Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dažnai neturite nuotaikos, trūksta energijos? Jums pagelbės vienas mineralas

Orams pavasarėjant padaugėja ne tik saulės – neretai dažniau tenka varstyti ir vaistinės duris. Nėra nuotaikos, skauda galvą, tempia raumenis, vargina nuolatinis nuovargis – tai tik dalis simptomų, išduodančių apie emocinį ir fizinį išsekimą. Tačiau nereiktų skubėti griebtis vaistų, galbūt organizmui tiesiog trūksta mikroelementų, o ypač – magnio.
Nuovargis
Nuovargis / 123RF.com nuotr.

„Magnis – gyvybiškai reikalingas ir bene svarbiausias mineralas medžiagų apykaitoje. Su juo, kaip ir su kaliu, natriu, kalciu, susieti įvairūs procesai organizme, jis aktyvina fermentų veiklą, dalyvauja įvairiuose ląstelių cikluose. Todėl kai magnio ima trūkti – prasideda problemos“, – 15min sako šeimos gydytoja Daiva Makaravičienė.

Pasak jos, pavasarį daugelis žmonių gali jausti magnio deficitą – tai gana natūrali organizmo reakcija, kylanti dėl šaltuoju metų laiku mažiau su maistu gaunamų reikalingų medžiagų. Prie šio trūkumo prisideda ir daugiau veiksnių, tokių kaip nuovargis, pasyvesnė fizinė veikla, prastai subalansuota mityba ir pan.

Pavasarį daugelis žmonių gali jausti magnio deficitą – tai gana natūrali organizmo reakcija

„Dabar daugelis gyvename nuolatiniame strese: per daug dirbame, per mažai miegame, valgome nevisavertį maistą, per mažai judame arba, priešingai – itin aktyviai sportuojame, ir taip nualiname organizmą, – priežasčių yra įvairių“, – pasakoja pašnekovė.

Todėl svarbu laiku atpažinti simptomus, signalizuojančius apie magnio trūkumą. Svarbiausi jų – varginantys galvos skausmai, raumenų nuovargis, tirpstančios galūnės, spengimas ausyse, dilgčiojantys akių vokai, mėšlungis, galiausiai – širdies permušimai.

„Panašūs simptomai pasireiškia ir tuomet, kai organizmui trūksta kalio, kalcio, cinko, fosforo – visi simptomai panašūs, apima emocinis ir fizinis nuovargis, nerimas. Tačiau užsitęsęs nerimas anksčiau ar vėliau veda į rimtas ligas, tokiu atveju gali išsivystyti ir depresija, pažeidžiama centrinė nervų sistema. Panašiai ir su širdies permušimais – uždelsus sutrinka širdies ritmas, o tai gali baigtis net mirtimi“, – įspėja D.Makaravičienė.

Gydytoja neslepia – tokie simptomai dažniausiai būdingi veikliems, į darbus panirusiems ir save per juos primirštantiems 30–50 metų žmonėms. Esą ši amžiaus kategorija turi didžiausią riziką persidirbti, jos atstovai neretai per mažai laiko skiria poilsiui ir sveikai mitybai.

„Dažniausiai problemos pasireiškia tokia seka: iš pradžių atsiranda nepaaiškinamas nerimas, vėliau – miego sutrikimai, o jau tuomet sutrinka ir širdies ritmas. Laiku nesusigriebus, pasekmės gali būti labai liūdnos“, – pasakojo medikė.

Ir nors jaučiant magnio trūkumą, pirmiausia reiktų įsivertinti asmeninę discipliną, vis dėlto egzistuoja tam tikros grupės žmonių, kurioms magnio reikia daugiau nei kitiems.

Viena tokių – sportininkai, intensyviai sportuojant su prakaitu netenkama daug mikroelementų, tarp kurių – ir magnio, todėl būtina pasirūpinti jo atsargomis.

Magnio poreikis padidėja ir nėštumo, žindymo metu – jo reikia ne tik besilaukiančiai mamai, bet ir kūdikiui.

Suklusti turėtų ir besilaikantys dietų – valgant tik tam tikros rūšies maistą ar net badaujant, magnio taip pat negaunama pakankamai. Kaip ir nepakankamai apsinuodijimo atvejais, kai dėl kokios nors ligos ar infekcijos žmogus daug vemia, viduriuoja – tuomet su skysčiais netenkama ir mikroelementų, sutrinka jų pasisavinimas.

Pasak D.Makaravičienės, magnio atsargas reiktų papildyti valgant jo gausų maistą, tačiau jei mikroelemento trūkumas didesnis, vertėtų naudoti specialius magnio papildus.

„Organizmas yra protingas, jis magnį pasisavina iš lėto, palaipsniui, palaipsniui jį ir išnaudoja, todėl jei yra trūkumas – jam atgauti neužteks poros dienų, tai gali užtrukti ir porą mėnesių“, – kalbėjo šeimos gydytoja.

Norintiems natūraliai papildyti magnio atsargas, rekomenduoja valgyti daugiau grūdinių kultūrų, dažniau į valgiaraštį įtraukti įvairių kruopų, žirnių pupų, sojos pupelių, riešutų, taip pat – žuvies, abrikosų, net šokolado.

Vidutiniškai žmogui reikia mažiausiai 300 mg magnio per dieną. Jei jo nepavyksta gauti su maistu, reiktų vartoti magnio papildus

„Labai svarbu valgyti daug uogų, vaisių, daržovių. Dėl šios priežasties neretai vasarą jaučiamės energingesni nei žiemą – maistas labai svarbu. O žiemą dažniausiai atsargos dėl to ir išsenka – atvežtiniai produktai neturi tiek daug reikalingų medžiagų, kurias galime gauti sezono metu Lietuvoje“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak jos, per dieną vidutiniškai žmogui reikia mažiausiai 300 mg magnio per dieną. Todėl jei jo nepavyksta gauti su maistu, reiktų vartoti magnio papildus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius