-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

All-on-4® gydymo metodika: unikalus būdas atkurti prarastus dantis ir susigrąžinti visavertį gyvenimą

Šypsena – mūsų vizitinė kortelė, atskleidžianti gražiausias emocijas: džiaugsmą, pritarimą, draugiškumą, palaikymą. Ji be galo svarbi kuriant tarpusavio santykius ar mezgant ryšius su naujais žmonėmis. Todėl dantų netekimas gali tapti ne tik opiu sveikatos sutrikimu, bet ir gerokai pabloginti socialinio gyvenimo kokybę. Prieš 20 metų sukurta unikali All-on-4® gydymo metodika padėjo šimtams tūkstančių žmonių pasaulyje susigrąžinti šypseną ir gyvenimo pilnatvę.
All-on-4® gydymo metodika: unikalus būdas atkurti prarastus dantis ir susigrąžinti visavertį gyvenimą
All-on-4® gydymo metodika: unikalus būdas atkurti prarastus dantis ir susigrąžinti visavertį gyvenimą / „Nobel Biocare“ nuotr.

Už dantų implantų atradimą turime būti dėkingi genialiam švedų profesoriui Per-Ingvarui Branemarkui. 1952 m. mokslininkas pastebėjo, kad titanas, labai stiprus ir lengvas metalas, įsodintas į natūralų kaulą, ypač lengvai ir greitai prigyja. Šis procesas buvo pavadintas osteointegracija, t.y., kaulo susijungimu. Po 13 metų bandymų P.-I. Branemarkas dantų implantus įsriegė savo pirmajam pacientui, kuris, neturėdamas visų apatinių dantų, buvo priverstas nešioti nepatogų išimamą protezą. Tai buvo pirmasis pasaulyje pacientas, kuriam dantų implantais buvo atkurti trūkstami dantys, tarnavę jam iki pat jo gyvenimo pabaigos.

1998 m. sukurta unikali All-on-4® gydymo metodika (išvertus iš angl. k. ,,visi ant keturių“) ne tik pratęsė revoliucingą P.-I. Branemarko atradimą, bet ir papildė jį.

,,Minimalus gydymo laikas, maksimalus fizinis ir emocinis patogumas pacientui bei jį gydančiam specialistui, sumažėję gydymo kaštai,“ – taip trumpai pagrindinius All-on-4® gydymo metodikos privalumus įvardija ją užpatentavusios kompanijos ,,Nobel Biocare“ padalinio Lietuvoje vadovas Robertas Jančiauskas.

Pakvietėme Robertą plačiau pasikalbėti apie „visi ant keturių“ metodiką, jos unikalumą ir taikymą Lietuvoje.

– Robertai, papasakokite, kaip atsirado All-on-4® gydymo metodika ir kuo ji yra unikali.

– All-on-4® gydymo metodiką daugiau kaip prieš 20 metų sukūrė žinomas portugalų profesorius Paulo Malo. Jo tikslas buvo surasti gydymo sprendimą tiems neturintiems dantų žmonėms, kuriems iki tol gydymas dantų implantais buvo iš viso neįmanomas.

Implantavimui tinkamo kaulo trūkumas yra didžiausia bedančių pacientų bėda, trukdanti atlikti gydymą implantais. Jiems įprastai rekomenduojamas žandikaulio kaulo priauginimas. Noriu pabrėžti, kad taikant All-on-4® gydymo metodiką niekada nereikia šios skausmingos ir ilgai trunkančios kaulo priauginimo procedūros. Metodikos pagrindą sudaro tai, kad visiems vieno žandikaulio dantims atkurti yra naudojami tik 4 implantai. Todėl net ir turintiems gerokai sunykusį žandikaulį galima rasti tinkamo kaulo tokiam skaičiui implantų įsriegti. Kadangi gydymui planuoti ir atlikti yra taikoma speciali kompiuterinė programa, ji leidžia itin tiksliai parinkti implantavimui tinkamiausias kaulo vietas bei numatyti geriausią implantų sriegimo kryptį bei padėtį žandikaulyje.

Pasitaiko atvejų, kai pacientų viršutinis žandikaulis yra sunykęs tiek, jog nebepakanka kaulo įprastiems implantams įsriegti, tada ši metodika derinama su specialiai šiems atvejams sukurtais ilgaisiais ,,NobelZygoma“ implantais, kuomet jie sriegiami ne į žandikaulį, bet į skruostikaulį.

„Nobel Biocare“ nuotr./Naudojant All-on-4® gydymo metodiką visi vieno žandikaulio dantys atkuriami ant 4 implantų.
„Nobel Biocare“ nuotr./Naudojant All-on-4® gydymo metodiką visi vieno žandikaulio dantys atkuriami ant 4 implantų.

– Įprasta manyti, kad dantų implantavimas yra ilga ir sudėtinga procedūra, o tai gąsdina. Kaip vyksta dantų atkūrimas taikant All-on-4® gydymo metodiką?

– Taikant šią metodiką, per vieną vizitą, jei reikia, pašalinami beviltiškai sugedę savi dantys, sriegiami 4 implantai, ant kurių iš karto ar po dienos tvirtinami natūraliai atrodantys laikini dantys. Taigi, pacientas iš karto po procedūros gali turėti nenuimamus dantis ir gyventi visavertį gyvenimą.

Po kurio laiko laikini dantys pakeičiami nuolatiniais. Jie atrodo ir tarnauja visai kaip tikri. Ir prižiūrėti bei rūpintis jais būtina kaip savo tikrais: reguliariai valyti, porą kartų per metus atlikti burnos higienos procedūras. Tuomet naujieji dantys ant implantų tarnauja žmogui visą jo gyvenimą.

– Na, o kaip apie „visi ant keturių“ gydymo metodą atsiliepia pacientai?

– Prieš keletą metų kompanija „Nobel Biocare“ atliko All-on-4® gydymo metodikos tyrimus, per kuriuos pacientai vertino naujųjų dantų funkcionalumą, estetiką bei įtaką jų asmeninei savivertei. Buvo gauti puikūs rezultatai: net 95 proc. pacientų, kuriems buvo taikoma ši metodika, yra patenkinti savo naujais dantimis ir net 98 proc. rekomenduotų šį gydymą kitiems.

„Nobel Biocare“ nuotr./Pacientų pasitenkinimo All-on-4® gydymo metodika tyrimų rezultatai.
„Nobel Biocare“ nuotr./Pacientų pasitenkinimo All-on-4® gydymo metodika tyrimų rezultatai.

– All-on-4® gydymo metodika sėkmingai taikoma ir Lietuvoje. Kaip ji prigijo mūsų šalyje?

– All-on-4® gydymo metodikos pripažinimas Lietuvoje, kaip ir profesoriaus P.-I. Branemarko atradimo pripažinimas pasaulyje, nebuvo greitas ir paprastas. Tai tik dar kartą įrodo, kad visuomenei reikia laiko, kol ji supranta ir priima inovacijas.

Pirmasis Lietuvoje All-on-4® gydymo metodiką daugiau kaip prieš 17 metų pristatė ir savo darbo praktikoje pritaikė gydytojas odontologas Bronius Sidaravičius. Deja, šio puikaus profesionalo ir ypatingo žmogaus jau nėra mūsų tarpe, bet iki šiol esame jam be galo dėkingi už nuveiktą milžinišką švietėjišką, mokomąjį darbą bei įkvepiantį asmeninio darbo pavyzdį. Jo pristatomi gydymo sprendimai tuomet supurtė Lietuvos odontologiją, kai kas jais netikėjo, kritikavo, bet šiandien All-on-4® gydymo metodika vis giliau įleidžia šaknis ir jau yra plačiai pripažįstama Lietuvoje. Tai skatina mūsų šalies odontologus pakeisti standartinius gydymo planus į novatoriškus, žmogui nepalyginamai patogesnius gydymo metodus.

Deja, kartais susiduriame su problema, kad pristatydami savo paslaugas kai kurie Lietuvos odontologai neteisėtai teigia taikantys ,,visi ant keturių” ar panašiai pavadintą bedančių gydymo sprendimą. Tačiau jų taikomas gydymas nėra All-on-4® gydymo metodika.

– Norite pasakyti, kad ši metodika išskirtinai siejasi tik su kompanijos „Nobel Biocare“ vardu?

– Taip, norėčiau pabrėžti, kad All-on-4® gydymo metodika atliekama tik su ,,Nobel Biocare” dantų implantais, laikantis specialiai šiai metodikai sukurto gydymo protokolo. Tai vienintelė šiai dienai pasaulyje moksliniais tyrimais pagrįsta bedančių gydymo metodika, sėkmingi jos taikymo rezultatai yra moksliškai dokumentuoti ir patvirtinti 20 metų gydymo praktikos. Ši gydymo metodika yra dažnai kopijuojama kitų implantų gamintojų, bet nė viena šių kopijų nėra originali ar geresnė.

Todėl pacientus, kuriems bus rekomenduojama metodika ,,visi ant keturių” kviečiu daugiau pasidomėti, su kokiais implantais bus atliekamas šis gydymas.

– Ką patartumėte ir palinkėtumėte tiems žmonėms, kurie nesiryžta dantų implantavimo procedūrai dėl įvairiausių kylančių baimių?

– Galiu pasakyti, kad puikiai juos suprantu. Tačiau vienas iš būdų sumažinti baimę yra siekis kuo daugiau ir išsamiau sužinoti apie dantų atkūrimo ant implantų procedūrą bei jos eigą. Tad kviečiu skaityti, domėtis, dalyvauti konsultacijose, kurias rengia odontologijos klinikos, dirbančios su „Nobel Biocare“ implantais visoje Lietuvoje.

Taip pat verta susitikti su gydytoju odontologu, turinčiu ilgametę darbo su All-on-4® gydymo metodika patirtį. Tikiu, kad po tokios konsultacijos, daugybė baimių išgaruos. Artėjant Naujiesiems metams, linkiu peržengti savo baimes ir padovanoti sau brangiausią dovaną – sveikatą ir galimybę plačiai šypsotis bei džiaugtis gyvenimo pilnatve.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius