-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Česnakas – vaistas, apsaugantis net nuo vėžio

Kinijos mokslininkai nustatė, kad, vartojant žalią česnaką, galima apsisaugoti nuo plaučių vėžio ir kitų lėtinių sveikatos sutrikimų. Česnako nauda sietina su chemine medžiaga alicinu, kuris išlaisvinamas sugrūdus ar supjausčius šviežią česnaką. Manoma, kad alicinas mažina ne tik uždegimą, bet ir žalą, kurią organizmo ląstelėms sukelia laisvieji radikalai.
Česnakas
Česnakas. / Photos.com
Temos: 1 Česnakai

„Tibeto ir kinų medicinoje česnakas naudojamas vėžio profilaktikai, nes turi savybę naikinti vėžio užkratus, kurių pas mus gana daug – net 38 rūšys. Taip pat česnakas gydo kokliušą, trachomą, niežus, nuospaudas, karpas, negyjančias opas. O jeigu gabaliuką česnako pridėsite prie skaudančio danties – skausmas nuslops“, – pasakoja Vegetarų draugijos pirmininkė Ksavera Vaištarienė.

– Iš tiesų šią daržovę praktiškai visos kultūros jau daugelį amžių pripažįsta kaip maistą, prieskonį ir liaudies medicinos priemonę.

– Česnakas žinomas labai seniai. Jis atkeliavo iš Vakarų Azijos 5 tūkst. metų prieš mūsų erą. Paplitęs visur – ir Vidurio Europoje, ir pietų šalyse. Jo lotyniškas pavadinimas – „Allium sativum“. „Allium“ reiškia „deginantis skonis“. Česnakas pasižymi tikrai aštriu skoniu ir aromatu dėl eterinio aliejaus alijino, kuris paskui suskyla iki alicino ir dar keleto junginių. Ypač tą skonį aštrina sieros organiniai junginiai polisulfidai, kurių yra net 25. Dėl to česnakas ir pasižymi baktericidinėmis, fitoncidinėmis savybėmis.

Česnakas turi ir cukrinių, azotinių, vitamino C ir įvairių kitų medžiagų. Sodininkai jį naudoja net kaip dezinfekavimo priemonę augalams purkšti. Česnako ištrauka (susmulkintas česnakas, užpiltas vandeniu) naikina pelėsius, ja galima beicuoti sėklas, apipurkšti kopūstus. Žmonės nenori valgyti česnako prieš eidami į darbą. Kvapą naikina kavos puodelis arba galima užkramtyti salierų, petražolių, krapų lapelių.

– Kadangi Jūs esate chemikė, norėjau paklausti alijiną – veikliąją medžiagą, dėl kurios ir žinomos gerosios česnako savybės.

– Alijinas gana sudėtingas, bet jį skaldo fermentas alinazė. Taip atsiranda vynuogių rūgštis ir alicinas, pagrindinė eterinio aliejaus sudėtinė dalis. Jis turi daug sieros, o tų polisulfidų bendras pavadinimas yra alicinas. Šios savybės pasireiškia stipriu antiseptiniu poveikiu. Česnakas pasižymi įvairiomis gydomosiomis savybėmis. Mažina galvos skausmą, svaigimą, nemigą, lėtina širdies ritmą, skatina šlapimo, tulžies išsiskyrimą, gerina žarnyno veiklą. Dar vartojamas nuo aterosklerozės, hipertonijos, plaučių tuberkuliozės, plečia arterijas, gydo anginą, gripą, kolitą, podagrą ir t. t.

Senovės graikai česnaką naudojo įkandus gyvatei. Tibeto ir kinų medicinoje česnakas naudojamas vėžio profilaktikai, nes turi savybę naikinti vėžio užkratus, kurių pas mus gana daug – net 38 rūšys. Taip pat česnakas gydo kokliušą, trachomą, niežus, nuospaudas, karpas, negyjančias opas (reikia teptis česnako sultimis). O jeigu gabaliuką česnako pridėsite prie skaudančio danties – skausmas nuslops.

– Pasirodo, česnakas – tikras keliauninkas, apkeliavęs daugelį šalių ir savo medicininėmis galiomis stebėtinų darbų nuveikęs.

– Pirmiausia česnakas iš Vakarų Azijos pateko į Graikiją, Italiją, Indiją, Kiniją ir buvo laikomas dievišku augalu. Romėnai česnako duodavo kariams, nes manė, kad jis sukelia kovingumą, suteikia jėgos. Kiekvieną dieną reikia kur nors įpjaustyti ar suvalgyti bent dvi skilteles ir bus gerai. Česnako cheminė sudėtis gana nebloga. Kitos daržovės turi per 80 proc. vandens, o sausųjų medžiagų tik 20 proc. Česnaką sudaro 65 proc. vandens, o sausųjų medžiagų– jau 35 proc. Česnakas – veikliųjų medžiagų koncentratas ir jo vertė labai didelė.

– Esu girdėjusi, kad žmonės česnaką maišo su pienu.

– Skaičiau tokių receptų, bet pati to nedaryčiau. Žinoma, galima užsipilti pieno ir pasidaryti ištrauką. Labai gera česnako ištrauka su degtine: 40 g susmulkinto česnako užpilti 100 g degtinės. Ji gydo inkstų ir tulžies pūslės akmenligę. Reikia 10 lašelių ištraukos įsilašinti į kokį šaukštą ar stiklinę vandens ir gerti 2–3 kartus per dieną pusę valandos prieš valgį. Aš pati labai vertinu ir vartoju česnaką. Nulupu ir bulvine tarka susitarkuoju imbiero šaknį ir net kokią galvutę česnako ir įdedu šiek tiek medaus. Medus truputį slopina aštrų skonį. Tai tikrai labai geras vaistas.

– Nuo ko jis?

– Labai valo kraują, sąnarius, ypač gerina medžiagų apykaitą. Taip pat česnaką maišau su bruknėmis. Permalu bruknes, įdedu česnako ir medaus. Bruknės ir česnakas turi ginamųjų savybių – gina nuo visokių aplink esančių mikrobų. Vietoj bruknių galima dėti spangules – taip net skaniau. Spanguolės ir bruknės turi savybių, labai gerai veikiančių šlapimo pūslę, šlapimtakius, inkstus. Spanguolės vitamino C turi net daugiau negu citrina.

– Kokios yra česnakų rūšys?

– Meškinis česnakas įtrauktas net į raudonąją knygą, nes Lietuvoje tai retas augalas. Auga drėgnose pievose, prie upių, slėniuose. Žydi baltai, žiedlapiai labai smulkūs. Juos galima užsišaldyti ir paskui pabarstyti ant salotų. Meškinis česnakas – pavasarinis augalas, žydi gegužę ir birželį. Rinkti reikia prieš žydėjimą ir žydint, nes paskui lapai, kurie labiausiai vertinami, sukietėja. Ši rūšis išvalo skrandį, žarnyną ir kraują.

Maria Treben savo knygoje rašo, koks didelis šio česnako poveikis. Vartojami susmulkinti lapai. Jie dedami į salotas, beriami ant bulvių, į sriubas. Galima užpilti degtine, raudonuoju ar baltuoju vynu. Lapų sultys vyną praskiedžia, jis nebebūna stiprus. Galima gerti po šaukštą. Jei laikysite šaldytuve, jis bus geras ilgesnį laiką. Vartojamas nuo kraujagyslių užkalkėjimo, galvos skausmo, svaigulio, valo šlapimo pūslę, skatina šlapimo išsiskyrimą.

M. Treben pateikia ir meškinio česnako antpilo receptą. Smulkiai supjaustytus meškinio česnako lapus suberti į stiklainį, užpilti degtine ir 14 dienų laikyti saulėtoje vietoje, netoli šilumos židinio. Gerti kasdien po 10–15 lašelių atskiedus trupučiu vandens.

Galima pasigaminti ir meškinio česnako vyno. Saują smulkiai supjaustytų lapų užpilti 250 ml baltojo vyno, trumpai pavirti, pasaldinti medumi ir kasdien po truputį iš lėto gerti. M. Treben sako, kad ši rūšis veikia dar geriau negu mūsų paprastas česnakas.

Dar yra vasarinis ir žieminis česnakas. Lapkritį sodinamos atskiros žieminio česnako skiltelės. Vasarinio česnako skiltelės gana smulkios, jų gali būti net iki 30. Tačiau aštresnis – būtent vasarinis 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius