Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cukrinio diabeto stovykloje pagerbta Rūta Meilutytė

Prieš 22 metus, LSMU Endokrinologijos klinikos diabetologijos skyriaus administratorius gydytojas Vladimiras Petrenko, pasisėmęs patirties JAV, nuo 1991 m. Lietuvoje pradėjo organizuoti diabeto stovyklas.
Diabeto stovyklos dalyviai
Diabeto stovyklos dalyviai / Vladimiro Petrenkos nuotr.

Cukrinis diabetas pasireiškia gliukozės koncentracijos kraujyje padidėjimu dėl insulino sekrecijos nepakankamumo ar audinių atsparumo insulinui. Pacientą vargina troškulys, dažnas šlapinimasis, jaučiamas nuolatinis nuovargis, sausėja oda, blogai gyja žaizdos.

2011 m. pasaulyje užregistruota 366  milijonų sergančiųjų cukriniu diabetu, o 2030 m. pacientų skaičius gali išaugti iki 552 milijonų. Lietuvoje yra 235 880 sergančiųjų šia lėtine liga. Apie 90 proc. visų cukrinio diabeto atvejų – 2 tipo cukrinis diabetas, kuriuo serga vyresnio amžiaus žmonės. 1 tipo cukriniu diabetu suserga vaikai ir jauni žmonės. Visame pasaulyje 1 tipo cukriniu diabetu serga apie 440 000 vaikų. Lietuvoje cukriniu diabetu serga apie 800 vaikų. Pasaulyje šia lėtine liga kasmet suserga apie 70 000 vaikų. Lietuvoje per metus 1 tipo cukriniu diabetu suserga apie 100 vaikų ir paauglių.

Vladimiro Petrenkos nuotr./Diabeto stovykla
Vladimiro Petrenkos nuotr./Diabeto stovykla

Sergant cukriniu diabetu būtina išmokti ir nuolat kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Diabeto stovyklos – tai puiki galimybė ilsėtis ir mokytis valdyti ligą. Kad jaunuoliai galėtų saugiai ir turiningai stovyklauti savo darbais ir idėjomis prisideda daugybė žmonių. Lietuvos vaikų ir jaunimo diabeto asociacijos viceprezidentas Edvinas Geriksas visuomet kupinas naujų idėjų būsimoms stovykloms. Stovyklos pradėtos organizuoti Birštone ir ten vyko 7 metus. Vėliau stovyklautojams duris atvėrė ir jau 15 m. maloniai priima Jonavos rajone Rukloje įsikūręs reabilitacijos centras „Atgaiva Tau“.

Šiemet jau į 22-ją stovyklą liepos 27 – rugpjūčio 4d. atvyko 32 jaunuoliai. Stovyklos atidarymas sutapo su olimpinių žaidynių atidarymu liepos 27d. Stovyklautojai nuoširdžiai palaikė Lietuvos olimpiečius ir džiaugėsi jų laimėjimais. Pagerbiant  aukso medalį laimėjusią plaukikę Rūtą Meilutytę, buvo sukurtos ir fotografijose įamžintos originalios kompozicijos (idėjos autorius – stovyklos organizatorius gydytojas V. Petrenko). Vienodai apsirengę stovyklautojai atsigulę pievelėje kūnais išdėliojo olimpinės čempionės vardą Rūta ir gėlės žiedą.

Vladimiro Petrenkos nuotr./Diabeto stovykla
Vladimiro Petrenkos nuotr./Diabeto stovykla

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius