Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Be sauskelnių augančių vaikų mamos: taip pigiau ir sveikiau vaikams

Prieraišiosios tėvystės centre – pasiruošimas iki šeštadienio, balandžio 21-osios dienos, vyksiančioms „Vystyklų dienoms 2012“. Jų organizatorės teigia, kad galimybę vaikus auginti naudojant ne sauskelnes, o medžiaginius vystyklus domisi vis daugiau tėvų. Todėl tikimasi sulaukti dėmesio ir suplanuotiems renginiams.
Rinktis vystyklus Prieraišiosios tėvystės centro mamos ragina savo pavyzdžiu
Rinktis vystyklus Prieraišiosios tėvystės centro mamos ragina savo pavyzdžiu / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Renginys, skirtas populiarinti vystyklystę, Vilniuje vyks jau trečią kartą. Tačiau ankstesniais metais daugiau dėmesio būdavo skiriama vystyklų pardavimui, šiemet – informacijos sklaidai. Esą tam, kad norėtų įsigyti, mamos pirmiausia privalo žinoti, kuo vystyklai geresni už populiariąsias vienkartines sauskelnes.

Viena iš dienų organizatorių, dviejų dukrų mama Asta Buitkutė neslepia, kad praeitą žiemą, kai dukros buvo mažesnės, ji nevengė vienkartinių sauskelnių vesdama per šalčius mergaites į lauką, tačiau šiemet vienai jų jau nebereikia iš visų, o antrajai pakako medžiaginių vystyklų.

Medžiaginiais vystyklais besidominčių mamų daugėja. Anot A.Buitkutės, dabar kas mėnesį sulaukiama 7-8 mamų, ateina ir vienas kitas tėtis. O Vystyklų savaitės metu į paskaitas panoro ateiti net 20 mamų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ Asta Buitkutė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ Asta Buitkutė

„Mes nesiekiame visų atversti į vystyklystę, nes tai neįmanoma ir to nereikia. Gyvename XXI amžiuje ir žmonės gali pasirinkti, kuo tikėti, ką naudoti ir ką pirkti. Mūsų tikslas, kad informacija pasiektų tuos, kurie jos nori“, – sakė A.Buitkutė.

Prieraišios tėvystės centro mamos tvirtina, kad norinčioms atžalas auginti be vienkartinių sauskelnių mamoms sunkiausia yra įveikti susiformavusius stereotipus ir skeptišką aplinkinių požiūrį. „Būna, kad besilaukdamos mamos svajoja, kaip ekologiškai augins kūdikėlį, bet pagimdžiusios susvyruoja. Būna, kad „padeda“ seneliai, pasako „tu tokia pavargusi, gal geriau sauskelnės“. Ir moterys susvyruoja“, – kalbėjo A.Buitkutė.

Centre įkurta paramos grupė, kurioje susibūrusios mamos viena kitą palaiko, kalbasi apie vaikų auginimą, dalinasi patirtimi.

Prieraišios tėvystės centro vadovė Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė pateikė skaičiavimus, kiek kainuoja nuolat pirkti vienkartines sauskelnes ir kiek – įsigyti medžiaginių vystyklų. Vaikui sauskelnių arba vystyklų reikia vidutiniškai 34 mėnesius, o per dieną tiek vienkartines, tiek medžiagines sauskelnes tenka keisti apie penkis kartus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rinktis vystyklus Prieraišiosios tėvystės centro mamos ragina savo pavyzdžiu
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mamos įsitikinusios vystyklų nauda kūdikiams.

„Skaičiuojant, kad vienerios sauskelnės kainuoja apie 50 ct, tai visam laikotarpiui tenka išleisti apie 2,5 tūkst. Lt. Jeigu perka tėvai vienkartines ekologiškas sauskelnes, kurių vienetas kainuoja apie 1,30 Lt, suma  išauga iki 6-7 tūkst. Lt. Naudojant medžiaginius kelnaičių tipo vystyklus, kurie yra ekologiški ir sertifikuoti, o vienas vienetas kainuos apie 60 Lt, visam vystyklystės laikotarpiui jų prireikia apie 34 vienetų, iš viso teks sumokėti apie 2100 Lt. Net patys brangiausi vystyklai kainuoja mažiau negu vienkartinės sauskelnės. Paprastų medžiaginių vystyklų kaina tėra apie 20-30 Lt, tad suma mažėja perpus ir daugiau. O dar yra mamų, kurios pačios vystyklus siuva“, – aiškino V.Pilipauskaitė-Butkienė.

Vis dėlto mamos įsitikinusios – svarbiausia yra ne kaina, o vaikų sveikata. A.Buitkutė teigė, kad įprasta kalbėti apie sauskelnių žalą berniukams, tačiau nukentėti nuolat būdamos su vienkartinėmis sauskelnėmis gali ir mergaitės. Tik kol kas neatlikta pakankamai tai įrodančių tyrimų.

„Vystyklų dienų 2012“ programą rasite čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius