Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar švarūs namai gali kenkti sveikatai?

Specialistai teigia, kad įvairiais chemikalais šveičiami namai gal ir džiugina savo švara, tačiau sveikatai kenkia. Tyrimais įrodyta, kad viena iš vis didėjančio visuomenės sergamumo įvairiomis lėtinėmis ligomis priežasčių yra kenksmingos medžiagos, kurias naudojame buityje: valymo priemonės, buitiniai prietaisai ir pan.
Švara
Švara / Fotolia nuotr.

 

Pasirodo, kad maisto prekių etiketes jau esame įpratę skaityti, tačiau menkai žinome, kaip pasirinkti buities prekes, kurios nebūtų nuodingos ir netaptų įvairių lėtinių ligų atsiradimo priežastimi. Šią žinių spragą stengsis užpildyti pirmoji Baltijos šalyse paroda-forumas „Eko Logika“. Lapkričio 6-8 dienomis vyksiančios parodos-forumo organizatoriai, parodų ir kongresų centras „Litexpo“, žada, kad lankytojai čia įgis žinių apie tai, kas yra chemiškai švari aplinka, sužinos, kur galima įsigyti tikrai aukštos kokybės prekių ir kaip tausoti aplinką, kurioje gyvename.

pats laikas tą mistinį reiškinį, kurį vadiname „ekologija“ apgyvendinti mūsų kasdienybėje

Parodos-forumo projekto vadovė Gabija Zymonaitė neabejoja, kad dabar – pats laikas tą mistinį reiškinį, kurį vadiname „ekologija“ apgyvendinti mūsų kasdienybėje, nes kaip tik ten yra jo vieta: „Iš tiesų, ekologiška gyvensena nėra jokia mistika ir parodos organizatorių tikslas yra parodyti paprasčiausius būdus, kaip kiekvienai šeimai gyventi bent šiek tiek sveikiau, kaip atpažinti kenksmingas priemones, buityje naudojamus ir nepastebimai kenkiančius mūsų vaikų ir mūsų pačių sveikatai, daiktus. Labai smagu, kad būtent Lietuvoje pirmą kartą Baltijos šalyse vyksta tokios tematikos paroda-forumas, tai rodo, kad mūsų visuomenė tikrai žengia vakarietiško sąmoningumo link. Parodoje gali dalyvauti įmonės, prekiaujančios įvairiomis namų buičiai skirtomis prekėmis, kurių sudėtyje nėra kenksmingų medžiagų, galinčių neigiamai veikti sveikatą ir aplinką“, - teigia „Eko Logikos“ projekto vadovė.

Nuo patarimų mamoms iki ekologiško muilo gaminimo

Parodoje prisistatys ekologiškų, aukštos kokybės namų buityje naudojamų produktų gamintojai ir prekiautojai. Čia taip pat bus rengiamos dirbtuvės, kur bus galima išmokti virti ekologišką muilą, lieti natūralias žvakes, gamintis aromaterapines higienos priemones.

Kreipti dėmesį į maisto produktų sudėtį pirkėjai jau išmoko, atsirado ir ženklinimas, ir ekologiškų produktų skyriai. Tačiau didžiulė painiava liko namų ūkyje – net ir vedamam geriausių norų, vartotojui lengva susipainioti, iš ko pagamintas ir kokias prekes rinktis

Viena iš parodos-forumo dalyvių, „Augueko namai“ savininkė, Ingrida Lauciuvienė teigia, jog pats laikas sudėlioti viską į vietas, kad paprastam žmogui nebereikėtų nuolat skaityti etikečių. Kreipti dėmesį į maisto produktų sudėtį pirkėjai jau išmoko, atsirado ir ženklinimas, ir ekologiškų produktų skyriai. Tačiau didžiulė painiava liko namų ūkyje – net ir vedamam geriausių norų, vartotojui lengva susipainioti, iš ko pagamintas ir kokias prekes rinktis.

„Eko Logikos“ parodoje-forume stengsimės suteikti lankytojams žinių ir praktinių įgūdžių, kaip buityje rinktis aplinką tausojančias, nekenksmingas priemones, augti ekologijos kryptimi. Matau, kad po statybinių prekių, baldų parduotuves vaikšto besilaukiančios moterys, renka medžiagas, baldus būsimo vaikelio kambariui net nesusimąstydamos, kad tuose daiktuose esančios medžiagos gali būti kenksmingos jų vaikui“, - sako „Augueko namai“ savininkė.

„Eko Logika“ parodoje-forume „Augueko namai“ atstovai ves paskaitas, organizuos mokymus, praktinius seminarus. Žvakių liejimas, naminių valymo priemonių gamyba, net sienų dažymas ir interjero kūrimas – į viską galima pažvelgti iš ekologijos perspektyvos ir tai nėra jokia egzotika. Parodoje visa ekologiška, aplinką tausojanti produkcija bus po vienu stogu, tad vartotojas galės susidaryti savotišką vartojimo abėcėlę – tikisi Ingrida Lauciuvienė.

Propaguojantys ekologišką gyvenseną, ieško tampresnio ryšio su gamintojais

Parodoje-forume dalyvausiančio Baltijos aplinkos forumo (BEF) atstovė, cheminių medžiagų ekspertė Laura Stančė pasakoja, kad šiuo metu pastebima, jog aplinką tausojančią gyvenseną propaguojantys vartotojai linkę geriau pažinti gamintoją ir tiekėją, ieško tampresnio ir ilgalaikio ryšio: tai pastovūs ir tiekėju pasitikintys klientai. Pasak specialistės, paroda-forumas „Eko Logika“ – tai renginys, kuriame gamintojai turi puikią progą užmegzti artimus ir ilgalaikius santykius su vartotojais. O tiems, kurie turi jau susiformavusį pirkėjų ratą – puiki galimybė ryšį sustiprinti, pasiūlyti kažką naujo, betarpiškai pabendrauti su klientais ar surasti naujų verslo partnerių.

„Susidomėjimas ekologija Lietuvoje yra tikrai nemažas: gamintojai siūlo produktus, kurie ženklinami ekologiniais ženklais, vartotojai vis dažniau ieško ekologiškų produktų. Kita vertus, tokia tendencija labiau būdinga didmiesčiams, nes mažesniuose miesteliuose ir pasiūla, ir paklausa yra žymiai menkesnė. Keisti įpročius nelengva, taip pat kaip ir sugriauti stereotipus, kad, pavyzdžiui, namuose reikia palaikyti sterilią aplinką naudojant agresyviausią buitinę chemiją. Be to, spragos gaminių ženklinimo tvarkoje ir reikalavimus nustatančiuose teisės aktuose (tarkime, kai nesąžiningi gamintojai gali pažymėti kosmetikos gaminius arba žaislus, kurių sudėtyje yra tik vienas natūralus komponentas, kaip natūralius, ekologiškus) šį pasirinkimą dar labiau apsunkina“, - pasakoja Laura Stančė.

Baltijos aplinkos forumo atstovai organizuos renginius, kuriuose lankytojus supažindins su informacija apie tai, kaip skaityti etiketes, į ką atkreipti dėmesį renkantis gaminius, kuriuose būtų mažiau pavojingų cheminių medžiagų. Taip pat organizatoriai pažada daug praktinių patarimų apie buitinės chemijos, kosmetikos, statybinių medžiagų, žaislų sudėtį, ženklinimą, gamybos niuansus, kurie kelia didžiausią susirūpinimą aplinka ir sveikata.

Atsižvelgdami į tai, kad paroda „Eko Logika“ vyks kartu su HoReCa sektoriaus paroda „Baltshop. Balthotel. Baltgastro“, organizatoriai rengs konferenciją tema „Socialinė atsakomybė viešbučių, restoranų ir kavinių versle“.  Konferencijos tikslas – suburti verslo atstovus diskusijoms apie socialiai atsakingo verslo būdus, akcentuojant ne tik socialinę naudą visuomenei, bet ir finansinę naudą įmonei.

Paroda-forumas „Eko Logika“ vyks lapkričio 6-8 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO. Kartu bus rengiama Baltijos maisto ir gėrimų mugė BAF bei HoReCa sektoriaus paroda „Baltshop. Balthotel. Baltgastro“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius