Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danties skausmas kelia ir fizinę, ir emocinę žalą

Danties skausmas susijęs ne tik su nemaloniu fiziniu pojūčiu, bet ir su psichologiniu diskomfortu. Ilgai trunkantis ir sunkus danties skausmas gali ne tik atimti normalų darbingumą ar sukelti irzlumą, bet ir prisidėti prie nemigos išsivystymo, prastos bendros savijautos, nerimo.
Jautrūs dantys
Danties skausmas kelia ir fizinę, ir emocinę žalą / 123RF.com nuotr.

Dantų skausmas skirstomas į ūminį ir lėtinį dantų skausmą. Ūminis skausmas atsiranda staigiai ir paprastai netrunka ilgai, tačiau gali būti labai stiprus, plėšiančio ir pulsuojančio pobūdžio. Lėtinis skausmas gali būti maudžiančio pobūdžio ir kamuoti gana ilgai – tai atsirasti, tai vėl išnykti. Danties skausmą būtina gydyti ne tik dėl sukeliamo diskomforto, bet būtina ieškoti ir jo priežasties – mat įsisenėjusios dantų problemos gali sukelti daugiau bėdų, tarkime, įmanoma netekti danties ar sulaukti infekcijos išplitimo, o dantis gali skaudėti ir ne tik dėl dantų ar dantenų ligų. Kalti gali būti ir kiti susirgimai, pavyzdžiui, sinusitas ar išeminė širdies liga.

Kodėl atsiranda dantų skausmas?

Dantų skausmas – tai normali organizmo reakcija į pažeidimą. Jis praneša apie tai, kad dantims ir (arba) dantenoms gresia pavojus. Vaistų vartojimas gali padėti laikinai numalšinti dantų skausmą. Deksketoprofeno trometamolio druska puikiai malšina dantų skausmą. Dolmen yra vaistas skausmui malšinti, priklausantis vadinamųjų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo grupei (NVNU). Dolmen vartojamas lengvo ir vidutinio stiprumo raumenų skausmui, skausmingų mėnesinių (dismenorėjos), dantų skausmui malšinti. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Vis dėlto jei per 3-4 dienas savijauta nepagerėjo arba net pablogėjo, būtina kreiptis į odontologą. Vaistai skausmui malšinti skirti tik simptominiam skausmo gydymui, o tikrosios skausmo priežasties neišsprendžia, tad geriausia išeitis – nedelsti ir pasikonsultuoti su gydytoju odontologu. Žemiau išvardinsime dažniausias dantų skausmo priežastis – pagal skausmo pobūdį įmanoma bent jau nuspėti galimą problemos kilmę.

Kas gali sukelti įvairaus pobūdžio dantų skausmą?

  • Lėtinis (chroniškas) danties skausmas praneša apie galimą danties nervo pažeidimą, kuris gali atsirasti dėl įvairiausių priežasčių. Dažniausiai nervų pažeidimus sukelia dantų ėduonis, griežimas dantimis (bruksizmas), įvairūs dantų pažeidimai, patirtos traumos ir t.t. Maudžiantis skausmas gali perspėti apie įsisenėjusią problemą.

  • Tvinkčiojantis, pulsuojantis danties skausmas gali pranešti apie danties infekciją (pūlinį). Šis skausmas itin aštrus ir varginantis, dažnai pakyla kūno temperatūra, patinsta veidas, jaučiamas bendras silpnumas ir negalavimas. Geriausiai padeda pūlių pašalinimas iš danties – skausmas iš karto sumažėja, tačiau vėliau būtinas endodontinis gydymas, nes pūlių drenažas – tik skubioji pagalba.

  • Aštrus ir staigus danties skausmas, skausmingas kramtymas bei jautrumas karščiui ir šalčiui dažniausiai rodo tai, kad dantis kaip nors pažeistas, tarkime, jis įskilęs ar danties ėduonis pasiekęs jau gilesnius danties sluoksnius. Jei dantų įskilimai ir karieso sukeltos skylutės tinkamai negydomos, gresia minkštojo danties audinio, dažnai vadinamo pulpa ar tiesiog danties nervu, uždegimas (pulpitas).

Kartais dantis skauda ir dėl nuolat jaučiamos įtampos bei nevalingo dantų sukandimo

Galinėje žandikaulio dalyje jaučiamas skausmas dažniausiai kyla dėl nuolatinio ir stipraus dantų sukandimo, griežimo dantimis ir netaisyklingo protinių dantų dygimo. Jei protiniai dantys neturi pakankamai vietos išdygimui arba jie dygsta netaisyklingai, skausmas gali būti ir labai varginantis, gali nuolat kamuoti dantenų uždegimai ir maisto strigimas susiformavusiose dantenų kišenėse. Geriausia tokius netaisyklingai dygstančius ar jau išdygusius protinius dantis tiesiog pašalinti, nes tai nuolatinis infekcijos ir skausmo šaltinis, sukeliantis daug vargo pacientui.

Gali pranešti ir apie pažeistas dantenas

Dantų skausmas gali kilti ne iš pačių dantų, bet iš dantenų. Dantenų uždegimas pažeidžia dantenas, o tinkamai negydomas dantenų uždegimas paveikia ir kaulinius audinius, sukelia dantų paslankumą arba netgi visiškai sveikų dantų netekimą. Įprasčiausi dantenų uždegimo simptomai – dantenų kraujavimas, jautrumas karščiui ir šalčiui, dantenų atsitraukimas, dantų paslankumas – geriau nedelsti ir tinkamai gydyti šią ligą, nes galima netekti net kelių dantų vienu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius