-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Augalinis pienas – tik pakaitalas ar naudingas ir maistingas produktas?

Nors Europoje gyvulinio pieno pakaitalai jau senokai atradę savo nišą bei vartotoją, Lietuvoje šie produktai dar žengia pirmuosius žingsnius ir pirmiausiai atranda savo vietą netoleruojančių laktozės arba jai alergiškų žmonių namuose. Augalinis pienas ne tik saugus vartoti karvės pienui alergiškiems žmonėms, bet ir turtingas naudingomis medžiagomis bei lengviau įsisavinamas ir apdorojamas. Taip pat, tai puiki alternatyva gyvulinės kilmės grietinėlei ruošiant karštus valgius, sriubas ir kitus patiekalus ar pagardinant kavą.
Augalinis pienas – tik pakaitalas ar naudingas ir maistingas produktas?
Augalinis pienas – tik pakaitalas ar naudingas ir maistingas produktas? / Partnerio nuotr.

Kas tas augalinis pienas?

Augalų pagrindu gaunami pieno pakaitalai yra skysčiai, išgaunami homogenizacijos (smulkinimo) proceso metu iš vandenyje sumaltų ir brinkintų augalinės kilmės (javų, riešutų, ankštinių kultūrų ir t.t.) medžiagų. Taip gaunamos susmulkintos augalinės medžiagos dalelės, imituojančios pieno išvaizdą ir struktūrą. Tad galima teigti, jog augalinis pienas yra iš įvairių augalų išgaunamas gėrimas, savo tekstūra bei skoniu primenantis mums įprastą matyti karvės pieną.

Šie pieno gėrimai pasižymi itin dideliu kiekiu baltymų, mineralų ir vitaminų. Taip pat, puikiai atsveria tai, jog pienas mityboje vertinamas visų pirma dėl baltymų ir kalcio, kadangi šiuos pakaitalus papildžius kalkiniais jūros dumbliais pasiekiamas toks kalcio kiekis, koks normaliai būna karvės piene, tad skirtumą išties sunku pajusti.

Partnerio nuotr./Augalinis pienas
Partnerio nuotr./Augalinis pienas

Kokios yra augalinio pieno rūšys?

Egzistuoja 4 augalinių gėrimų kategorijos, išgaunamos iš žemiau nurodytų augalų ir sėklų.

  • Javų: avižų pienas, ryžių pienas, kukurūzų pienas, speltos pienas;
  • Ankštinių kultūrų: sojų pienas, žemės riešutų pienas;
  • Riešutų: migdolų, kokosų, lazdyno, pistacijų, graikinių;
  • Sėklų: sezamų, linų, kanapių, saulėgrąžų.

Tačiau, visgi, populiariausios augalinio pieno rūšys, dažniausiai sutinkamos prekybos centruose ir labiausiai mėgstamos vartotojų tarpe, yra sojų, migdolų, ryžių, kokosų, avižų. Tad apie šiuos verta papasakoti plačiau.

Sojų pienas

Ilgą laiką vertinamas kaip geriausias ir lengviausiai pritaikomas gyvulinio pieno pakaitalas, sojų pienas, gaunamas iš brinkintų ir vandenyje sumaltų sojos pupelių – senas Rytų Azijos virtuvės produktas. Pasižymintis nemažesniu baltymu kiekiu ir gausus ląstelienos, vitaminų, mineralų ir antioksidantų, šis pakaitalas pakeičia įprastą karvės pieną ne tik kavoje, bet praktiškai visuose kituose patiekaluose. Verta paminėti, jog sojų pienas pasižymi kiek specifiniu natūraliu skoniu, tad įprastai jis gardinamas druska, cukrumi ar vanile.

Partnerio nuotr./Augalinis pienas
Partnerio nuotr./Augalinis pienas

Migdolų pienas

Gaminamas iš brinkintų, vandenyje sumaltų ir nukoštų migdolų, šis pieno pakaitalas yra mažiausiai kalorijų ir riebalų turintis gėrimas. Migdolų pienas pasižymi mažesniu baltymų kiekiu nei gyvulinis pienas, tačiau yra praturtintas omega-3 riebalų rūgštimis, bei ypatingu kiekiu mineralų – variu, cinku, geležimi, manganu, magniu, fosforu, kalciu, kaliu, selenu. Migdolų pienas yra malonaus skonio, tad įprastai nėra papildomai gardinamas ir tinka tiek gaminant daugelį patiekalų, tiek užpilant javainius ar verdant košes.

Kokosų pienas

Nors daugelis mano, jog tai yra skystis, ištekantis iš riešuto vidaus šį prakirtus, tačiau kokosų pieno gėrimas gaunamas riešuto branduolį ir skystį sumalant iki vientisos skystos masės. Nors kokosų pienas pasižymi itin mažu cholesterolio kiekiu bei vitaminų C ir E gausa, juo piktnaudžiauti nepatartina dėl gana didelio kaloringumo. Verta paminėti, jog kokosų pienas yra itin malonaus skonio, tad neretai naudojamas ne tik kaip pakaitalas, tačiau ir kaip nepakeičiamas patiekalų ingredientas Pietų Amerikos, Tailando, Indijos virtuvėse.

Avižų pienas

Išgaunamas iš brinkintų ir vandenyje sumaltų bei perkoštų avižų, šis pieno gėrimas, nors ir nepralenkia savo konkurentų populiarumu, tačiau yra ne mažiau maistingas ir naudingas organizmui. Avižų pienas yra nekaloringas, kaip ir visi karvės pieno pakaitalai, turi mažai proteinų, yra itin malonaus skonio, tad dažnai naudojamas įvairiuose kepiniuose, verdant košes ar plakant kokteilius.

Pieno pakaitalai parduodami jau visiškai paruošti vartojimui ir pirkėją pasiekia dvejais pavidalais – kartoninėje pakuotėje skystoje formoje, arba milteliais. Iš miltelių galima pasigaminti norimos koncentracijos gėrimą, arba iškart dėti juos į įvairius patiekalus. Atidarytos miltelių dėžutės nereikia laikyti šaldytuve, todėl šis pieno pakaitalo pavidalas yra itin vertinamas daug ir dažnai keliaujančių.

Partnerio nuotr./Augalinis pienas
Partnerio nuotr./Augalinis pienas

Kur įsigyti augalinio pieno?

Augaliniam pienui vis stipriau įžengiant į Lietuvos rinką ir išsikovojant vietą mūsų virtuvės lentynose bei šaldytuve, rasti šių pieno gėrimų nebėra sudėtinga. Daugelį anksčiau minėtų rūšių galima įsigyti bet kuriame prekybos centre, tačiau ieškantiems ypatingos kokybės, kituose prekybos tinkluose nesutinkamų gamintojų bei produktų įvairovės, siūlome užsukti į gurmanams, sveikuoliams ir tėvams, auginantiems vaikus skirtą parduotuvę „Assorti.lt“, įsikūrusią Ogmios mieste ir atrasti savąjį pieno gėrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius