Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar viską žinote apie akis?

Žmogaus kūne savo sudėtingumu akis pranoksta tik smegenys. Regos organai – labai jautrūs, todėl ne veltui paplito posakis: „Saugok kaip savo akį“. Tačiau ar mes iš tikrųjų mokame saugoti savo akis? Ar žinome pakankamai, kad sugebėtume akimis deramai pasirūpinti?
Akis užsidengusi moteris
Akis užsidengusi moteris / „Fotolia“ nuotr.

Kaip ir visam organizmui, taip ir mūsų akims kasdienė veikla daro didžiausią poveikį. Dauguma žmonių 80-90 procentų savo laiko praleidžia uždarose patalpose. Pastatų viduje esančio oro užterštumas, dulkės, elektrostatiniai laukai gali nualinti ne tik akis, bet ir visą nervų sistemą.

Dėl išorinių dirgiklių padidėja ašarų išgaravimas nuo akies paviršiaus, todėl kyla sausų akių ligos pavojus.

Dėl sausų akių pablogėja rega

Žiūrėdamas televizorių, žaisdamas kompiuterinius žaidimus, skaitydamas knygą ar tekstą telefono ekrane žmogus fiksuoja žvilgsnį, todėl pradeda rečiau mirksėti.

Normalus sveiko suaugusio žmogaus mirksėjimas yra vidutiniškai apie 10 mirktelėjimų per minutę, o fiksuojant žvilgsnį mirksėjimas suretėja iki 3–4 kartų per minutę: ašaros garuoja intensyviau, sutrūkinėja ašarų plėvelė, akys sparčiau sausėja.

Oro kondicionieriai, šildytuvai, šaltas vėjas lauke ar ryški saulė dar labiau padidina neigiamą poveikį akies apsaugos mechanizmui. Susidaro sąlygos sausų akių ligai (SAL) vystytis.

Pirmieji sausų akių ligos simptomai – akių nuovargis, paraudimas, peršėjimas, jautrumas šviesai, deginimo pojūtis. Dėl suplonėjusio ašarų sluoksnio ir ragenos uždegimo rega gali pablogėti daugiau negu 1 dioptrija.

Uždegimą skatina sutrikusi ašarų sudedamųjų dalių – riebalų, vandens ir gleivių – pusiausvyra.

Sutrikimą neretai išduoda pagausėjęs ašarojimas – išorinis akies paviršius dėl dirginimo pradeda išskirti ašaras, tačiau apsauginis sluoksnis negali susiformuoti, nes ašaros neprilimpa prie akies paviršiaus. Taip ląstelės lieka neapsaugotos nuo išsausėjimo.

Įtaką daro vaistai, ligos ir alkoholis

Oftalmologai atkreipia dėmesį, kad ašarų sudedamųjų medžiagų santykis pakinta ir ašarų kokybė suprastėja, kai pacientas vartoja tam tikrus vaistus, pavyzdžiui, lašus nuo slogos, kontraceptines priemones, vaistus nuo kosulio, antihistaminus ir diuretikus, nuskausminamuosius, raminamuosius, taip pat hormoninius preparatus.

Kontaktinius lęšius specialistai taip pat priskiria prie rizikos veiksnių. Be to, sausų akių liga pasižymi tuo, kad dažnai būna susijusi su kitais susirgimais ir negalavimais: cukriniu diabetu, skydliaukės problemomis, vitamino A trūkumu ir autoimuninėmis ligomis, tokiomis kaip artritas ir raudonoji vilkligė. Šios ligos sutrikdo ašarų gamybos procesą.

Sausų akių ligos atsiradimą gali paskatinti ir alkoholio vartojimas. Mat alkoholis skaidomas kepenyse. Skilimo produktai pasišalina iš organizmo per inkstus kartu su vandeniu, todėl ląstelės iškarto ima siųsti signalus apie vandens trūkumą, akys sausėja.

Vanduo labai svarbus gydant sausų akių ligą. Būtina prisiminti bendrą patarimą: kiekvieną dieną išgerti 1,5–2 litrus vandens (arba žolelių arbatos).

Svarbiausia – išsaugoti vandenį

Osmosas palaiko ląstelių gyvybę, išsaugodamas fiziologinę druskų kiekio pusiausvyrą.

Jeigu ši pusiausvyra sutrinka, susidaro hipertoninė aplinka, druskų koncentracija ląstelėje tampa mažesnė negu už ląstelės ribų (ašarų plėvelėje), todėl ląstelė ir toliau netenka vandens, išdžiūva ir žūva.

Gamtoje organizmams kyla daug natūralių iššūkių, ypač jeigu organizmai gyvena sūrioje aplinkoje, pavyzdžiui, vandenyno gelmėse. Gyvybę sūriųjų vandenų gyventojams išsaugo unikalus osmoprotekcijos mechanizmas.

Žuvų, moliuskų, vėžiagyvių ir kitų vandenyno gyvūnų organizmo ląstelės savo viduje sukaupia osmoprotektorių atsargas. Šios mažos organinės dalelės užtikrina, jog gyvybiškai būtinas vandens kiekis bus sulaikomas ir išsaugomas ląstelės viduje.

Efektyviai gydo, nes veikia ląstelių lygmenyje

Biologai pastebėjo, kad būtent tokių dalelių – osmoprotektorių yra sveikos žmogaus akies paviršiuje. Jeigu pacientą vargina sausų akių liga, ašarų plėvelėje pasireiškia osmoprotektorių trūkumas, todėl akies audiniai pajunta kenksmingą druskų poveikį, išsivysto uždegimas.

Mokslininkams pavyko sukurti technologiją, kaip osmoprotekcijos mechanizmą atkurti ir sustiprinti akių lašais. Naujausios kartos preparatai „Optive“, „Optive Plus“ ir „Optive Fusion“ yra vieninteliai, veikiantys ląstelių lygmenyje. Juose yra natūralių, žmogaus ašarose esančių, osmoprotektorių (L-karnitino bei eritritolio).

Osmoprotekcija užtikrina, kad akies paviršiaus ląstelės dėl druskų pertekliaus nežus ir toliau sėkmingai gamins visus tris ašarų plėvelės sluoksnius: riebalinį, vandeninį ir mucininį.

Riebalinis sluoksnis neleidžia iš ašaros išgaruoti vandeniui, vandeniniame sluoksnyje yra medžiagos, saugančios akį nuo mikrobų ir virusų, o mucininis sluoksnis lemia ašaros klampumą, todėl ji gali išsilaikyti prikibusi prie akies paviršiaus.

Kai akies paviršiaus apsaugos mechanizmas veikia sklandžiai, sausų akių liga žmogų aplenkia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius