Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Berberinas – natūrali medžiaga, naudinga daugelio ligų prevencijai ir gydymui

Internete nuolat daugėja informacijos apie berberiną ir jo naudą, tačiau ši medžiaga vis dar nėra gerai žinoma plačiajai visuomenei. Natūraliais gydymo būdais besidominčių žmonių tarpe berberino vartojimas ypač populiarėja dėl įrodyto ir įvairiapusio berberino teigiamo poveikio. Šiuo metu nėra daug medžiagų, kurios būtų taip plačiai ištirtos, o rezultatai būtų tiek daug žadantys.
Dyglialapė mahonija
Dyglialapė mahonija / Partnerio nuotr.

Berberinas – tai natūralus augalinis preparatas, naudingas sergantiems įvairiomis ligomis. Jis randamas Dyglialapių mahonijų (Mahonia aquifolium) ekstrakte, išgaunamas iš paprastųjų raugerškių (Berberis vulgaris), kanadinės auksašaknės (Hydrastis canadensis) ar kitų augalų.

Nuo senų laikų augaliniai preparatai buvo vartojami kovai su įvairiomis ligomis. Berberinas šimtus metų buvo vartojamas ajurvedoje ir kinų medicinoje, o šiais laikais atsiranda vis daugiau mokslinių įrodymų, patvirtinančių jo veiksmingumą.

Partnerio nuotr./Dyglialapė mahonija
Partnerio nuotr./Dyglialapė mahonija

Moksliniame straipsnyje, kuris buvo publikuotas tarptautiniame prestižiniame žurnale „Phytotherapy Research“ aprašyta, kokiomis ligomis sergant berberinas gali būti naudingas.

Gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Lietuvos gyventojų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra vienas didžiausių Europoje. Sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis bei mirtingumo nuo jų rodikliai beveik 2-3 kartus prastesni už Europos Sąjungos vidurkius. Dėl šių ligų mūsų šalyje kasmet įvyksta daugiau nei pusė visų mirčių.

Širdies ir kraujagyslių ligos – įvairių ligų grupė, iš kurių dažniausios yra išeminė širdies liga, miokardo infarktas ir galvos smegenų insultas. Daugumos širdies ir kraujagyslių ligų galima išvengti, tačiau reikia vengti rizikos veiksnių, tokių kaip arterinė hipertenzija, rūkymas, antsvoris, cukrinis diabetas, cholesterolio kiekio padidėjimas organizme.

Dėl išvardintų faktorių kraujagyslių sienelėse atsiranda ateroskleroziniai pakitimai. Aterosklerozinės plokštelės ilgainiui pradeda siaurinti kraujagyslių spindį. Svarbu tai, kad aterosklerozinės plokštelės susidaro arterijose, kuriomis maistingosios medžiagos ir deguonis keliauja į organizmo audinius ir organus. Dėl prastos mitybos, neaktyvaus gyvenimo būdo, negydomo aukšto kraujospūdžio, rūkymo, aukšto cholesterolio kiekio kraujyje aterosklerozinės plokštelės formuojasi greičiau, kraujagyslės siaurėja, audiniai ir organai nėra aprūpinami pakankamu maistinių medžiagų ir deguonies kiekiu. Šis procesas prasideda jau jaunystėje, tačiau yra nejuntamas ir tik ligai pažengus atsiranda tam tikri simptomai.

Mokslinių tyrimų metu nustatyta, kad berberinas gali sumažinti aterosklerozinių plokštelių formavimąsi kraujagyslėse, taigi sumažėja ir išvardintų ligų rizika.

Taip pat pastebėta, kad berberinas gali sureguliuoti bendrą cholesterolio, „blogojo“ cholesterolio (MTL) ir trigliceridų kiekį kraujyje. Aukštas cholesterolio kiekis yra vienas iš pagrindinių rizikos veiksnių sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Viename tyrime 144 žmonėms 3 mėnesius buvo skiriama arba 500 mg berberino, arba placebo (nebuvo skirta jokios veikliosios medžiagos). Nustatyta, kad pacientams kuriems buvo skirtas berberinas sumažėjo kūno svoris, kūno masės indeksas, bendras cholesterolis, trigliceridai ir MTL („blogasis“ cholesterolis), be to padidėjo DTL („gerasis“ cholesterolis) lyginant su placebo grupe.

Taip pat keliolika mokslinių tyrimų įrodė, kad berberinas gali sumažinti arterinį kraujo spaudimą ir aritmijų (širdies ritmo sutrikimų) riziką. Dėl plataus savo poveikio berberinas gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms, tačiau jo poveikis yra daug platesnis.

Berberinas gali būti naudingas ir cukriniu diabetu sergantiems žmonėms

Cukrinis diabetas yra lėtinė, progresuojanti, kol kas neišgydoma liga, sukelianti daug komplikacijų, o sergamumas šia liga paskutiniais dešimtmečiais vis didėja. Lietuvoje registruota apie 54 000 sergančiųjų cukriniu diabetu, iš jų nuo insulino priklausomų apie 8 000. Negydomas cukrinis diabetas labai pavojingas gyvybei. Ligos pradžia dažnai nejaučiama ir diagnozuojama per vėlai, jau esant sunkioms komplikacijoms, tokioms kaip regėjimo sutrikimai ar inkstų funkcijos sutrikimai.

2009–2015 m. buvo atlikta daugiau nei 110 mokslinių tyrimų, kurie įrodė antidiabetinį berberino poveikį. Berberinas gali padėti sumažinti gliukozės kiekį kraujyje bei audinių atsparumą insulinui. Be to, berberinas turi teigiamą poveikį gydant diabeto komplikacijas (diabetinę nefropatiją, diabetinę neuropatiją ir diabetinę kardiomiopatiją).

Taip pat pastebėta, kad berberinas pasižymi nutukimą mažinančiu poveikiu ir turi vidutinį svorį mažinantį poveikį. Dvylikos savaičių tyrime atliktame su nutukusiais žmonėmis buvo pastebėta, kad naudojant 500 mg berberino per dieną ir netaikant jokių kitų priemonių buvo stebimas nedidelis tiriamųjų svorio mažėjimas. Po 3 mėnesių berberiną vartojusių žmonių kūno masė vidutiniškai sumažėjo 2,2 kg.

Onkologinės ligos ir berberinas

Svarbu paminėti, kad berberinas gali būti naudingas sergant onkologinėmis ligomis. Naujausi tyrimai parodė, kad berberinas gali padėti sumažinti įvairių rūšių vėžio augimą ir plitimą, gali sustiprinti įprastų vėžio gydymo būdų (radioterapijos, chemoterapijos) poveikį.

Berberino poveikis taip pat aprašytas populiarioje Jane McLelland knygoje „Kaip priversti badauti vėžį... pačiam nebadaujant“. Jane sirgo ketvirtos stadijos vėžiu, o vėžio diagnozę iš gydytojų išgirdo tris kartus. Medikai prognozavo, kad gyventi jai liko vos 12 savaičių. Supratusi, kad gydytojai jai padėti negali, moteris, kuri pagal profesiją buvo fizioterapeutė, sukūrė alternatyvų vėžio gydymo protokolą, kuriuo pasidalino savo knygoje. Berberinas buvo viena iš medžiagų, aprašyta jos knygoje ir padėjusi jai kovojant su vėžiu.

Berberinas naudingas turintiems kepenų problemų

Kepenys yra stambiausia virškinimo liauka ir didžiausias vidaus organas. Berberinas naudingas žmonėms, kuriems buvo nustatyta kepenų fibrozė. Nustatyta, kad berberinas gali sumažinti riebalų kaupimąsi kepenyse ir net sumažinti nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos riziką.

Berberinas padeda kovoti su virusais, bakterijomis ir grybeliais

Įrodyta, kad berberinas padeda kovoti su kenksmingais mikroorganizmais, įskaitant virusus, bakterijas ir grybelius. Berberinas turi teigiamą poveikį prieš gripo virusą, herpes virusą, veiksmingai veikia prieš daugelį bakterijų. Berberinas pasižymi priešgrybeliniu poveikiu ir moksliniuose tyrimuose buvo sėkmingai naudojamas prieš dažniausiai grybelinius susirgimus sukeliantį grybelį, vadinamą Candida albicans.

Berberinas yra labai plačiai pritaikoma medžiaga, jo veiksmingumas yra patvirtintas moksliniais tyrimais ir jį vartojusių žmonių patirtimi. Berberinas yra veiksminga pagalbinė priemonė gydant širdies ir kraujagyslių ligas, cukrinį diabetą, onkologinius susirgimus, kepenų problemas bei padeda kovoti su virusais, bakterijomis ir grybeliais. Yra ir daugiau informacijos apie teigiamas jo savybes, atliekama vis daugiau mokslinių tyrimų, kurie pagrindžia berberino vartojimą ir įrodo jo efektyvumą, o praktikoje jis tampa vis populiaresnis. Įprasta vartoti po 300 mg berberino tris kartus per dieną, prieš valgį.

Maisto papildas negali būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Prieš vartojimą rekomenduojama pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius