Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsako gydytoja: kaip sužinoti, kiek vandens jums reikia išgerti ir koks požymis išduoda, kad prasidėjo dehidratacija

Nors šiomis dienomis orai Lietuvoje labiau primena rudenį nei vasarą, bet net ir tada organizmui gyvybiškai svarbūs yra skysčiai. Ar tuomet, kai lauke vėsu, ar kai termometro stulpelis šokteli į viršų, geriausias ir sveikiausias organizmui skysčių pasirinkimas – vanduo. Jis turėtų būti vartojamas reguliariai kasdien. Apie vandens vartojimo ypatumus ir jo svarbą organizmui kalbamės su Antakalnio poliklinikos gydytoja dietologe Edita Saukaityte-Butvile.
Atsako gydytoja: kaip sužinoti, kiek vandens jums reikia išgerti ir koks požymis išduoda, kad prasidėjo dehidratacija
Atsako gydytoja: kaip sužinoti, kiek vandens jums reikia išgerti ir koks požymis išduoda, kad prasidėjo dehidratacija / Unsplash nuotr.

– Kiek litrų vandens turime išgerti vasarą? Ką daryti, jei gerti nesinori?

Nėra vieno universalaus atsakymo, kiek litrų reikia išgerti. Vienas vandens kiekis yra reikalingas žmogui, sveriančiam 50 kilogramų, kitas – sveriančiam 100 kilogramų. Skaičiuojama, kad vienam kilogramui kūno svorio reikia 30 ml vandens arba 10 ml vienam ūgio centimetrui, arba 1 ml vienai suvartotai kilo kalorijai.

Ką daryti, jei nesinori? Ieškoti priedų, kuo paskanintas vanduo yra jums priimtinesnis ir įsisąmoninti, kad vandenį gerti reikia. Juk ir vaistus geriame, nes žinome, kad reikia, o ne todėl, kad norime. Su didžiausiomis vandens gėrimo problemomis susiduria vyresnio amžiaus žmonės, kuriems dėl fiziologinių pakitimų sumažėja troškulio jausmas, o dehidratacija yra kur kas pavojingesnė nei jaunesniems.

Unsplash nuotr./Atsako gydytoja: kaip sužinoti, kiek vandens jums reikia išgerti ir koks požymis išduoda, kad prasidėjo dehidratacija
Unsplash nuotr./Atsako gydytoja: kaip sužinoti, kiek vandens jums reikia išgerti ir koks požymis išduoda, kad prasidėjo dehidratacija

– Ar tikrai išgėrus kavos puodelį, net jei jis su pienu, reikia išgerti stiklinę vandens?

-Bendro specialistų atsakymo nėra, tačiau moksliškai taip pat nėra įrodyta, kad saikingas kofeino turinčių gėrimų vartojimas didintų dehidratacijos riziką. Dauguma specialistų kavą ir kitus kofeino turinčius gėrimus įskaičiuoja į bendrą suvartojamų skysčių kiekį. Bet, žinoma, geriausias yra vanduo, nes neturi kalorijų, netrikdo miego ar nesukelia nerimo (kaip kofeinas).

O kaip suformuoti įprotį vaikams gerti vandenį? Ypač tiems, kurie jo visai nenori.

– Vaikams būtina reguliariai priminti išgerti vandens, nes mažieji užsižaidę ar įsitraukę į kitą veiklą gali pamiršti, kad reikia ir valgyti, ir gerti. Be to, vaikai ir senyvo amžiaus žmonės dažniau patyria dehidrataciją, nes rečiau jaučia troškulį. Vaikus gerti vandenį gali paskatinti gertuvė su mėgstamo herojaus atvaizdu. Vaikams vietoje vandens duoti sulčių ar limonado negalima, vaikai turėtų suprasti, jog pagrindinis gėrimas, kurį reikia gerti ar kuriuo galima atsigaivinti, yra vanduo. Šiais laikais vaikus paskatinti gerti vandenį yra nemažai būtų, šiuolaikiškiausi: žaismingos išmaniųjų telefonų programėlės, kuriose galima fiksuoti išgerto vandens kiekį.

– Kas nutinka organizmui, kai jam pradeda trūkti vandens, kokie požymiai tai išduoda?

– Skirtingiems žmonėms dehidratacija pasireiškia taip pat skirtingai. Vieni iš dehidratacijos požymių gali būti troškulys, apetito netekimas, svaigulys, silpnumas, raumenų spazmai, sumažėjęs kraujo tūris ir fizinis pajėgumas, pykinimas, negalėjimas sukaupti dėmesio. Esant didelei dehidratacijai žmogų gali ištikti ir daug rimtesnės pasekmės.

Gydytojos patarimai ir rekomendacijos:

  • Valgykite daug vandens turinčių vaisių ir daržovių – salotų, agurkų, arbūzų, pasigaminkite želė desertą.
  • Vandenį ar kitus nesaldintus skysčius gerkite tolygiai dienos eigoje, net jei ir nesijaučiate ištroškę. Troškulys jaučiamas tada, kai organizmas jau yra netekęs 1–2 proc. vandens.
  • Kad būtų lengviau išgerti reikiamą kiekį vandens, galite jį skaninti citrina, mėtomis, uogomis.
  • Gerkite kambario temperatūros vandenį.
  • Venkite kavos ir kofeino turinčių gėrimų, saldžių limonadų. Ribokite vidutinės ir aukštos mineralizacijos vandenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius