Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Azerbaidžianiečiai aukojo kraujo lietuviams

Vasario 25 d. Azerbaidžano ambasada priminė apie Kalnų Karabacho karinio konflikto aukas kartu su Nacionaliniu kraujo centru surengusi akciją „Kraujas gyvenimui“ Vilniaus rotušėje.
Akcijos akimirka
Akcijos akimirka

Joje dalyvavo keli šimtai žmonių – politikų, verslininkų, nevyriausybinių organizacijų atstovai. Akcijos metu kraujo paaukojo 25 žmonės, daugiausia – azerbaidžaniečių.

Azerbaidžano ambasadorius Hasanas Mammadzada priminė iki šiol tarptautinės bendruomenės menkai težinomą atvejį, kai 1992 vasario 26 d. Kalnų Karabacho Chodžaly mieste nužudyta 613 taikių žmonių, mėginusių bėgti iš armėnų kariškių apsupties vadinamuoju humanitariniu koridoriumi.

Kviečiame žmones dalintis savo krauju ir sukurti savotišką gyvybės grandinę – paminėdami vienų žmonių gyvenimo pabaigą pratęskime kitų gyvenimą

„Šią datą šiemet norime paminėti Lietuvoje dovanodami kraują. Kviečiame žmones dalintis savo krauju ir sukurti savotišką gyvybės grandinę – paminėdami vienų žmonių gyvenimo pabaigą pratęskime kitų gyvenimą“, – kalbėjo H. Mammadzada.

Pasak ambasadoriaus, Azerbaidžane kraujo donorystė yra neatlygintina, žmonės patys vyksta į ligonines ir duoda kraujo. H. Mammadzada teigimu, žmonių, pasirengusių duoti kraujo, Azerbaidžane yra daugiau nei Lietuvoje. „Lietuvai reikia kraujo, o mes gyvename jūsų  šalyje, tad ir duodame kraujo čia“,  – sakė ambasadorius.

Pakalbintas Vilniaus Gedimino technikos universitete ekonomiką studijuojantis Foridas Valšfarda akcijos metu kraujo donoru tapo pirmąkart. Jaunuolis sakė: „Šiandien Azerbaidžane minima liūdna diena, todėl noriu duoti kraujo tiems, kam tikrai jo reikia. Kraujo duodu pirmąkart, tad labai didžiuojuosi ir džiaugiuosi, kad tai padariau“. Studentas tvirtina, kad net paaukojęs 450 ml kraujo jaučiasi puikiai: „Esu visiškai sveikas, mano kraujo ir kiti sveikatos rodikliai, kuriuos patikrino kraujo centro darbuotojai, yra puikūs“.

Akcijos akimirka
Akcijos akimirka

F. Valšfarda metus laiko tarnavo kariuomenėje ir buvo Kalnų Karabache, jam yra tekę paleisti atsakomąją ugnį armėnų pusėn. Prireikus ginti savo šalį, studentas tikina, jog nedelstų: „Viską palikčiau, po kelių valandų jau būčiau Baku, o po paros jau stovėčiau pasirengęs kovoti Karabache“.

Jaunuolis prisimena, kad dar jam būnant 12-13 metų vaiku jis buvo pasirengęs ir nebijojo duoti kraujo, kuomet jo seneliui buvo atliekama chirurginė operacija. Žinoma, buvo panaudotas kito donoro kraujas.

Pristatydamas Aleksandro Broko ir Mindaugo Urbonavičiaus sukurtą dokumentinį filmą „Begalinis koridorius“ LR Seimo tarpparlamentinių ryšių grupės su Azerbaidžano Respublika pirmininkas Juras Požela ragino: „Neliekime kraujo be reikalo“ ir pats jau šeštą kartą paaukojo kraujo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius