Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

D.Joneliūnienė apeliuoja į žmonių sąmoningumą: parvešite koronavirusą, bet ar būsite pilietiškais?

Europos šalims jau nebealsuoja į nugarą COVID-19 virusas. Jis jau Europoje. Netylant Sveikatos apsaugos ministerijos ir įvairių specialistų diskusijoms, mano nuomone, svarbiausia atsigręžti į visuomenę, kuri bet kokios grėsmės atveju susiskaldo.
Dovilė Joneliūnienė
Dovilė Joneliūnienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Tai būsite pilietiški, ar blaškysitės po pasaulį bandydami save įtikinti, kad keli šimtai eurų yra vertingesni už jūsų ir Lietuvos piliečių sveikatą?

Aš nesu išimtis, po dviejų savaičių turėjau smagiai sau leisti laiką prie Komo ežero, bet tai palieku ateičiai, kai galėsiu ramiai atsipalaiduoti, o ne su įtampa dairytis aplink, gal net patekti į karantino zoną ir ten praleisti mėnesį.

Bet pažiūrėkime, kas dedasi socialiniuose tinkluose.

Turintys kelionės bilietus į Italiją bando įnirtingai save įtikinti, kad koronavirusas – tai gripas ir vienintelė rizika yra tik seniems, sergantiems žmonėms. Situacija tokia, kad baisu ne tik susirgti išvykus, bet ir nebegalėti iš svečios šalies išvykti, jei bus dar didesnė krizė. Tokiu atveju turistai sudaro papildomus keblumus ne tik sau.

Kelionių grupių diskusijose užvirė sąmyšis ir pabiro klausimai – tai skristi į Milaną, Veneciją ar susilaikyti? Pasiruošę su kaukėmis pasidairyti po ištuštėjusius miestus, bandyti prisibelsti į neveikiančius barus? Pirmyn. Tik tuomet ten ir pasilikite, kol pasibaigs visas chaosas.

Situacija tokia, kad baisu ne tik susirgti išvykus, bet ir nebegalėti iš svečios šalies išvykti.

Tokie komentarai – „Sėdėkite namuose, jei visko bijote“, „Mirtingumas nuo gripo didesnis. Nenorėčiau keliauti į tokias vietas, bet stresuoti, kad visi išmirsim, neverta“, „Žiniasklaida pučia burbulą, o jūs tikite“ – tik parodo, kad mūsų visuomenė pakankamai nesidomi tuo, kas vyksta jų šalyje ir nebando prisidėti prie gerovės užtikrinimo.

Puiku, kad žiniasklaida informuoja ir šviečia mus, prisidėkime ir patys prie to – edukuodami mažiau šiandienos įvykiais besidomintį kaimyną ar draugą, kuris susikrovė lagaminus ir yra pasiruošęs užkariauti pasaulį. Nes ne jį, o jis įveiks visus virusus. Nes jis žino geriau.

Pats galingiausias įrankis šiandien yra socialiniai tinklai. Tad dalinkitės informacija ir kalbėkite garsiai.

Problemos mastą parodo ir SAM žingsniai. Pirmadienio spaudos konferencijoje pranešta, kad visi iš Italijos Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų atvykstantys asmenys bus tikrinami dar neišlipę iš lėktuvo. Bus matuojama temperatūra, vertinama sveikata. Tai vyksta šalyje, kuri siekė užkirsti kelią virusui ir viena pirmųjų uždraudė tiesioginius skrydžius į ir iš Kinijos.

Tad šiandien kalbėkime apie solidarumą vieni kitų atžvilgiu ir susivienijimą. Ne paniką, ne parduotuvių lentynų šlavimą, o apie bendradarbiavimą siekiant saugoti sveikatą – tiek savo, tiek aplinkinių.

Ir jei vis dar kirba abejonė, keliauti ar ne – galbūt įtikins didėjantys sergančių skaičiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius