Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Artėjant smagiausioms metų šventėms įvertinta lietuviško šokolado kokybė

Šokoladas ir mėtos
Fotolia nuotr. / Šokoladas ir mėtos
Šaltinis: 15min
0
A A

Lietuvoje pagaminti šokolado gaminiai, saldainiai ir kiti skanėstai – saugūs ir kokybiški. Tokias išvadas padarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai artėjant didžiosioms metų šventėms įvertinę šių gaminių saugą ir kokybę.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Patikrinimų metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas šokolado ir kakavos gaminių bei kitų skanėstų saugai ir kokybei, taip pat buvo tikrinta, ar jie teisingai paženklinti. Tikslinių patikrinimų metu įvertinta daugiau kaip 38 t įvairių šokolado gaminių ir saldainių, atlikti jų sudėties laboratoriniai tyrimai.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute tirti įvairūs lietuviški pieniško ir juodojo šokolado gaminiai, šokoladiniai saldainiai su vaisių įdarais, zefyrai, chalva ir kiti skanėstai.

Vertinant kakavos, šokolado ir cukraus skanėstų ženklinimą, buvo nustatyta keletas atvejų, kai vartotojams nebuvo suteikta išsami informacija apie gaminį. Pavyzdžiui, prieš pavadinimą buvo rašomas žodis „rūšinis“, nors šokoladas į rūšis ir klases neskirstomas. Todėl ir vartotojai neturėtų būti klaidinami. Be to nustatyta, kad šio produkto gamyboje naudojami dažikliai E 120, E 161 b, todėl jis negali būti vadinamas šokoladu. Tokiam gaminiui tiktų pavadinimas „šokolado” arba  „saldžioji“ plytelė ar pan.

Kasmet į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą kreipiasi vartotojai dėl įsigytų saldumynų saugos ar kokybės. Vidutiniškai užregistruojama apie 30 skundų, apie pusė kurių, atlikus patikrinimus, pasitvirtina. Vartotojai dažniausiai skundžiasi, kad įsigijo saldumynų, kurių pasibaigę tinkamumo vartoti terminai ar, kad įsigyti saldainiai (ypač su riešutų įdarais) apnikti kenkėjų, padengti pelėsiu ir pan.

Vartotojus dažnai klaidina ir saldumynų, vadinamų „saldžiąja plytele“ arba „šokolado plytele“, pavadinimai. Produktai, vadinami „šokoladine plytele“, savo savybėmis skiriasi nuo tikro šokolado. Tikrojo šokolado pagrindas – jo sudėtyje esanti kakava. Kuo didesnė kakavos masės dalis, tuo šokoladas yra vertingesnis savo skoniu, maistingumu.

Viena pagrindinių tikrojo šokolado sudedamųjų dalių yra kakavos sviestas ir kakavos sausųjų medžiagų kiekis, tokiame šokolade visuomet yra mažiau cukraus, o tuo pačiu ir kalorijų. Jei į šokolado sudėtį be kakavos sviesto pridedama ir kitokių augalinės kilmės riebalų, o jų masė produkte sudaro daugiau kaip 5 proc., toks gaminys negali vadintis šokoladu, jis vadinamas „saldžiąja plytele“ arba „šokolado plytele“.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką