Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Buvęs „Žalgirio“ masažuotojas dalijasi istorijomis: nustebsite, kokių problemų atsikratoma

„Visi žinome, kad turime rūpintis savo sveikata, tačiau ar gyvename taip, kad būtume sveiki? Ar rūpinamės savimi, kol mūsų organizmas dar turi pakankamai išteklių? Daugelis apie tai net nepagalvojame. Viena geriausių priemonių kūnui ir sielai yra masažas – sveikatai stiprinti, grožiui palaikyti, senėjimui stabdyti“, – sako buvęs ilgametis „Žalgirio“ krepšinio klubo masažuotojas Deimantas Demenis.
Deimantas Demenis
Deimantas Demenis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kam reikalingas masažas? Kaip dažnai? Kokias sveikatos problemas gali padėti išspręsti masažuotojo rankos? Apie tai – 15min GYVENIMAS pokalbis su buvusiu ilgamečiu krepšinio klubo „Žalgiris“ masažuotoju, masažo meistru Deimantu Demeniu.

– Deimantai, nemažai metų masažavote sportininkus, o dabar – „paprastus mirtinguosius“. Labai skiriasi darbas?

– Labai. Sportininkai raumeningi. Kai dirbau komandoje, tuo metu joje žaidė Tanoka Beardas. Tai žmogus raumenų kalnas.

Per Eurolygos varžybas, kurias tais metais komanda ir laimėjo, žaidžiant finalines rungtynes, kitam krepšininkui – Tyusui Edney – sutraukė pilvo presą. Tokiais atvejais reikia masažuoti čia pat, iš karto, kad galėtų tęsti varžybas.

– Kiek metų dirbote komandoje?

– Trylika. Savo kaip masažuotojo karjerą pradėjau daugiau nei prieš dvi dešimtis metų tuo metu Kaune veikusiame poilsio komplekse „Undinė“. Buvo laikas, kai čia veikiančioje pirtyje ir baseine lankydavosi ir krepšininkai. Vienu metu komandoje nebuvo masažuotojo. Pastebėjo, pakvietė. Taip ir pradėjome dirbti.

– Kas yra geras masažuotojas?

– Aš taip pat daug kam užduodu šį klausimą, ir man niekas neatsako. Manau, kad geras masažuotojas tas, kuris jaučia žmogų, kuris rankomis gali apčiuopti jo kūno problemas.

– Ir dar jam reikia tvirtų rankų? Kiek teko gulėti ant masažo stalo, visad iškildavo tas pats klausimas: iš kur žmogus rankose turi tiek jėgos?

– Taip, masažui reikia jėgos. Vien tik glostymo neužtenka.

123RF.com nuotr./Masažas
123RF.com nuotr./Masažas

– Ar masažas nėra tapęs mada?

– Tikrai ne. Aš kaip tik manau, kad masažas dar savo populiarumo nepasiekė. Kartą teko masažuoti vyruką, kuris verslo reikalais buvo Kinijoje. Jis pasakojo, kad savaitgalį kartu su vertėju išėjo į miestą – Pekiną. Nustebino, kad mieste nebuvo daug žmonių. „Visi masaže“, – atsakė jam.

O pas mus tokios mados, įpročio dar nėra. Masažas dažnai suprantamas kaip būtinybė, kada sušlubuoja sveikata, arba kaip pramoga.

Taip, masažui reikia reikia jėgos. Vien tik glostymo neužtenka.

– Jūs sakote, kad masažas reikalingas nuolat? Kaip plaukų kirpimas, odontologas ir panašiai?

– O jūs norite ilgai ir sveikai gyventi?

– Norėčiau, manau.

– Tad štai ir atsakėte. Žmogus iš tiesų nesuvokia, kad jis gyvens ilgiau ir geriau, jei skirs dėmesio sau. Laiko reikia skirti sveikai gyvensenai – sportui, mitybai ir masažui. Tai lygiaverčiai dalykai.

– Tampa populiaru dovanoti masažo dovanų kuponus.

– Taip, bet žmogus, net ir gavęs dovanų masažo kuponą, ne visada juo pasinaudoja. Nesugeba ateiti. O be reikalo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Deimantas Demenis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Deimantas Demenis

– Deimantai, jei kalbėtume ne apie sveikatos prevenciją, bet apie problemas, kokias jas padeda spręsti masažas?

– Nuo sėdimo darbo, nejudrumo atsiradęs nugaros, sprando skausmas, klubų ir kelio sąnarių problemos. Šios sveikatos problemos gali atsirasti ir dėl paveldimumo.

Šiuo metu dirbu su vienu klientu, kuriam medikai siūlo keisti kelio sąnarį. Dabar operaciją atidėjo ir galbūt problemą pavyks išspręsti masažu. Įvairių situacijų būna.

Intensyvus viso kūno masažas gerina savijautą, malšina skausmus, atpalaiduoja raumenis, gerina kraujotaką ir audinių aprūpinimą deguonimi.

Dar viena problema, kamuojanti ne vieną, – antsvoris.

123RF.com nuotr./Valgymo sutrikimai
123RF.com nuotr./Valgymo sutrikimai

– Kaip masažas gali padėti reguliuojant svorį?

– Yra vadinamasis fitness masažas, kurio metu koreguojamos kūno apimtys, svoris. Atliekamas ne tik masažas, tam tikrus nesudėtingus pratimus, gulėdamas ant masažo stalo, atlieka ir pats žmogus.

Tačiau ir vėl, kalbant apie grožį, reiktų kalbėti ir apie žmogaus išorę, ir apie sveikatą. Jau prieš kelis tūkstantmečius žmonės suprato, kad grožis yra daugiau nei išorė, todėl norint gražiai atrodyti reikia būti geros sveikatos.

Neverta savęs apgaudinėti ir negalavimus, sveikatos bėdas maskuoti kosmetikos priemonėmis. Tai tarsi remonto reikalaujantį namą apkalti gražiomis dailylentėmis. Jis vis tiek bus pakrypęs į šoną.

Masažo metu veikiamos keturios žmogaus kūno sistemos: nervų sistema, skysčiai (kraujas ir limfa), raumenys bei kaulai ir sąnariai. Jei masažas atliekamas taisyklingai, organizmas veikiamas labai teigiamai.

– Kuo išskirtinis masažas rankomis?

– Masažo rankomis metu sužadinamas limfos nutekėjimo procesas, aktyvinama kraujotaka, todėl pagerėja žmogaus savijauta. Raumenų sukietėjimai, iš pradžių buvę skausmingi, po kelių seansų išnyksta.

Po pirmojo seanso problemines vietas gali skaudėti, tačiau tai laikina. Masažas rankomis yra gilesnis, jame daugiau jutimo. Aš galiu paspausti silpniau, galiu – stipriau. Labai svarbu pajausti, kiek galima paspausti: per daug yra blogai, per mažai irgi blogai. Spustelėjęs per daug gali ką nors išprovokuoti, o per mažai – nepasiekti efekto. Turi jausti ribą, ir ją jauti rankomis.

Vida Press nuotr./Masažas
Vida Press nuotr./Masažas

– Grįžkime prie grožio masažo. Noriu paklausti apie svorio metimą ant masažo stalo. Turbūt naivu būtų tikėtis, kad jis kris tarp masažų užkandžiaujant kibinais?

– Žinoma. Mityba labai svarbi. Apskritai labai geras efektas pasiekiamas derinant mitybą, sportą ir masažus. Sakykim, celiulitas.

Celiulito pažeista oda nėra tik kosmetinis defektas. Apelsino žievelės išvaizdą ji įgauna, kai poodiniame sluoksnyje sutrinka medžiagų apykaita, susilpnėja natūraliai organizmą valanti limfos sistema, audiniuose kaupiasi lipidai ir skysčiai.

Celiulito priežastys yra netinkama mityba, taip pat moteriškų hormonų kiekio svyravimai – organizmas linkęs kaupti riebalus brendimo, nėštumo, menopauzės metu. Be to, hormonų svyravimai moters organizme vyksta ir kas mėnesį, per menstruacijų ciklą. Odos pakitimus gali lemti ir genetinis veiksnys.

– Kiek masažo seansų reikia, kad, kaip sakote, gyventume sveikiau ir ilgiau?

– Tai labai individualu. Priklausomai nuo to, kokių problemų žmogus turi. Kartais užtenka tik kelių masažų ir paskui palaikomojo masažo. Optimalu, jei jis būtų kartą per savaitę, tačiau jei neleidžia finansai ar trūksta laiko, tada bent vieną kartą per mėnesį.

Jei žmogus turi problemų, tarkime, skauda nugarą, jis efektą pajus jau po pirmojo masažo, jei jį atliks geras masažo meistras.

– Kalbėdami apie viso kūno masažą mes dažnai įsivaizduojame nugarą ir kojas. Dar – rankas.

– Blogai įsivaizduojate. Viso kūno masažas ir yra viso kūno masažas. Labai svarbu masažuoti pilvą, nes tai – mūsų energetinis centras. Kad energija po visur skirstytųsi, reikia ją suaktyvinti. Pilvas susijęs su tuštinimusi, su virškinimu, todėl jo masažas svarbus.

Teko masažuoti gydytoją-onkologę. Anot jos, vyrams pilvo apačios masažas yra viena profilaktinių priemonių prieš vėžį, moterims krūtinės masažas svarbus dėl krūties vėžio profilaktikos.

Masažuojant visą kūną reikia nepamiršti ir veido. Masažas atnaujina, atgaivina veido bruožus.

Vida Press nuotr./Masažas
Vida Press nuotr./Masažas

– Kalbant apie amžių, masažas tinka visiems?

– Masažas amžiaus neturi. Tenka masažuoti ir kūdikius, ir vyresnio amžiaus žmones. Beje, dažniausiai jiems masažus parūpina vaikai, norėdami, kad tėvai kuo ilgiau išliktų savarankiški, galėtų patys savimi rūpintis. Būna, kad žmogus, kuris sunkiai vaikšto, po kelių masažo seansų gali nueiti, pavyzdžiui, iki turgaus.

Viena iš mano klienčių, 60 metų moteris, skundėsi nugaros skausmais. Po šešių masažo rankomis seansų ne tik atsikratėme skausmų, bet jau pradėjome dailinti ir figūrą: sumažinome šlaunų apimtį, išnaikinome celiulitą, jos kūno oda tapo elastingesnė. Moteris atjaunėjo 10 metų.

– Sutinkate daug žmonių. Apibendrinat: žmonės linkę rūpintis savo sveikata, savijauta, pagaliau – išvaizda?

– Tai, kad visi žmonės nori gražiai atrodyti ir gerai jaustis – vienareikšmiška. Visų tikslas yra vienodas. Bet vieni iki to tikslo eina, kiti – tik to nori. Tačiau vien noru nieko nebūna. Reikia eiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius