-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsakingų pareigūnų prašoma išsiaiškinti, ar „Theraflu“ ir kitų populiarių vaistų nuo peršalimo sudėtyje yra amfetamino pėdsakų

Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Povilą Andriukaitį ir Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininką Gintautą Barcį dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusių publikacijų „Nereceptinių vaistų sudėtyje – narkotikų pėdsakai“. Jose nurodoma, kad šių vaistų nuo peršalimo sudėtyje yra narkotiko amfetamino darinys pseudoefedrinas. Jei tokia informacija yra teisinga, tuomet parlamentarė kelia klausimą, kodėl šiais vaistais laisvai prekiaujama.
Vaistinė
„Theraflu“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

V.V.Margevičienė minėtame kreipimesi teiraujasi: „Ar nereikėtų šių vaistų įtraukti į receptinių vaistų sąrašą? Ar yra ištirtas šalutinis šių nereceptinių vaistų poveikis? Ar šių populiarių vaistų nuo peršalimo dažnas vartojimas nesukelia priklausomybės ir abstinencijos požymių? Kiek per metus yra parduodama nereceptinių vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra narkotinių medžiagų?“

Tokie klausimai kilo po Vilniaus priklausomybės ligų centro direktoriaus Emilio Subatos interviu, kuriame jis nurodo, kad 30 mg pseudoefedrino turi vaistai nuo peršalimo „Gripex“, vaistų „Actifed“ ir tirpiųjų miltelių „Theraflu“ sudėtyje yra po 60 mg pseudoefedrino. Jį savo sudėtyje turi dauguma vaistų nuo slogos. Vaisto tikslas – sutraukti nosies gleivinės kraujagysles.

„Nereceptiniuose vaistuose nuo skausmo galima aptikti opiatų grupės narkotiką kodeiną. Jis sukelia euforiją, o vartojant pastoviai – išsivysto priklausomybė. Šios medžiagos savo sudėtyje (8 mg) turi vaistas nuo skausmo „Solpadeine“. Kodeinas priklauso opiatų grupės narkotikams, kaip morfijus ir heroinas“, – aiškina centro direktorius.

Šios narkotinės medžiagos, esančios nereceptinių vaistų sudėtyje, stimuliuoja centrinę nervų sistemą.

„Nerimą kelia tai, kad vienų iš populiariausių ir dažniausiai reklamuojamų vaistų sudėtyje yra narkotinių medžiagų. Vaistų reklamose skelbiamas greitas jų poveikis, tačiau kokios gali būtį pasekmės vėliau? Manau, kad tokios rūšies vaistus turėtų paskirti gydytojas, nurodydamas dozes ir išaiškinęs vaistų poveikį organizmui bei jų sąveiką su kitais vaistais“, – sako Seimo narė V.V.Margevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius