-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dabar pats metas gydyti venų varikozę

Žiema – pats tinkamiausias metas venų ligų gydymui. Mat vasarą venų kraujotakos ligos tik paūmėja, o po operacijų būtinas tausojamasis režimas, negalima degintis ir maudytis atviruose vandens telkiniuose. Negana to, po chirurginio gydymo reikia dėvėti specialų elastinį trikotažą, o vasarą su kompresinėmis kojinėmis tiesiog per karšta. Tad žiema – pats metas pasirūpinti savo kojomis, kad kitą vasarą būtų galima dėvėti atviresnius drabužius ir nebekentėti paūmėjusių venų ligų sukeliamų simptomų.
Kojų venos
Kojų venos / 123RF.com nuotr.

Kokie pirmieji venų varikozės simptomai?

Venų varikozė – tai liga, kai sutrinka normali veninė kraujotaka ir apatinėse galūnėse užsilieka daugiau kraujo, plečiasi venos ir atsiranda kitų nemalonių simptomų. Pirmieji venų varikozės požymiai yra kojų nuovargis, sunkumas ir skausmas. Naktimis gali kankinti skausmingi mėšlungiai, atsirasti kojų deginimo pojūtis, skruzdėlyčių bėgiojimo jausmas.

Apie progresuojančias venų ligas praneša išsiplėtusios venos, besiformuojantys veniniai mazgai, pakitusi odos spalva. Atsiranda įvairios spalvos (ypatingai rudo atspalvio) odos plotelių. Taip pat kamuoja pažeistų vietų niežulys, sausumas. Vėliau susiformuoja sunkiai gyjančių žaizdelių, vadinamų trofinėmis opomis. Šios žaizdelės kraujuoja ir sunkiai užsitraukia, lieka randų. Be to, tai atviras kelias, leidžiantis įvairiems mikroorganizmams lengviau patekti į kraujotakos sistemą.

Kas dažniau serga venų varikoze?

Išskiriami tam tikri veiksniai, kurie ryškiai padidina venų ligų išsivystymo tikimybę. Savo venomis reikėtų susirūpinti labiau, jei:

  • Esate nėščia arba jau kelis kartus gimdėte;
  • Dirbate sėdimą arba stovimą darbą;
  • Turite antsvorio arba esate nutukęs;
  • Jei labai mažai judate;
  • Jei žinote, kad artimoje aplinkoje yra venų varikozės atvejų;
  • Jei kilnojate sunkius svorius ar užsiimate profesionaliu sportu;
  • Jei esate tam tikrų profesijų atstovas, pavyzdžiui, venų varikoze dažniau serga pardavėjai, kirpėjai, virėjai, tolimųjų reisų vairuotojai ir pan.;
  • Jei dažnai dėvite aukštakulnius ir aptemptus drabužius;
  • Jei turėjote kokių nors traumų ir pan.

Kaip gydoma venų varikozė?

Venų varikozės gydymas remiasi:

  • Konservatyviais gydymo metodais. Rekomenduojama speciali mankšta, tinkamai parinktos profilaktinės arba gydomosios kompresinės kojinės ir per burną arba išoriškai vartojami vaistiniai preparatai. Vienas populiariausių išoriškai vartojamų vaistinių preparatų yra heparino natrio druskos turintis gelis Lioton. Jis ypatingai greitai susigeria, netepa drabužių ir yra labai malonaus aromato bei lengvos konsistencijos. Lioton gelis padeda mažinti kojų nuovargį, skausmą ir tinimą. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.
  • Chirurginiais gydymo metodais. Kojų venų operacijos gali būti atliekamos tradiciniu chirurginiu būdu arba lazeriu. Taip pat vis dažniau taikomas pažeistų venų spindžio suklijavimas specialiais biologiniais klijais, tačiau šis metodas Lietuvoje dar nėra plačiai paplitęs. Žiema yra tinkamiausias metas chirurginiam venų ligų gydymui, nes: 1) po operacijos reikia nešioti kompresines kojines arba dėvėti elastinį tvarstį (to nereikia po procedūros bioklijais); 2) būtina vengti saulės ir maudymosi atviruose vandens telkiniuose; 3) kojos žiemą paprastai taip netinsta, kaip vasarą, todėl pooperacinis laikotarpis lengvesnis.
  • Palaikomuoju gydymu. Jei ant paciento kojų jau yra opų, tuomet operacinis gydymas jam gali ir nebetikti. Tuomet stengiamasi tinkamai gydyti žaizdas ir stengtis, kad neatsirastų rimtesnių komplikacijų. Skiriamas palaikomasis gydymas – slauga, naudojami cinko želatinos tvarsčiai, dedami specialūs kompresai ir panašiai. Tokios ligos stadijos geriau tiesiog nelaukti ir ją pradėti gydyti anksčiau, kol yra daugiau gydymo metodų pasirinkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius