Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar soliariumas ir sveika gyvensena – suderinami dalykai?

Stereotipiniai, daugelio lietuvių įsivaizduojami soliariumų lankytojai yra savo išvaizda besirūpinantis jaunimas, siekiantis visus metus išlaikyti patrauklų įdegį. Tačiau soliariumų rinkos atstovai neigia šiuos stereotipus ir teigia matantys reikšmingus pokyčius. Sulaukiama daugiau vyresnio amžiaus žmonių, didėja reguliariai besilankančių vyrų srautas, kurie ateina ne tik dėl įdegio, o ir dėl vitamino D.
Daili įdegusi moteris
Daili įdegusi moteris / Fotolia nuotr.

Lietuvos soliariumų paslaugų teikėjų asociacijos pirmininkas ir „Solisun“ soliariumų tinklo atstovas Valdas Korsakas teigia, jog tarp soliariumų lankytojų jaunimas jau nebeliko vienintelis dominuojantis segmentas.

“Vis dažniau matome subrendusius, vyresnius asmenis, kurie reguliariai lankosi soliariumuose. Ir jų vis daugėja. Esame atlikę apklausą ir supratome, jog jų apsilankymo soliariume priežastis yra ne tik estetika ar pakilesnė nuotaika, bet ir sveikata”, – teigia atstovas.

apsilankymo soliariume priežastis yra ne tik estetika ar pakilesnė nuotaika, bet ir sveikata

Pasak asociacijos vadovo, šis segmentas yra brandaus amžiaus, sveiku gyvenimo būdu besirūpinantys žmonės, kuriems soliariumas yra būdas šaltuoju metų laiku gauti ultravioletinių (UV) spindulių.

UV yra atsakingi už gyvybiškai svarbaus vitamino D gamybą organizme, o žiemą – saulei vos pakylant virš horizonto – žmonės jo negauna arba gauna ypač mažai su maistu.

Daugėjant informacijos apie vitamino D būtinybę organizmui ir tai, kad jo dažniausiai trūksta šiaurinių šalių gyventojams, žmonės pradėjo ieškoti alternatyvių vitamino D gavybos šaltinių.

Priežastis – padidėjęs susidomėjimas vitamino D trūkumu?

Soliariumų tinklo „Equador“ atstovas Aleksandras Siniavskijpaantrina, jog ši tendencija įgauna pagreitį: „Mūsų užsienio partnerių „MegaSun“ patirtis rodo, jog soliariumų paskirtis ima keistis ir jie pradedami naudoti SPA centruose, kitose sveikatingumo įstaigose būtent kaip alternatyvus būdas pasigaminti D vitamino”.

mes stengiamės pabrėžti, jog esame kontroliuojama ir prižiūrima industrija, laikomės visų Europos Komisijos numatytų normatyvų dėl soliariumų lempų stiprumo

Soliariumų tinklo atstovas teigia, kad tai yra labai įdomus klientų tipo pasikeitimas ir jis verčia juos pačius adaptuotis: „Mes siekiame susidomėjusius klientus informuoti apie mūsų soliariumų įrangos saugumą bei aukščiausius standartus – tai yra ypatingai svarbu šiam segmentui, nes jie ateina gauti UV spindulių ir siekia tai daryti saugiai, o įdegis nėra jų pagrindinis tikslas.

Todėl mes stengiamės pabrėžti, jog esame kontroliuojama ir prižiūrima industrija, laikomės visų Europos Komisijos numatytų normatyvų dėl soliariumų lempų stiprumo – naudojame tik 0,3 W/m2 apšvietos lempas, taip pat savo soliariumuose naudojame naujausią ir moderniausią „MegaSun“ soliariumų įrangą bei naujos kartos „OxyTan x-TANsive“ lempas, kurios papildomai dėl specifinio šviesos spindulių spektro skatina kolageno ir elastano gamybą odoje bei padidina joje deguonies kiekį”.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Soliariumas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Soliariumas

Smulkieji žaidėjai gadina sektoriaus įvaizdį

„Esame pastebėję ne vieną atvejį, kai mažesnių soliariumų savininkai nesilaiko Europos Komisijos reikalavimų ir įmontuoja stipresnes nei leidžiama, greitą įdegį garantuojančias, tačiau pavojingas lempas,“ – teigia Lietuvos soliariumų paslaugų teikėjų asociacijos pirmininkas.

Pasak jo, asociacijos steigimo pagrindinis tikslas buvo papildoma savireguliacija: „Mes siekėme suburti atsakingus rinkos dalyvius ir užtikrinti Europos Komisijos reikalavimų laikymąsi dėl lempų, nes mūsų pagrindinis ir aukščiausias prioritetas – mūsų klientų saugumas“.

V.Korsakas primena, kad „Solisun“ tinklas buvo vienas pirmųjų, kurie pradėjo naudoti Europos Komisijos nustatytas sumažintos apšvietos 0,3 W/m2 lempas. Jų naudojamos „Chocolate Brow“ įdegio lempos oficialiai pripažintos saugiomis visoje Europos Sąjungoje. Naudojant šias įdegio lempas, nudegimų galimybė visiškai sumažėja. Tai ypač svarbu šviesios odos žmonėms, besilankantiems soliariume.

Abu soliariumų tinklų atstovai patvirtina, kad soliariumų lankytojų srautas ypač padidėja žiemos metu. Kasmet vis labiau išryškėja stabilus kitokio segmento lankytojų srautas, kuomet ateinama dėl vitamino D, o ne tik įdegio.

Pastaruoju metu ir gydytojai vis daugiau kalba apie vitamino D svarbą organizmui ir tai, kad jo trūkumas gali sukelti cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių ligas, metabolinį sindromą, depresiją, nuotaikų svyravimus, lėtinį nuovargį, autoimunines ligas.

Žinant, kad per maistą šio vitamino įsisavinama itin mažai, o organizme jis gaminasi UV spinduliams veikiant odą, žiemos metu saikingi apsilankymai soliariumuose gali būti išeitis gauti sveikatai būtiną vitamino D kiekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius