-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aromaterapeutė: jei turguje neperkame vaistų, neturėtume pirkti ir eterinių aliejų

„Covid-19 pandemija išties turi poveikį žmonių gyvenimo būdui. Žinoma, ne visi, tačiau daug žmonių pandemijos akivaizdoje ėmė labiau domėtis sveika gyvensena, dvasine saviugda, kai kurie pradėjo domėtis naujomis terapijos formomis. Viena iš jų – aromaterapija, kas kai kuriems tapo ir galimybe užsidirbti, naudojantis žmonių naivumu“, – sako klinikinės aromaterapijos ekspertė Jorūnė Gaučaitė.
Aromaterapija
Aromaterapija / 123RF.com nuotr.

Atkreipdama dėmesį į šią problemą, profesionali aromaterapeutė pabrėžia, kad arometarepija nėra tik naujas ir madingas būdas skaniai įsikvepinti namus. Tai, pasak jos, yra mokslas, turintis ypatingai platų paveikos spektrą žmogui fiziologiniu, protiniu ir emociniu lygmeniu, todėl bet kokių aromaterapinių produktų vartojimas turi būti grįstas mokslo žiniomis“, – sako klinikinės aromaterapijos ekspertė ir „Merglow“ prekės ženklo įkūrėja J.Gaučaitė.

Asmeninė nuotr./Jorūnė Gaučaitė
Asmeninė nuotr./Jorūnė Gaučaitė

Jos teigimu, dažniausiai vartojamas aromaterapinis produktas yra eteriniai aliejai. Tai augalinės kilmės, biologiškai aktyvi, laki, aromatinė medžiaga, distiliavimo būdu išgaunama iš augalų arba jų dalių - žiedų, lapų, žievės, šaknų, vaisių, stiebų, sėklų, dervų.

Eteriniai aliejai klinikinėje aromaterapijoje dažnai naudojami siekiant sumažinti tam tikrus nemalonius fiziologinius simptomus, pavyzdžiui, skausmą. Taip pat eteriniai aliejai gali būti naudojami emociniais tikslais, kai norima pasijausti geriau, pavyzdžiui, slogiai nuotaikai praskaidrinti, kam ypač tinkami citrusinių vaisių eteriniai aliejai. Be to, praktikoje aromaterapija taikoma ir estetiniais tikslais, kurių pagrindinis – suteikti erdvėms malonų kvapą.

„Bet kokiu atveju eterinių aliejų vartojimas turi būti grįstas mokslu paremtomis žiniomis arba konsultacijomis su profesionalais, nes eteriniai aliejai yra biologiškai aktyvios medžiagos, kurios gali būti ne tik naudingos, bet ir žalingos, jei naudojamos netinkamai“, – įspėja profesionali aromaterapeutė, turinti kvalifikaciją pagrindžiantį Tradicinės žolių medicinos ir aromaterapijos instituto Londone (The Institute of Traditional Herbal Medicine and Aromatherapy in London“ ) diplomą.

J.Gaučaitė pasakoja neseniai per nacionalinę televiziją mačiusi laidą, kurioje moteris dalijosi patarimais tepti didelę koncentraciją turinčius grynų eterinių aliejų mišinius ant veido odos, esą taip jie suteiks norimą poveikį.

„Tai ne tik itin neatsakingo elgesio pavyzdys, bet ir įrodymas, kaip aromaterapijos mokslas Lietuvoje dar nėra pažintas“, – sako ekspertė ir pabrėžia, kad didelė koncentracija grynų eterinių aliejų ant žmogaus odos gali iššaukti ne tik sudirginimą ar alergija, bet ir skaudžius odos nudegimus.

Didelė koncentracija grynų eterinių aliejų ant žmogaus odos gali iššaukti ne tik sudirginimą ar alergija, bet ir skaudžius odos nudegimus.

Klinikinės aromaterapijos ekspertė pabrėžia, kad nusprendus išbandyti eterinius aliejus savarankiškai, prieš tai visuomet būtina konsultuotis su profesionalais.

„Taip, kaip neperkame vaistų turguje, taip iš bet ko neturėtume pirkti ir eterinių aliejų. Saugiausia yra prašyti pateikti aromaterapeuto kvalifikaciją pagrindžiantį diplomą“, – sako ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius