-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant moksleivių rankų – grybelis ir spalinukių kiaušinėliai

Šešių iš dešimties Lietuvos moksleivių rankos yra užterštos ligas sukeliančiomis bakterijomis, o tai rodo, kad vaikai stokoja asmeninės higienos įgūdžių. Tokią išvadą padarė edukacinio projekto „Švarios rankos-mikrobams patrankos“ rengėjai, ištyrę trijų šalies mokyklų moksleivių rankas.
Rankos
Rankos / Fotolia nuotr.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) kartu su maistą mokykloms tiekiančia bendrove „Pontem“ surengto edukacinio projekto „Švarios rankos-mikrobams patrankos“ metu trejose šalies mokyklose buvo įrengtos laikinos parazitologijos laboratorijos, kuriose buvo ne tik atliekami tyrimai, bet ir primenama vaikams bei mokyklos bendruomenėms apie dažno rankų plovimosi svarbą, supažindindama su aplinkoje esančiais pavojingais mikroorganizmais, jų keliamomis grėsmėmis.

Edukacinio projekto metu paaiškėjo, kad net 62,2 proc. bakteriologinių mėginių nuo vaikų rankų aptikta gramneigiamų lazdelių, galinčių sukelti viduriavimą, pilvo skausmus ir net tokias ligas kaip salmoneliozė.

Per 15 proc. mėginių rasti pelėsiniai grybai, galintys sutrikdyti kvėpavimo takų veiklą, turėti įtakos bronchinės astmos atsiradimui ar paūmėjimui. Daugiau nei 2 proc. vaikų rankų buvo užterštos spalinių kiaušinėliais, sukeliančiais parazitinę ligą enterobiozę. Mokyklose buvo paimti 88 parazitologiniai bei 45 bakteriologiniai mėginiai.

Didelė dalis vaikų rankas plauna nereguliariai, netaisyklingai arba net išviso jų neplauna, - sako B.Baronienė.

„Tyrimas atskleidė, kad didelė dalis moksleivių virškinimo sutrikimų kyla dėl per rankas, pirštus į virškinimo sistemą patenkančių pavojingų bakterijų. Todėl būtina edukuoti vaikus, aiškinti jiems, kad ligos ir negalavimai atsiranda būtent dėl nešvarių, netinkamai plautų rankų“, - sakė vienos didžiausių šalyje vaikų ir jaunimo maitinimu ugdymo įstaigose besirūpinančios bendrovės „Pontem“ direktorė Audronė Tendzegolskienė.

Neplauna rankų pasinaudoję tualetu

Anot NVSPL atstovės Birutės Baronienės, tai, kad beveik dviejų trečdalių ištirtų vaikų ant savo rankų nešioja gramneigiamų lazdeles, rodo fekalinį užterštumą.

„Tampa akivaizdu, kad didelė dalis vaikų rankas plauna nereguliariai, netaisyklingai arba net išviso jų neplauna. Pavyzdžiui, pasinaudoję tualetu ar paėmę į rankas žemėtus daiktus. Tai pavojinga tendencija, kadangi šios bakterijos per maistą patenka į organizmą. Didelis jų kiekis gali sukelti viduriavimą, taip pat net ir salmoneliozę“, - sakė bakteriologė.

Ekspertė pastebėjo, kad gramneigiamos lazdelės laisvai gali persikelti ir ant kitų vaikų rankų. „Mokyklose įprasta dalintis maistu, pavyzdžiui, obuoliu, saldainiu ar kitu skanėstu. Per užterštas rankas bakterijos gali sparčiai išplisti ir sukelti problemų“, - teigė B. Baronienė.

Veikia ir aplinka

Tyrimo metu nustatyta, kad vaikų rankų užterštumui įtakos turi ir mokyklos aplinka. „Mėginiai parodė gan didelį pelėsinių grybų kiekį ant vaikų rankų. Jie galėjo atsirasti nuo drėgnų, nevėdinamų ir nevalomų patalpų, senų vadovėlių. Šie grybai pavojingi kvėpavimo takams, gali sukelti alergines reakcijas. Svarbu pažymėti, kad bakterijų sukeliančių grėsmių galima lengvai išvengti kruopščiai ir dažnai plaunant rankas“, - sakė bakteriologė.  

NVSPL specialistams nerimą kelia ir tai, kad dalies ištirtų vaikų rankose rasta spalinių kiaušinėlių.

„Du procentai iš pirmo žvilgsnio nedaug, tačiau ištyrus platesniu mastu, neabejoju, skaičiai būtų didesni. Spalinės linkusios sparčiai plisti ir daugintis, o ant vaiko rankų kiaušinėliai gali išgyventi net tris savaites. Dažniausiai šiais parazitais užsikrečiama nuo nešvarių rankų, maisto ar daiktų - žaislų, knygų, baldų, drabužių“, - sakė parazitologijos specialistė Daiva Veitienė.

„Švarios rankos yra pagrindinė profilaktikos priemonė siekiant išvengti žarnyno infekcinių susirgimų. Tikimės, kad įvykęs projektas „Švarios rankos-mikrobams patrankos“ ir gauti rezultatai atkreips mokyklose dirbančių visuomenės sveikatos specialistų bei vaikų tėvelių dėmesį į rankų higienos situaciją mokyklose ir bus imamasi šių higienos įgūdžių stiprinimo“, - sakė A.Tendzegolskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius