimo. Netgi manyta, kad tai gali turėti įtakos vaiko lyčiai.

O iš tiesų, – pabrėžė prof. A.Utkus, – šitai turi prisiminti visi, ne tik nėščios moterys – mokslininkai jau seniai įrodė, kad nėra jokios saugios alkoholio dozės. Paprastai sakant, nulis alkoholio – nulis rizikos.“

Kas vyksta, kai nėščia moteris išgeria alkoholio? Pasak 15min pašnekovo, maždaug per 30 minučių jis rezorbuojamas į moters kraują, pasiekia placentą ir galiausiai patenka į vaisiaus kraujotaką, o tuo pačiu – audinius ir jį supančius vandenis. Vaisiaus kraujyje alkoholio koncentracija smarkiai išauga ir net gali viršyti esančią motinos kraujyje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Utkus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Utkus

„Vaisiaus kepenys alkoholį metabolizuoja daug lėčiau nei suaugusiojo. Be to, vaikutis yra supamas vandenų, kurį nuryjant, su kiekvienu gurkšniu gaunama papildoma alkoholio dozė. Kitaip tariant, iš organizmo pašalintas alkoholis patenka į vaisiaus vandenis, susidaro užburtas ratas“, – paprašytas paaiškinti plačiau, sakė prof. A.Utkus.

Taurelė nėščiosios rankose – nuosprendis vaikui

Alkoholio vartojimo nėštumo pasekmės, kaip pabrėžė 15min pašnekovas, labai liūdnos, nes sutrinka vaisiaus organų ir sistemų normali raida. Jautriausias organas yra centrinė nervų sistema. Pasak prof. A.Utkaus, nesvarbu, koks nėštumo laikotarpis – pradžia ar pabaiga – smegenys reaguoja į alkoholį.

Raidos defektai, neurologinės raidos sutrikimai, elgesio sutrikimai, mokymosi ir intelektiniai sutrikimai – tai kaina, kurią už neatsakingą motinų elgesį vėliau moka vaikai.

Pati skaudžiausia pasekmė, anot pašnekovo, yra vaisiaus alkoholinis sindromas. Jam būdingi vidaus organų defektai, nervų sistemos pažeidimai, psichomotorinės raidos ir intelekto sutrikimai, sunkumai mokantis ir elgesio problemos, specifiniai išoriniai požymiai.

Vaikai, kuriems yra vaisiaus alkoholinis sindromas, neretai lieka mūsų visuomenės užribyje.

Paklaustas, ar vaisiaus alkoholinį sindromą galima išgydyti, profesorius atsakė neigiamai ir paaiškino, kad įmanomas tik simptominis gydymas: „Pavyzdžiui, jeigu dėl alkoholio poveikio nėštumo laikotarpiu vaikui nustatoma širdies yda, tai ją galima operaciniu būdu koreguoti.

Sudėtingiau yra kalbant apie poveikį smegenims, nes chirurginiu būdu jų išgydyti negalima. Daugeliui būdinga intelektinė negalia, todėl lieka specialios mokymo ir lavinimo programos. Smegenys yra plastiškos, jas galima mokyti, todėl labai daug kas priklauso nuo to, kiek su tokiu vaikučiu užsiimama.“

„Po gimimo vaikai, kuriems yra vaisiaus alkoholinis sindromas, neretai lieka mūsų visuomenės užribyje, sakyčiau „be kaltės kalti“. Įvaikinti jų nenori, nedrįsta dėl galimų problemų ateityje. Jų negina, už juos „nekovoja“, kaip kad yra kitų įgimtų ligų atvejais, kai susiburia į organizacijas aktyvūs tėvai, artimieji ir stengiasi padėti. Norėčiau pakviesti, visus, kurie neabejingi tokių vaikų likimui, susiburti ir padėti šiems likimo nuskriaustiems vaikams“, – nelikti abejingais kvietė prof. A.Utkus.

Rūkymas ir nėštumas – nesuderinami dalykai

Prof. A.Utkus pastebėjo, kad alkoholio vartojimą dažnai lydi dar vienas pavojingas įprotis – rūkymas. Pasak jo, jau seniai žinoma, kad rūkymas ir nėštumas – nesuderinami dalykai.

Rūkant, kaip 15min paaiškino profesorius, sutrikdoma placentos mityba, dėl ko gali sutrikti vaiko augimas. Tokie vaikai paprastai į šį pasaulį ateina mažesni. Vertėtų žinoti, kad taip pat išauga įvairių defektų, pavyzdžiui, lūpos gomurio nesuaugimo, įgimtos širdies ydos, tikimybė, bet ši rizika priklauso nuo mamos specifinio genotipo. Be to, rūkančioms nėščiosioms žymiai dažniau gresia priešlaikinis gimdymas, o po vaiko gimimo ir staigios netikėtos kūdikio mirties rizika.

„Rūkymas gali turėti įtakos vaisiaus skydliaukės raidai, ypač tuose regionuose, kuriems būdingas jodo trūkumas. Vertėtų prisiminti, kad Lietuva – viena iš jų. Paprastai kalbant, susidėję du veiksniai – jodo stygius ir rūkymas – gali sutrikdyti vaisiaus skydliaukės raidą“, – pasakojo prof. A.Utkus.

Be to, anot jo, kai kurie mokslininkai nurodo, kad rūkymas padidina vaikų onkologinių ligų riziką. Neabejojama, kad žalingas motinos įprotis kenkia vaisiaus centrinei nervų sistemai.

„Žinoma, – pridūrė prof. A.Utkus, – negalima meluoti, kad vaikas turės intelektinę negalią, nes to tikrai nebus, kaip kad alkoholio vartojimo atveju. Rūkymo poveikis gali pasireikšti minimalia smegenų disfunkcija. Tai reiškia, gali lemti tam tikrus elgesio pakitimus, sunkumą mokantis.“


Rinkis gyvenimą“ – 15min turinio projektas, finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius