Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiausiai kompensuojamų vaistų suvartoja Širvintų, mažiausiai – Šalčininkų gyventojai

Daugiausiai kompensuojamų vaistų pernai suvartojo Širvintų ir Vilkaviškio, mažiausiai – Šalčininkų, Šilalės ir Neringos gyventojai, rodo Valstybinės ligonių kasos (VLK) atlikta analizė.
Tabletės
Tabletės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ši analizė atliekama vaistų suvartojimą skaičiuojant pagal vidutinį terapinį dienos dozės skaičių, tenkanti 1 tūkst. gyventojų per vieną dieną. Širvintose šis rodiklis siekia 683 ir yra didžiausias, Vilkaviškyje jis šiek tiek mažesnis – 646. Mažiausias vaistų suvartojimas tūkstančiui gyventojų per dieną yra Šalčininkuose, kur tesiekia 399, Šilalėje, kur jis siekia 420 ir Neringoje – 443.

Pasak VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjos Kristinos Garuolienės, praėjusiais metais vidutiniškai Lietuvoje 1 tūkst. gyventojų per dieną suvartojo 1 tūkst. 46 dienos dozės vaistų, iš kurių 476 – nekompensuojami, o 570 – kompensuojami Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

Iš viso kompensuojamuosius vaistus Lietuvoje vartojo daugiau kaip 1,2 mln. žmonių arba 40 proc. šalies gyventojų.

„Nepaisant to, kad kompensuojamiesiems vaistams kasmet skiriama vis daugiau Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, žmonės už juos taip pat sumoka brangiai.

Štai 2015 metais už kompensuojamuosius vaistus vienam gyventojui per metus atitekdavo apie 72 eurus fondo lėšų, o patys gyventojai primokėdavo apie 18 eurų“, – sako K.Garuolienė.

Iš viso kompensuojamuosius vaistus Lietuvoje vartojo daugiau kaip 1,2 mln. žmonių arba 40 proc. šalies gyventojų.

K.Garuolienės teigimu, pernai žmonės daugiausiai vartojo kardiologinių vaistų. Šios grupės vaistų yra kompensuojama daugiausiai – 83 proc. Antroje vietoje pagal suvartotą vaistų kiekį yra nervų sistemą veikiantys vaistai. Trečioje vietoje pagal suvartotą vaistų kiekį atsidūrė virškinimo traktą ir vaistai cukriniam diabetui gydyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius