Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ausies valymasis krapštuku vyrui baigėsi kaukolės infekcija

31 metų vyras iš Jungtinės Karalystės prisiekė daugiau niekada nenaudoti ausų krapštukų po to, kai jo kaukolėje išsivystė gyvybei pavojinga infekcija, kuri paveikė jo klausą, išplito į smegenų dangalus ir sukėlė neurologinius simptomus, rašo livescience.com.
Vyras valosi ausis
Vyras valosi ausis / 123RF.com nuotr.

Ligoninėje atsidūrė susmukęs vietoje

Brito problemos prasidėjo tuomet, kai ausų krapštuko vatos galiukas įstrigo jo ausų kanale, nors pats jis teigė nežinantis, kaip ir kada tai atsitiko.

Gabaliukas vatos, užsilikęs ausyje, galbūt ir skamba nebaisiai, tačiau būtent dėl jo išsivystė stipri bakterinė infekcija, prasidėjusi ausies kanale, perėjusi į kaukolės pagrindo kaulą, o vėliau – ir į smegenų dangalą, sakė vyriausiasis klinikino atvejo ataskaitos autorius dr. Alexanderis Charltonas, ligoninės komandos, gydžiusios pacientą, narys.

Nors infekcija į vyro smegenis nepateko, t. y. toliau smegenų dangalų neišplito, ji sukėlė pavojingus neurologinius simptomus. Vyrą teko skubiai gabenti į ligoninę, kai jį ištiko priepuolis, ir jis susmuko, rašoma pranešime.

A.Charltonas portalui sakė įtariantis, jog priepuolį sukėlė arba bakterinės infekcijos toksinai, arba dėl infekcijos atsiradęs spaudimas smegenyse.

Ausies problemomis skundėsi 5 metus

Tačiau, pasak pranešimo, vyro simptomai prasidėjo gerokai prieš priepuolį.

Maždaug 10 dienų prieš priepuolį jis jautė skausmą ausyje, iš jos tekėjo išskyros, be to, kairėje galvos pusėje jis jautė tokį stiprų skausmą, dėl kurio net vemdavo. Jam taip pat pasidarė sunku prisiminti žmonių vardus.

Kita vertus, periodiškai kylančios problemos su ausimi jam nebuvo naujiena. Skausmu kairėje ausyje ir suprastėjusia klausa jis skundėsi jau daugiau kaip penkerius metus, du kartus buvo gydomas nuo stiprių ausies infekcijų.

Jam atvykus į ligoninę gydytojai, norėdami ištirti vyro smegenis, atliko kompiuterinę tomografiją. Nuotraukos kaukolės pagrindo kauluose šalia kairės ausies kanalo parodė du abscesus, supūliavusias uždegimo paveiktas vietas.

Vyrui buvo diagnozuotas „nekrotizuojantis ausies uždegimas“, arba minkštojo išorinio klausos kanalo infekcija (išorinis klausos kanalas – tai ausies kanalo dalis nuo ausies išorės iki ausų būgnelio).

Radinys po operacijos

Norėdami pamatyti, kas ten vyksta, gydytojai atliko nedidelę ausies kanalo operaciją. Jos metu jie rado ir pašalino ausų krapštuko vatos galiuką, kuris buvo ten įstrigęs. Jis buvo aplipęs ausų siera, o tai rodo, kad ten buvo kurį laiką, sakė A.Charltonas. Jo manymu, tai sukėlė pasikartojančias ausies infekcijas, kurios baigėsi ypač rimtu atveju.

Vyras ligoninėje praleido beveik savaitę, o antibiotikais nuo infekcijos gydėsi du mėnesius. Laimė, ilgalaikių klausos ar mąstymo sutrikimų neliko.

Tikriausiai nieko nuostabaus, kad jam buvo parekomenduota niekada nebenaudoti ausų krapštukų. „Jie tik sukelia problemų“, – sakė A.Charltonas ir pažymėjo, kad ausų krapštukai neretai siejami su ausų infekcijomis, pradurtais ausų būgneliais bei ausų sieros pokyčiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius