Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alkoholis ir smegenys: kaip jas paveikia „nekalti“ vienas ar du gėrimai per dieną?

Puikia žinome, kad alkoholis yra žalingas mūsų sveikatai, tačiau tik nedidelė dalis žmonių sugeba visiškai jo atsisakyti. Paprastai susimąstyti apie alkoholio vengimą paskatina draugų pavyzdys, iššūkiai ar perskaitytos naujienos, bet po kurio laiko grįžtama prie senų įpročių. Neretai sakoma, niekis – išgeriu tik kelias taures per savaitę ar per dieną. Bet ir kelios taurės, ir sunkus girtavimas veikia mūsų smegenys. Kaip?
Paauglės vartoja alkoholį (asociatyvinė nuotr.)
Paauglės vartoja alkoholį (asociatyvinė nuotr.) / Michael Scenza / Unsplash nuotr

Taigi kodėl taip sunku nustatyti, ar alkoholis mums naudingas, ar žalingas, ypač mūsų smegenims? Šiame straipsnyje apžvelgsime dabartinius mokslinius duomenis ir pateiksime keletą praktinių idėjų, kaip spręsti šią problemą.

„Psichology today“ apžvelgia, kodėl taip sunku atsisakyti alkoholio, ir kaip skirtingi jo kiekiai veikia smegenis.

Kas apskritai yra alkoholis?

Kai žmonės kalba apie alkoholio vartojimą, jie beveik visada mintyje turi etanolį. Pastarasis yra natūralus produktas, susidarantis fermentuojant grūdus, vaisius ir kitus cukraus šaltinius. Jo yra įvairiuose alkoholiniuose gėrimuose, įskaitant alų, vyną ir spiritinius gėrimus, tokius kaip degtinė, viskis, romas ir džinas.

Žmogaus alkoholio vartojimo įrodymai siekia daugiau kaip 10 000 metų. Alkoholio vartojimas atliko ir tebeatlieka svarbų vaidmenį religinėse ir kultūrinėse apeigose visame pasaulyje. Tačiau, kitaip nei dauguma maisto produktų, pastarąjį šimtmetį alkoholis buvo apipintas amžinais ginčais dėl jo moralinio poveikio ir poveikio sveikatai.

Kaip alkoholis veikia smegenis?

Kaip žinome, etanolis gali tiesiogiai paveikti smegenų veiklą. Etanolis priskiriamas prie „depresantų“, nes jis paprastai lėtina smegenų veiklą.

Ūmiu atveju alkoholio vartojimas gali sukelti nesuvaldomą elgesį, sedaciją ir motorinės funkcijos sutrikimus. Esant didesniam alkoholio kiekiui, poveikis gali sukelti komą ir net mirtį.

Shutterstock nuotr./Alkoholio vartojimas
Shutterstock nuotr./Alkoholio vartojimas

Čia nėra jokių diskusijų: per trumpą laiką suvartojamas per didelis alkoholio kiekis yra toksiškas ir potencialiai mirtinas, ypač dėl jo poveikio smegenims.

Labai svarbu suprasti vieną faktą, susijusį su bendru alkoholio poveikiu ir poveikiu konkrečioms smegenims: visos diskusijos dėl rizikos ir naudos santykio, kalbant apie kiekį, yra bergždžios. Tyrimai, susiję su didelio ir nedidelio alkoholio kiekio poveikiu organizmui bei smegenims, yra nuoseklūs: tai labai blogas pasirinkimas.

Dideli alkoholio kiekiai nulemia širdies, kepenų, kasos ir smegenų (taip pat ir gimdoje esančių vaikų smegenų) ligų vystymąsi. Kalbant apie suaugusiuosius, per didelis alkoholio vartojimas gali sukelti daugybę aiškiai apibrėžtų smegenų problemų – nuo trumpalaikio sumišimo iki demencijos.

Kas yra „per didelis“ arba „didelis“ alkoholio vartojimas?

Svarbiausi niuansai kalbant apie alkoholio vartojimą yra apibrėžimai. Visais atvejais „per dažnas“ ar „itin dažnas“ alkoholio vartojimas yra susiję su prastesniais bendros ir smegenų sveikatos rodikliais. Ką tai reiškia?

Nors apibrėžimai gali būti įvairūs, vienas iš būdų į jų – dažnu alkoholio vartojimu laikomi 4 ar daugiau suvartotų gėrimų per vieną progą moteris ir 5 ar daugiau vyrams.

Be to, alkoholio perteklius apibrėžiamas kaip daugiau nei 8 gėrimų per savaitę moterims ir 15 gėrimų per savaitę vyrams.

Be to, pagal apibrėžimą, alkoholio vartojimas tiek, kad sukelia pagirias ar kitą akivaizdžią smegenų simptomatiką, yra įrodymas, kad dėl suvartoto alkoholio jūsų smegenims kyla iššūkių.

Negebėjimas kontroliuoti alkoholio vartojimo (arba alkoholizmas) taip pat yra aiški smegenų problema. Tai susijęs su didesne demencijos, ypač ankstyvosios demencijos.

123RF.com nuotr./Pagirios
123RF.com nuotr./Pagirios

Ar yra „saugus“ alkoholio kiekis smegenims?

Didelį atgarsį sukėlusiame „Nature Communications“ straipsnyje mokslininkai išnagrinėjo beveik 37 000 vidutinio ir vyresnio amžiaus suaugusiųjų smegenų duomenis ir sugretino jų smegenų skenavimą su jų nurodytu alkoholio suvartojimu. Išvados buvo labai svarbios: žmonių, kurie vartojo daugiau alkoholio, smegenys buvo mažesnės, net ir tų, kurie per dieną išgerdavo tik vieną ar du alkoholinius gėrimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius