Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar lietuviai linkę vartoti maisto papildus?

Vaistininkai sako, kad gyventojai kasmet perka vis daugiau maisto papildų, tačiau kiek daugiau – neįvardija. Medikai aiškina, kad jų vartojama per mažai. Rinkos prievaizdai taip pat skaičiuoja didėjančius įvežamus kiekius, tačiau pastebi ir kitą tendenciją: gamintojai maisto papildus ragina vartoti naudodami vis subtilesnes rinkodaros priemones.
Papildai
Papildai / Vida Press nuotr.

Kiekvienoje vaistinėje lentynos lūžta nuo maisto papildų, siūlančių pagerinti sąnarių veiklą, regėjimo aštrumą ar imuniteto atsparumą. Vaistininkai sako, kad lojaliausias papildų pirkėjas – senjoras, kuris pirkdamas vaistų visada krepšelį papildo ir maisto priedais, be to, jų kasmet įsigyjama kasmet vis daugiau. Jauni ir darbingo amžiaus žmonės maisto papildus perka tik ligoms užklupus.

„Likusi dalis, aš manau, vartoja tik tada, kai apsilanko pas savo gydytoją. Jei yra kažkokia problema, tada susirūpina. Tokio profilaktinio vartojimo tarp darbingo vidutinio amžiaus žmonių yra labai mažai“, – teigia „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė.

Pasak „Eurovaistinės“ vaistininko Igno Inciaus, prieš žiemos sezoną populiariausi būna preparatai su Vitaminu C, kurie aktyvuoja imuninę sistemą, taip pat perkami įvairūs žolelių dariniai. Vasaros metu, anot jo, dažniausiai domimasi bendro pobūdžio vitaminais, žuvų taukais, kuriais siekiama atstatyti imuninę sistemą po ligų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tvirtina, kad jei prieš kelerius metus iš trečiųjų šalių atvežtų maisto papildų buvo priskaičiuojama apie 5 000, dabar šių yra du kartus daugiau, o tonomis – 200 tūkst. Tiesa, dalis atvyksta kaip žaliavos, o visa, kas lieka – eksportuojama.

Tarnyba kelerius metus vis patikrina, ar iš tiesų papilduose yra tai, kas nurodoma. Paaiškėjo, kad iš tirtų 20-ies sąnarių lankstumui gerinti skirtų preparatų deklaruojamas chondroitino sulfato kiekis atitiko tik dviejuose papilduose. Kitą savaitę įsigalios tvarka, pagal kurią gamintojai prieš tiekdami į rinką papildus privalės pateikti papildo sudėtį patvirtinančius dokumentus. Nepaisant įsigaliosiančios tvarkos, papildų tiekėjai kasmet vis subtiliau juos reklamuoja, ragindami vartotojus pirkti.

„Reklamos kontrolės tendencijos rodo, kad tų pažeidimų reklamoje nustatoma vis daugiau, tačiau marketingas kuriamas jau ne tiesiogine reklama – jie panaudoja tokius abstrakčius žodžius, sakinius <...>. Ji tampa tokia netiesiogine reklama, nepažeidžiančia teisės aktų“, – mano Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Kol kas lietuviai, nors kasmet vartoja vis daugiau maisto papildų, vakariečių įpročių dar nepaveja. Ten kasdien papildus vartoja apie 65 proc. gyventojų. Lietuvoje tokia dalis tai daro nesistemingai, o daugiau nei trečdalis – iš viso nevartoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius