Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Antiena – vienas sveikatai naudingiausių produktų

Antis – vis dažnesnė viešnia ant mūsų stalo, konkuruojanti su vištiena sodresniu bei pikantiškesniu skoniu. Antieną galima gaminti įvairiai – kepti paukštį visą ar dalimis, virti ir troškinti. Šis paukštis tinka ne tik pagrindiniam patiekalui – iš jos kepimui mažiau tinkamų dalių verdamos puikios sriubos ir sultiniai.
Kepta antis
Kepta antis / 123RF.com nuotr.

Antis yra universalus produktas bet kokiai progai. Nesvarbu, ar rengiate ypatingą vakarienę dviems ar pietus visai šeimai. Galite kepti anties krūtinėlę atskirai, kepti paukštį visą, įdarytą obuoliais, troškinti, virti puikią aromatingą sriubą, pagaminti salotas ar gurmanišką paštetą. Iš vienos anties faktiškai galima pagaminti keletą patiekalų, tad nusipirkę ją visą ir suskirstę dalimis, turėsite produktų visai savaitei.

„Nusprendėme paįvairinti asortimentą ir artėjant šventėms pirkėjams pasiūlyti antienos. Jos mūsų prekybos centruose galima įsigyti šaldytos, marinuotos ir šviežiai keptos. Tad kepta antis ant stalo gali garuoti ne tik per šventes ar savaitgaliais, tačiau ir šiokiadieniais, kai spontaniškai užsinori pasimėgauti prabangesne vakariene. Ir tam nuo šiol nebereikia trypčioti aplink orkaitę kelias valandas, nes nustebinti namiškius galima dar lengviau ir paprasčiau. Tai tiesiog kitoks vakarienės sprendimas praktiškam pirkėjui“,- džiaugėsi prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.

VIDEO: Taupantiems laiką – išskirtinis „Norfos“ pasiūlymas

Kadangi antiena – liesa mėsa, tačiau jos odelė gana riebi, todėl antį specialistai labiausiai rekomenduoja kepti. Kepant patariama subadyti krūtinėlės ir kulšelių odelę šakute, kad išbėgtų riebalų perteklius. Labai svarbu laikytis kepimo instrukcijų – kepti ne per aukštoje temperatūroje ir jokiu būdu neperkepti, nes tada mėsa bus kieta ir sausa

Beje, anties riebalai yra ne tik labai kvapnūs ir tinka kepimui, bet ir labai vertingi, nes turi mažai sočiųjų riebalų, tad yra puikus pasirikimas sveikesnei mitybai. Prieš kepdami visą antį pašalinkite riebalų perteklių ir panaudokite juos kepdami bulves ar kiaušinius – nustebsite, kaip įprasti patiekalai įgaus visiškai naujų skonių.

Mitybos specialistų teigimu, iš visų paukštienos rūšių, antiena yra viena ekologiškiausių, kadangi vandens paukščiai minta žolelėmis ir šakniastiebiais. Anties mėsa daug tamsesnė nei vištiena ar kalakutiena, tačiau išsiskiria ir tuo, kad joje daug vertingų vitaminų ir mikroelementų.

Antienoje gausu baltymų (100 g – net iki 16 proc.), taip pat geležies, fosforo, cinko, seleno, vitaminų B6 ir B12, niacino bei magnio.

Baltymai padeda atsinaujinti mūsų kūno ląstelėms, iš baltymų gaminami antikūnai, padedantys kovoti su infekcijomis. Net penktadalį baltymų sudaro aminorūgštys, skatinančios medžiagų apykaitos ir imuninės sistemos veiką.

Mėsa yra pagrindinis geležies šaltinis, padedantis išvengti mažakraujystės, kuria serga beveik ketvirtadalis 3 metų vaikų, iki 20 proc. moterų. Ypač dažnai geležies stokos anemija diagnozuojama nėščioms moterims – net apie 50 proc. Antienoje geležies yra tiek pat, kiek ir jautienoje, o vienoje anties krūtinėlėje yra rekomenduojama dienos geležies dozė moterims.

Selenas stiprina mūsų imuninę sistemą ir jos pajėgumą pasipriešinti infekcijoms bei virusams. Cinkas padeda gydyti įvairias odos ligas, spuogus, žaizdas, stiprina imunitetą, skatina plaukų augimą. Antis yra geras abiejų mineralų šaltinis: viena ančių krūtinė turi daugiau nei trečdalį paros rekomenduojamo seleno kiekio.

B grupės vitaminai dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose, užtikrina sveiką odą bei raumenų tonusą. Šie vitaminai stiprina imuninę bei nervų sistemą, skatina ląstelių ir raudonųjų kraujo kūnelių atsinaujinimą, dėl to nesusergame mažakraujyste.

Fosforas formuoja ir palaiko kaulų ir dantų struktūrą, formuoja raumenų audinį, palaiko organizmo šarmų ir rūgščių balansą, dalyvauja medžiagų apykaitoje.

Antienoje taip pat gausu folio rūgšties, kuri ypač reikalinga besilaukiančioms moterims. Šių paukščių mėsa naudinga ir vyrams - joje esančios vertingos medžiagos teigiamai veikia vyriškąsias funkcijas. Mitybos specialistai pataria antienos valgyti bent kartą per dvi savaites.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius