Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mitas ar tiesa: ar tikrai ledai padeda sumažinti gerklės skausmą?

Skaudant gerklei, neretai gali padėti lėtas ledų laižymas, mat vėsinantis jų poveikis teigiamai veikia perštinčią gerklę. O gal visgi geresnis pasirinkimas – šiltos arbatos puodelis?
Tirpstantys ledai
Tirpstantys ledai / 123RF.com nuotr.

Ledų valgymas, specialistų teigimu, gali laikinai palengvinti gerklės skausmą dėl savo vėsaus ir raminančio poveikio. Tačiau šis palengvėjimas dažnai būna trumpalaikis, o didelis cukraus kiekis daugumoje ledų gali padidinti organizmo uždegimą bei susilpninti imunitetą, teigiama Healthline.

Tyrimų duomenimis, dažnas cukraus vartojimas nėra tinkamas imuninei sistemai, nes gali sukelti uždegimą ir susilpninti organizmo gebėjimą kovoti su infekcijomis. Gausus cukraus suvartojimas gali sumažinti baltųjų kraujo kūnelių, kurie atlieka esminį vaidmenį saugant nuo ligų, veiksmingumą. Tai ypač aktualu, jei gerklės skausmą sukelia virusas ar bakterijos.

Ledų valgymas – po tonzilių pašalinimo

Tačiau ledų laižymas gali padėti po tonzilių pašalinimo operacijos – tonzilektomijos. Viename tyrime buvo nagrinėjamas ledų valgymo po tonzilektomijos vaikams poveikis tiesioginiam pooperaciniam skausmui ir lyginamas su kambario temperatūros maistu.

123RF.com nuotr./Ledai
123RF.com nuotr./Ledai

Tyrimo rezultatai parodė, kad ledų vartojimas ir skausmo sumažėjimas yra tiesiogiai susiję. Be to, kaip buvo pastebėta, mokyklinio amžiaus vaikams ledų vartojimas po šios operacijos buvo naudingesnis nei ikimokyklinio amžiaus vaikams.

Kas labiau tinka gerklei – šaltas ar karštas maistas?

Kalbant apie gerklės skausmo malšinimą, pasak specialistų, tiek šaltas, tiek karštas (bet ne per karštas) maistas gali padėti, tačiau poveikis kiekvienam žmogui yra individualus. Vieni, skaudant gerklei, nori ledų, kiti gi mieliau renkasi sultinį arba šiltą arbatą su medumi. Abu produktai gali padėti sumažinti gerklės skausmą.

Tyrime dalyvavo 120 vaikų (4–12 m.), kuriems neseniai buvo atliktas tonzilių pašalinimas. Viena dalyvių grupė po operacijos laikėsi šalto maisto dietos, kita – kambario temperatūros dietos. Rezultatai parodė, kad pasirinkto maisto temperatūra po tonzilių pašalinimo operacijos neturėjo didelės įtakos skausmo lygiui, kraujavimui, pykinimui ar vėmimui. Tačiau po tonzilektomijos rekomenduojama nevalgyti labai karšto maisto.

Kokie maisto produktai gali sukelti gerklės uždegimą?

  • Aštrus maistas: prieskonių aštrumas gali sudirginti gerklę, sukelti uždegimą ir diskomfortą.
  • Rūgštūs maisto produktai ir gėrimai: citrusiniai vaisiai, pomidorai, maistas, kuriame yra gausu citrinos rūgšties, apelsinų sultys ir gazuoti gėrimai dėl savo rūgštingumo gali sukelti gerklės dirginimą.
  • Karšti gėrimai: labai karšti gėrimai, pvz., ką tik užplikyta arbata ar kava, gali nudeginti gerklės gleivinę ir sukelti uždegimą.
  • Pieno produktai: kai kuriems žmonėms pieno produktų vartojimas gali sukelti diskomfortą gerklėje ir tirštesnių seilių pojūtį.
  • Alkoholis: jis gali išsausinti gerklę ir sustiprinti sudirginimą, ypač per didelis ir dažnas jo vartojimas.

Parengta pagal: healthline.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius