Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ar aknė – neišvengiamas paauglystės palydovas?

Aknė – lėtinė uždegiminė odos liga, kuriai būdingi spuogai, odos paraudimas bei padidėjusi riebalinių liaukų sekrecija. Labiausiai paplitusi odos liga aknė būdinga įvairaus amžiaus žmonėms, tiesa, dažniausiai ji pasireiškia paaugliams. Teigiama, kad net keturi iš penkių jaunuolių kovoja su spuogais. Ar įmanoma jų išvengti, ar spuogelių susidarymas – natūralus procesas brendimo metu? Plačiau apie tai pasakoja gydytoja dermatovenerologė Renata Bartusevičienė.
Ar aknė – neišvengiamas paauglystės palydovas?
Ar aknė – neišvengiamas paauglystės palydovas? / Partnerio nuotr.

Kodėl susiformuoja spuogai?

Jeigu oda gamina riebalų perteklių, o šalia vyksta greta liaukos esančio plauko folikulo ragėjimas, suragėjusios odos ląstelės užkemša riebalinės liaukos ištekamąjį latakėlį ir formuojasi komedonas – inkštiras. Mikroorganizmams sukėlus vietinį uždegimą, formuojasi raudonas iškilus mazgas ir pūlinukas. Lytinio brendimo metais dėl hormoninių pokyčių organizme suintensyvėja odos riebalo – sebumo – gamyba. Taip pat nuo suaugusiųjų skiriasi ir jo sudėtis – paauglystėje sebumas tirštesnis. Dėl šios savybės klampus riebalas kemša odoje esančias poras ir sudaro palankią terpę mikroorganizmams daugintis. Lytinių hormonų „persitvarkymas“ paauglystės periodu yra normalus procesas, todėl išvengti pagrindinės jaunuolių spuogų priežasties neįmanoma. Tai nėra „išaugama“ liga, todėl būtina imtis tinkamų veiksmų ir nemanyti, kad brendimo metu atsiradę spuogai pasibaigus paauglystei išnyks savaime.

Partnerio nuotr./Gydytoja dermatovenerologė Renata Bartusevičienė
Partnerio nuotr./Gydytoja dermatovenerologė Renata Bartusevičienė

Kokie veiksniai provokuoja aknę?

Aknė yra ne tik estetinė problema, ji trukdo vaikui pasitikėti savimi, apsunkina jo kasdienę rutiną, o dėl išgyvenamo streso odos būklė gali netgi pablogėti. Aknės paūmėjimus provokuoja netinkamas gyvenimo būdas: neteisingi mitybos įpročiai, emocinis stresas, poilsio rėžimo nebuvimas. Todėl būtina pasirūpinti visaverte paauglio mityba, vengti pieno produktų, saldumynų, pusfabrikačių ir greito maisto. Taip pat reikia mokyti paauglį kaip kuo mažiau patirti streso, įtampos, nuovargio, tinkamai ir kokybiškai pailsėti.

Kaip prižiūrėti odą atsiradus spuogams?

Svarbu žinoti, kokia yra aknės priežastis, kas ją sukelia, kokie įpročiai sunkina eigą. Visų pirma, atsiradus spuogams, paaugliui reikėtų paaiškinti, kad bręstant keičiasi ne tik kūnas, bet ir pati oda. Todėl reikia ją deramai prižiūrėti ir formuoti naujus įpročius: odą ryte ir vakare prausti į aknę linkusiai odai pritaikytu prausikliu ir naudoti specialų probleminei odai skirtą veido kremą. Taip pat verta paminėti, kad inkštirų ir spuogų spaudyti nevalia, nes tai tik paskatina uždegimo procesą ir mažas, nepastebimas inkštiras gali tapti pūliniu. Tiesa, vyrauja mitas, kad makiažo naudojimas sukelia aknę – iš tiesų spuogelių atsiradimą paskatinti gali tik labai nekokybiškos kosmetikos naudojimas. Toks bėrimas vadinamas ne akne, o kosmetiniais spuogais. Saikus dekoratyvinės kosmetikos naudojimas pagerina paciento gyvenimo kokybę maskuodamas odos trūkumus ir apsaugo nuo žalingų UV spindulių poveikio – tai labai svarbu, kadangi dauguma gydomųjų priemonių spuogams didina odos jautrumą saulės spindulių poveikiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius