Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie kokias ligas signalizuoja skaudanti nugara: neurochirurgės patarimai, kaip atpažinti simptomus

Nugaros skausmas – vis dažnesnis tiek jaunų, tiek vyresnio amžiaus žmonių palydovas. Netaisyklinga laikysena, per didelis fizinis krūvis, staigūs, neapgalvoti judesiai, traumos, net amžius – galima priskaičiuoti daugybę skausmą provokuojančių veiksnių. Tačiau stuburas – pagrindinis mus laikantis karkasas, kuriam riekia išskirtinio dėmesio.
Skaudanti nugara
Skaudanti nugara / 123RF.com nuotr.

Tą patvirtina ir „InMedica“ klinikos gydytoja, neurochirurgė Ona Lapteva. Pasak jos, rūpintis nugara svarbu nepriklausomai nuo amžiaus – kartais apie tam tikras ligas išduoda specifiniai simptomai.

Sulaukus 30 metų dėmesio nugarai reikia daugiau

„Visiems žinoma, kad po 30 metų pradeda ryškėti senėjimas, pavyzdžiui, su metais sausėja oda, t.y. netenkama vandens. Vandens palaipsniui mažėja ir tarpslanksteliniuose diskuose, kurie kartu su tarpslanksteliniais sąnariais jungia stuburo slankstelius“, – 15min sakė O.Lapteva.

Kad būtų lengviau suprasti, stuburą gydytoja siūlo įsivaizduoti kaip dvi kolonas – priekinę, sudarytą iš slankstelių ir tarpslankstelinių diskų, ir užpakalinę, sudarytą iš tarpslankstelinių (facetinių) sąnarių. Šiuo atveju tarpslanksteliniam diskui netenkant vandens, t.y. aukščio, priekinė kolona trumpėja, o užpakalinė – ne. Išsivysto vadinamasis mikronestabilumas, kuris yra norma iki tol, kol nesukelia simptomų.

Viena iš sunkiausiai „pagaunamų“ stuburo ligų yra segmentinis nestabilumas – nefiziologinis dviejų slankstelių judesys vienas kito atžvilgiu. Nestabilumo sąlygotas skausmas ypač paaštrėja lankstantis, stojantis iš sėdimos padėties, vartantis lovoje, t.y. susijęs su judesiais, – tuomet nugarą tiesiog „surakina“. Skausmas gali plisti į kojas pagal tam tikrą nervo eigą, gali atsirasti kojos aptirpimas, net silpnumas, šlepsėjimas. Simptomus palengvina poilsis nuo fizinio krūvio, arba judesio, gulima padėtis.

„Nugaros skausmą galima skirstyti į gerybines ūmines ar lėtines būkles, kurios paprastai nesukelia pavojaus paciento gyvybei, funkcinei arba neurologinei būklei, ir grėsmingas būkles – kai reikalinga neatidėliotina gydytojo specialisto konsultacija ir gydymas“, – kalbėjo pašnekovė.

Asmeninio albumo nuotr./„InMedica“ klinikos gydytoja, neurochirurgė Ona Lapteva
Asmeninio albumo nuotr./„InMedica“ klinikos gydytoja, neurochirurgė Ona Lapteva

„Degantys sąnariai“

Pasak jos, bet kokia stuburo patologija gali pirmiausia pasireikšti nugaros skausmu. Tačiau yra keletas nugaros skausmo priežasčių, kurios ne visuomet teisingai diagnozuojamos arba išvis nediagnozuojamos – tam reikalingas tam tikras budrumas, specifiniai tyrimo metodai.

„Jei skausmas trunka ilgą laiką, jei jis vargina, be akivaizdžių priežasčių, pacientą reikia tirti dėl stuburo segmentinio nestabilumo ir tarpslankstelinių sąnarių uždegimo, kitaip dar vadinamo facetiniu sindromu – būtent jis yra dažna nugaros skausmo priežastis“, – sakė O. Lapteva.

Tokiu atveju skausmas galimas net ir jei magnetinio rezonanso tyrimas nerodo jokių reikšmingų pakitimų – disko išvaržos, „iš vietos išėjusio“ slankstelio, auglio ar pan.

„Mėgstu sakyti „dega sąnarys“ – taip vadinu tarpslankstelinio sąnario uždegimą. Deja, jokia reabilitacija facetinio sindromo sukelto skausmo nenumalšins, tokiu atveju pacientui reikia tikslingo skausmo taikinio gydymo“, – kalbėjo O.Lapteva.

Skausmą provokuoja ir raumenų disbalansas

Skausmą taip pat gali išprovokuoti raumenų disbalansas – taip neretai nutinka esant stuburo ašies iškrypimui – gali skaudėti toliau nuo iškrypimo esančias nugaros dalis, pavyzdžiui, krūtininę stuburo dalį, sprando sritį. „Jei stuburas iškrypsta juosmeninėje dalyje, krūtininė stuburo dalis ir visas nugaros raumenynas bando tą iškrypimą kompensuoti. Stuburas palinksta į priešingą pusę, taip bandydamas išlaikyti tiesią kūno ir galvos padėtį. Tokiu atveju dalis raumenų dirba daugiau nei reikėtų, kita dalis – tinginiauja“, – paaiškino gydytoja.

Sumažėjus juosmeninės stuburo dalies išlinkimui, natūraliai ima formuotis polinkis lenktis į priekį. Kad taip nenutiktų – krūtininė stuburo dalis stengiasi nugarą ištiesinti, kaklas ir galva atlošiami atgal, tačiau tokia padėtis ilgainiui ima varginti, raumenys pavargsta.

„Kiekvieno mūsų stuburas yra skirtingų tipų, kiekvienam iš jų būdingos tam tikros stuburo ligos. Tačiau stuburas – nedalomas, į jį ir jo generuojamus simptomus reikia žiūrėti kaip į sistemą, labai svarbu išsiaiškinti būtent skausmą sukeliantį šaltinį“, – kalbėjo O.Lapteva.

123RF.com nuotr./Skaudanti nugara
123RF.com nuotr./Skaudanti nugara

Signalai, pranešantys apie klastingas ligas

Tačiau tam tikras nugaros problemas greičiau identifikuoti padeda vadinamosios „raudonos vėliavos“ – simptomai ir požymiai, į kuriuos būtina reaguoti operatyviai, o su jais susidūrus sergantįjį kaip įmanoma greičiau nukreipti specialisto apžiūrai.

„Nugaros skausmas laikomas grėsmingu požymiu turintiems bet kokią onkologinę ligą. Kita vertus, pats skausmas gali būti pirmas vėžinių susirgimų požymis. Todėl turint bent menkiausių įtarimų dėl galimos onkologinės ligos, tokį pacientą reikia kuo detaliau ištirti dar pirminėje grandyje ir tuomet, nustačius onkologinės ligos plitimą stubure, kuo skubiau nukreipti pas stuburo chirurgus“, – kalbėjo O.Lapteva.

Pasak jos, tai padėtų išvengti tokių kurioziškų atvejų, kai pacientas su onkologinėmis metastazėmis stubure arba pirminiu stuburo naviku yra gydomas nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, reabilitacija ir skausmo gydymo injekcijomis.

Svarbus požymis yra su karščiavimu atsiradęs labai intensyvus nugaros skausmas, taip pat ir kojų skausmai, jų tirpimas, silpnumas, šlapimo susilaikymas arba nelaikymas – tokiais atvejais reiktų skubiai kreiptis į neurologą.

„Vyresnio amžiaus pacientai gali sirgti osteoporoze ir patirti osteoporotinius slankstelių lūžius be didelės traumos. Intensyviais nugaros skausmais gali skųstis ir vaikai bei paaugliai – šias dvi amžiaus grupes reikia vertinti itin atidžiai“, – pataria gydytoja.

Injekcijos – vienas iš kovos su skausmu būdų

Vienas iš nugaros skausmo malšinimo būdų – injekcijos, jos padeda kovoti tiek su lėtiniu stuburo ar nervų uždegimo skausmu, tiek esant ūminiams susirgimams. To pavyzdys – tarpslankstelinio disko išvarža.

„Visi žinome, kad įsivarius rakštį aplink ją formuojasi uždegimas, atsiranda skausmas. Uždegimas generuoja skausmą. Taip pat yra su disko išvarža – ji stuburo kanale yra svetimkūnis, todėl imunitetas gauna užduotį ją „suvalgyti“ – aplink disko išvaržą vyksta uždegimas, – paaiškino O.Lapteva.

Jos teigimu, jei pacientui stuburo išvarža diagnozuota neseniai, gydymą vertėtų pradėti nuo nesteroidinių priešuždegiminių vaistų, injekcijų – jų tikslas malšinti skausmą, kol imunitetas „susidoros“ su išvarža. Tačiau jei skausmo per 3–6 mėnesius nutraukti nepavyksta, jei jis nekontroliuojamas ir vis stiprėja, rekomenduojama svarstyti apie chirurginį gydymą.

Vis dėlto injekcijos neretai tampa gana efektyviu būdu malšinti skausmą – jų veikimas gali trukti nuo kelių dienų iki kelių mėnesių, o kai kuriems užtenka vos vieno karto, kad skausmas nebevargintų.

Kaip apsaugoti nugarą?

Pasak gydytojos, kineziterapija ir mankšta yra labai parankus nugaros skausmo gydymo būdas. Tačiau jeigu reabilitacija nugaros skausmą tik sustiprina, pacientą reikia tirti dėl segmentinio nestabilumo. Visais kitais atvejais, siekiant apsaugoti stuburą, svarbu tinkamai pasirinkti fizinį krūvį – ypač atsargiai reiktų kelti sunkius daiktus – tą reikėtų daryti atsitūpus, ne pasilenkus, toks būdas padės paskirstyti krūvį visam stuburui, o ne atskiroms jo dalims, pavyzdžiui, tik juosmens sričiai.

„Svarbiausia – nedarykite to, kas jums sukėlė arba kelia skausmą arba diskomfortą nugaroje. Jeigu turite ūminę stuburo disko išvaržą, vienas iš būdų vengti skausmo – tai apriboti sėdėjimą: sėdint didžiausia apkrova tenka tarpslanksteliniam diskui, mažiau skausminga yra pusiau sėdima padėtis. Kartais greičiau pasveikti padeda ramybė, todėl jei skausmas kyla po mankštos ar kineziterapijos procedūrų, verčiau jas sustabdyti arba sumažinti“, – sakė O.Lapteva.

Paūmėjusio, o ir sumažėjusio skausmo priežastimi gali tapti ir (ne)palankios klimato sąlygos – sąnarių, kaulų ligų simptomai mažiau jaučiami esant šiltiems, sausesniems orams.

Tačiau blogiausia – ignoruoti organizmo siunčiamus ženklus ir uždelsti ligą, todėl sunerimus vertėtų apsilankyti pas medikus. Tą galima padaryti „InMedica“ klinikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius