Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar reikalinga kiekvienam darbuotojui 75 minučių pietų pertrauka?

Jungtinės Karalystės (JK) parlamento nariai rekomendavo optimalų pertraukos laiką mokiniams, tačiau tos pačios taisyklės galėtų praversti ir suaugusiesiems: jie irgi būtų laimingesni, sveikesni ir labiau produktyvūs, rašo „The Guardian“.
Pietūs darbe
Pietūs darbe / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Pietūs Darbas

Pasak britų parlamentarų, moksleiviai turėtų kasdien pailsėti bent 75 minutes. Toks pasiūlymas kilo, nes dauguma mokyklų sumažino pietų ir poilsio pertraukų laikus, dėl to mokiniai prasčiau susikaupia pamokose, nukenčia sveikata ir bendravimo įgūdžiai. Todėl kyla klausimas: jeigu vaikams reikia daugiau nei valandos laiko poilsio, ar to reikėtų ir suaugusiesiems?

Pastebima, kad darbo dienos metu darbuotojai vis mažiau ilsisi, todėl likusios laisvos minutės skiriamos pietums. Be to, dažnai apsiribojama užkandant sumuštinį nepakylant nuo darbo stalo. Jei pasiseka, būna „darbo pietūs“ – kai darbinis susitikimas vyksta bevalgant.

Bet tyrimas rodo, kad yra žalinga nepailsėti dienos metu. Žmonės, padarę pertraukas nuo darbų, vėliau yra darbingesni, rečiau patiria stresą, pervargimą ir geriau miega.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pietų pertrauka
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pietų pertrauka

Tačiau pertraukėlės darbe naudingos ir tuo, kad jos sustiprina neformalius kolegų santykius. Vieno tyrimo metu paaiškėjo, kad kartu pertraukas darę banko darbuotojai linkę būti produktyvesni darbe. Trumpas poilsis yra naudingas dirbantiems prie kompiuterio ekranų: kas 20–40 minučių daromos pertraukėlės sumažina skausmą ir įsitempimą kaklo ir pečių srityse.

Be to, žmonėms sudėtinga išlikti produktyviems 8 valandas per parą. Neseniai ištyrus 2 mln. žmonių, kurie naudoja užduočių valdymo programas, paaiškėjo, kad darbingiausi žmonės būna ryte, ypač 11 val. Pastebėta, kad po 16 val. produktyvumas pamažu nuslopsta.

Pertraukos yra svarbi darbo dienos dalis, tačiau pažymėtina, kad jos turėtų būti taip pat tikslingai praleistos, pavyzdžiui, pasišnekučiuojant su kolegomis ar nuveikiant kažką atpalaiduojančio. Laisvo laiko leidimas naršant socialinius tinklus nėra ta poilsio forma – dėl to nei atsikvėpiama, nei pailsima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius