Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

CRB (c-reaktyvinio baltymo) tyrimas: kodėl mokame už tai, kas nemokama?

3, 5, 7 ir net 18 eurų – tiek už kraujo tyrimą, rodantį, ar yra infekcija, ar ne, tenka susimokėti pacientams skirtingose klinikose. Tačiau Valstybinė ligonių kasa atkreipia dėmesį – šis tyrimas turi būti atliekamas nemokamai.
Gydytoja ima kraują
Gydytoja ima kraują / 123RF.com nuotr.

Klaipėdietė Veronika, prieš kelias savaites susirgus vaikui, sukluso, kodėl už „Nefridos“ klinikos gydytojos paskirtą kraujo tyrimą CRB nustatyti teko susimokėti.

C-reaktyvinis baltymas (CRB) – tai kraujo plazmos baltymas, kurio rodikliai, organizme atsiradus uždegimui ar infekcijai, staigiai padidėja. Šis tyrimas padeda tiksliai paskirti tolimesnį gydymą, išvengti nereikalingo antibiotikų vartojimo.

Už tyrimą – 3 eurai

„Atlikome tą tyrimą. Kraują vaikui ėmė iš piršto. Po tyrimo man pakišo popierėlį, kad sutinku susimokėti. Administracijoje paklausiau, kodėl turiu mokėti už gydytojos paskirtą tyrimą. Juk tai pirminės apžiūros tyrimas. Bet man niekas negalėjo atsakyti. Mačiau, kad ir pati gydytoja sutriko“, – 15min pasakojo Veronika.

Ji kasoje turėjo susimokėti 3 eurus už tyrimą. Vėliau bendraudama su artimaisiais, draugais išgirdo, kad ir kiti mokėjo už šį tyrimą.

Veronika netrukus iš Valstybinės ligonių kasos Klaipėdos skyriaus darbuotojų išgirdo, kad šis tyrimas turi būti atliekamas nemokamai.

„Tada parašiau direktoriui, gavau atsakymą, kad jie turi įsigiję brangų aparatą, kraujas imamas iš piršto, žmonių nenorima traumuoti, todėl tyrimas ir kainuoja. Bet mūsų niekas neklausė, nesiūlė kitokio tyrimo. Kodėl mes turime mokėti už tai, kas turi būti nemokama?“ – retoriškai klausė pašnekovė.

Direktorius jai pasiūlė atvykti į administraciją ir pasiimti sumokėtus 3 eurus. Bet Veronika neslepia – tikslas yra pasakyti visiems, kad nereikia mokėti už tai, už ką sumoka Valstybinė ligonių kasa.

„Mokėjo mano vyras, mano pusseserė, draugės. Tai yra pinigai, kurie neturėtų būti renkami“, – įsitikinusi klaipėdietė.

15min apklausti kolektyvo darbuotojai pasidalijo savo patirtimi. Pasirodo, vieniems už šį tyrimą mokėti neteko. Kiti moka visada 5–7 eurus. Yra mokėjusių ir 17.

„Scanpix“/AP nuotr./Kraujo tyrimas
„Scanpix“/AP nuotr./Kraujo tyrimas

Iš venos – nemokama, iš piršto – mokama

„Nefridos“ klinikos direktorius Tomas Barsevičius teigė, kad šis tyrimas, paskyrus gydytojui, yra atliekamas nemokamai, kai kraujas imamas iš venos.

„Tačiau tokios procedūros metu yra traumuojamas ligonis, dažnai nepavyksta paimti kraujo iš venos, ypač vaikams, o ir atsakymo reikia laukti nuo kelių valandų iki paros“, – aiškino klinikos direktorius.

Anot jo, pacientų, tėvų, medikų pageidavimu, buvo įsigytas brangus aparatas ir CRB atliekamas paėmus kraują iš piršto.

„Šio tyrimo atlikimo savikaina siekia 3 eurus, tokia kaina ir pacientui“, – pabrėžė klinikos vadovas T.Barsevičius.

Paprastai, anot jo, gydytojai pasiūlo abu tyrimo atlikimo variantus. Pasirinkus diagnostiką iš piršto, atsakymai gaunami greičiau.

„Dėl didelio pacientų srauto pastaruoju metu, gali būti, kad gydytoja ir pacientė nesusikalbėjo, todėl gerbdami savo pacientus ir norėdami, kad jie būtų patenkinti gydymu, mes sutikome grąžinti pinigus už šį tyrimą“, – pabrėžė T.Barsevičius.

Su gydytojo nurodymu turi būti nemokama

Valstybinė ligonių kasos Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė pabrėžė, kad jei šeimos gydytojas nurodo atlikti tyrimą skubos tvarka, tyrimas atliekamas nedelsiant ir už šio tyrimo atlikimą negali būti reikalaujama susimokėti. CRB tyrimas priskiriamas šeimos gydytojo kompetencijai.

„Pabrėžtina, kad jeigu tyrimą paskiria šeimos gydytojas siekdamas įvertinti paciento sveikatos būklę, nustatyti diagnozę arba paskirti gydymą, už tyrimo atlikimą mokėti neturite“, – teigė pašnekovė.

Jei šeimos gydytojas nurodo atlikti tyrimą skubos tvarka, tyrimas atliekamas nedelsiant ir už šio tyrimo atlikimą negali būti reikalaujama susimokėti.

Tačiau pabrėžiama, kad jei pacientas pats rodo iniciatyvą – kas būna gana dažnai – tyrimas gali būti mokamas.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Egidijus Vaitkus teigė, kad teisės aktuose nėra reglamentuojama, kaip turi būti atliekamas šis tyrimas – imant kraują iš venos ar piršto.

Todėl reziumuojama, kad visai nesvarbu, kokiu būdu paimtas kraujas, už šį tyrimą, jei jo būtinybę matė šeimos gydytojas, mokėti nereikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius