-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ciniškas chirurgas: liūdna, kai 90 kg sveriančio 8-mečio mama nesupranta, kodėl gydytojui surakino žandikaulį

Tinklaraštininkas, rašantis medicinos temomis, „Facebook“ vartotojams žinomas kaip Ciniškas Chirurgas, savo paskyroje kaip visada šmaikščiai išdėstė svarbiausias nutukimo priežastis ir pasekmes, kurios ne vieną gali paskatinti keisti savo gyvensenos ir mitybos įpročius.
Antsvorio problemos
Antsvorio problemos / 123RF.com nuotr.

Kokias ligas sukelia nutukimas

Mes galime apsimesti, kad dramblio kambaryje nėra, nors jis ten stovi. Mes galime užsimerkti ir įtikinti save, kad problemos nėra, nors ji akivaizdi, ir įsižeisti, girdėdami į akis sakant tiesą. Nuo pačio pirmojo mano teksto visi įsižeidinėjo: emigrantai, antivakseriai, homeopatai, alkoholikai, mamos, tėvai ir t. t., nors nė vienam asmeniškai rašinys nebuvo taikomas.

Dabar įsižeidė tie, kurie sveria daugiau. Ne daugiau nei pridera ar madinga, bet daugiau nei sveika. Man nesvarbu, kaip jūs atrodote, kokia jūsų odos ar akių spalva, tikėjimas, lytinė orientacija ar politinės pažiūros, koks jūsų triusikų dydis, jei esate laimingi ir sveiki. Bet man ne dzin, kai jūs ateinate ieškodami problemų priežasties, kai ta priežastis sunkiai telpa į veidrodžio rėmą, bet jūs renkatės ją ignoruoti.

123rf.com/Apkūnus vyras
123rf.com/Apkūnus vyras

Apsimesti, kad nutukimas susijęs tik su papildomos sėdynės poreikiu troleibuse, yra kvaila. Tai yra kur kas daugiau. Nutukimas susijęs su:

  • psichologinėmis bėdomis, valgymo sutrikimais ir depresija;

  • endokrininėmis ligomis – cukriniu diabetu, hipogonadizmu, policistinių kiaušidžių sindromu, nevaisingumu;

  • kaulų ir sąnarių ligomis – klubo, kelio artrozėmis, stuburo išvaržomis;

  • kardiovaskulinėmis ligomis – hipertenzija, dislipidemija, širdies nepakankamumu, padidėjusia insulto ir infarkto rizika;

  • plaučių ligomis – miego apnėja (dėl to nuolatinis miego trūkumas, Pickwick sindromas), astma;

  • virškinimo sistemos ligomis – hepatomegalija, hepatosteatoze, t. pūslės akmenlige;

  • storosios žarnos, kiaušidžių, inkstų, prostatos, krūties, stemplės vėžiu.

Akivaizdūs pokyčiai numetus bent 5 proc.

Galima ieškoti ir išvedžioti, kad kalti genai, aplinka, darbas ir net Ciniškas chirurgas, bet esminis dalykas, kodėl žmonės nutunka, yra energijos tvermės dėsnis, kuris sako, kad energija iš niekur neatsiranda ir niekur nedingsta, tiesiog viena forma virsta kita. Su maistu mes gauname potencinę energiją, kurią paverčiame kinetine – gyvybinėms funkcijoms užtikrinti ir fiziniam darbui atlikti.

Ta energija, kurios nesunaudojame, lieka „juodai dienai“, ji kaupiasi riebalų pavidalu. Ir jei labai taupome, tos energijos galima prikaupti gerokai virš 100 kg. Apie neurotransmiterius, hormonus leptiną, seratoniną, greliną, insuliną, kurie dar labiau viską suvelia, nesiplėsiu. Per visą laiką esu matęs tik vieną tikrai genetinį nutukimo variantą, kuris vadinasi Prader–Willi sindromu.

Numetus bent 5 proc. kūno svorio, su nutukimu susijusios ligos regresuoja.

Mokslas ir medicina prasideda, kai svoris tampa nebepakeliamas – tiesiogine žodžio prasme (sąnariams, širdžiai, plaučiams ir pan.). Yra daugybė studijų, kurios įrodo, kad numetus bent 5 proc. kūno svorio, su nutukimu susijusios ligos regresuoja arba visiškai išnyksta. Tai reiškia, kad žmogus tampa sveikesnis ir laimingesnis.

Šokolado plytelė – trečdalis dienos raciono

Deja, vieno recepto ar vienos piliulės, kuri padėtų atsikratyti perteklinių kilogramų, nėra. Nėra būdo nieko nedarant išsiridenti iš duobės, o įsižeidimas, savęs gailėjimasis bei verkimas padėtų tik tuo atveju, jei taip sudegintumėte bent 100 kcal. Todėl vėl grįžtame prie fundamentaliosios fizikos ir neigiamo kalorijų balanso: turime arba sunaudoti daugiau energijos, arba mažiau jos gauti. Bet tam reikės dirbti, perlipti per save, pakeisti savo gyvenseną ir įpročius.

Galima pradėti nuo pasturgalio pakėlimo nuo sofos ir pačiam nueiti iki parduotuvės, o ne užsisakinėti maisto į namus. Prieš dėdami kažką į burną patikrinkite produkto energetinę vertę. Viena šokolado plytelė – 500 kcal, t. y. trečdalis dienos raciono.

Nevalgykite vieni. Ką, kiek ir kaip valgyti, jums gali patarti gydytojas dietologas. Sunku susitaikyti su tuo, kad nebegalėsite prie kavutės suvalgyti viso tortuko, kad naktimis jūsų vardą viliojančiai tars virtuvės kampe pastatytas šaldytuvas, kad nuolat jausitės alkani ir dėl to nelaimingi. Tokiu atveju pasikalbėkite su psichiatrais, psichoterapeutais, valgymo sutrikimų specialistais.

Tarp mitybos programų didelio skirtumo nėra, tad rinktis galite pagal skonį.

Turiu gerą ir blogą žinią. Gera žinia yra ta, kad pakeitus valgymo ir gyvensenos įpročius, galima tikėtis numesti 5–10 proc. kūno svorio, o tarp mitybos programų didelio skirtumo nėra, tad rinktis galite pagal skonį. Bloga žinia yra ta, kad didžioji dalis per dvejus metus atkrenta.

Kodėl skrandžio mažinimo operacija gali nepadėti

Neabejotinai pats efektyviausias būdas nutukimui gydyti yra operacija. Jos principas: arba chirurginiu būdu priversti greičiau pajusti sotumo jausmą, arba maistą greičiau praleisti per virškinamąjį traktą, arba vieno ir kito derinys. Po operacijos, taikant kompleksines priemones, galima tikėtis netekti iki 50 proc. kūno masės, bet ne visada.

Jei chirurgija tokia veiksminga, kodėl neoperuojami visi nutukusieji? Todėl, kad po drastiško įsikišimo pacientas nesugeba prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų, o tai neišvengiamai sukelia komplikacijas – net iki savižudybių.

Po operacijos pacientai žudosi keturis kartus dažniau nei bendroje populiacijoje. Tai susiję su neišsipildžiusiais lūkesčiais, nesugebėjimu prisitaikyti prie naujo mitybos režimo ir kitų dalykų. Todėl nutukimas gydomas palaipsniui ir kompleksiškai, dalyvaujant įvairių sričių specialistams. Sėkmė labiausiai priklauso nuo paties paciento, jo pasiryžimo ir motyvacijos.

Gydyti nutukusį žmogų beviltiška?

Lietuva nėra aborigenų kraštas, mes turime puikių bariatrijos (medicinos sritis, tirianti nutukimą, jo priežastis, gydymą ir profilaktiką – red.) specialistų, todėl reikia mažiau savęs gailėtis, o ieškoti konkrečios pagalbos. Tai yra jūsų problema ir jums reikės gyventi tempiant ant savęs du bulvių maišus, kol patrūksite.

Nereikia bandyti permesti savo apetito ant gydytojo pečių. Niekas nenori gydyti nutukusių žmonių, niekas. Tai susiję su didžiule komplikacijų rizika ir neefektyviu gretutinių ligų gydymu, nuolat didinamomis vaistų dozėmis ir jų kiekiu bei gausėjančia ligų puokšte. Gydytojas neturi už jus numesti svorio, jis gali jums nebent patarti, pabarti ar padrąsinti, kai to reikia.

Ir dėl Dievo meilės – atimkite iš vaikų mobiliuosius telefonus, žaidimų konsoles ir vykite juos į lauką. Labai liūdna, kai 90 kg sveriančio aštuonmečio mama nesupranta, kodėl gydytojui surakino žandikaulį. Tai juk „genetika“ ir tikrai jokiu būdu ne namų virtuvės subtilybės.

Aš iš jūsų nesijuokiu, aš jus užjaučiu, nes labai rimtai sergate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius