Dar vienas AKM užsikrėtęs šernas sumedžiotas Kupiškio rajone

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai patvirtino afrikinio kiaulių maro (AKM) diagnozę šernui, sumedžiotam Kupiškio rajone, Šimonių seniūnijos miške. Šerno mėginys buvo atrinktas vykdant nacionalinę AKM stebėsenos ir kontrolės programą.
Šernas
Šernas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šimonių seniūnija yra laikoma užkrėsta teritorija ir patenka į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatytą buferinę AKM zoną, todėl papildomos stebėsenos ar ribojimo priemonės šioje teritorijoje nebus taikomos.

Apie užfiksuotą naują AKM atvejį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Europos Komisiją, Europos Sąjungos valstybių narių ir kaimyninių šalių atsakingas veterinarijos tarnybas.

Lietuvoje nuo šių metų sausio mėnesio patvirtinta 13 AKM židinių laukinėje faunoje ir 6 židiniai naminėse kiaulėse.

Šiais metais tai jau 13 AKM atvejis, nustatytas laukinėje faunoje. Dėl šios pavojingos užkrečiamosios ligos sunaikinti 29 užsikrėtę šernai. Lietuvoje nuo šių metų sausio mėnesio patvirtinta 13 AKM židinių laukinėje faunoje ir 6 židiniai naminėse kiaulėse.

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nustatytose apsaugos ir priežiūros zonose vykdo naminių ir laukinių gyvūnų stebėseną, tačiau vis nauji AKM atvejai rodo, kaip sudėtinga kovoti su šiuo virusu, nuspėti jo plitimo mastus. Mūsų šalies kiaulių augintojai turi būti itin budrūs, stebėti ir tikrinti kiaules, griežtai laikytis biosaugos priemonių ūkiuose, vengti laukinių gyvūnų kontakto su naminiais“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Artūras Šimkus.

Pasak A.Šimkaus, AKM situacija sudėtinga ir kaimyninėse valstybėse, nes nuolat gaunami pranešimai apie nustatomus vis naujus AKM židinius Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje. Latvijoje nuo šių metų birželio mėnesio iki dabar nustatyti 106 AKM židiniai laukinėje faunoje ir 32 –  naminėse kiaulėse, Lenkijoje iki šiol patvirtinta 19 AKM židinių laukinėje faunoje ir 2 – naminėse kiaulėse. Estijoje – nuo rugsėjo mėnesio užfiksuota 19 AKM židinių tik laukinėje faunoje, naminėse kiaulėse šis virusas nenustatytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius