Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dažniausios klaidos, kurias daro vartojantys vaistus: kaip išvengti nelaimės

Dažnai, įsigiję vaistų, jų dėžutę su informaciniu lapeliu išmetame, o vaistai nugula įvairiausiose vietose: rankinėje, vonios ar miegamojo spintelėje. Specialistai atkreipia dėmesį, kad atsainiai elgdamiesi rimtai rizikuojame ne tik savo, bet ir šeimos narių ar augintinių sveikata.
Vaistai
Vaistai / 123RF.com nuotr.

„Galime įvardyti, kad yra konkrečios vietos, kur vaistų laikyti namų sąlygomis tikrai nerekomenduojama. Tam visiškai netinka vonios spintelė, nes vaistams poveikį daro drėgmė ir temperatūra.

Nerekomenduojama vaistų laikyti ten, kur temperatūra aukštesnė nei 25 °C, o drėgmė viršija 65 proc. Kai kurie vaistai apskritai turi būti laikomi tik šaldytuve, kitiems svarbu, kad jie neturėtų sąveikos su saulės spinduliais. Ir tokių dalykų tikrai negalima ignoruoti“, – pranešime žiniasklaidai teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros lektorė, „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė-vedėja Aurima Stankūnienė.

Pasak jos, labai svarbu visus vaistus ir net maisto papildus laikyti vaikams bei augintiniams nepasiekiamoje vietoje bei neišmesti vaistų pakuotės ir informacinio lapelio. Tai klaida, kurią daro beveik kiekvienas, nepagalvodamas, kuo rizikuoja.

Specialistės teigimu, itin didelis pavojus kyla, kai vaistai vartojami pažeidžiant gydytojo duotas rekomendacijas bei užsiimant savigyda.

„Ant pakuotės ir informaciniame lapelyje nurodomas vaistų galiojimo laikas, taip pat pateikiama informacija, kaip juos vartoti. O tokie dalykai tikrai pasimiršta.

Žinoma, jei apie konkrečių vaistų vartojimą dabar informaciją galima rasti internete, tai galiojimo laikas visada yra itin individualus. Įsitikinimas, kad vaistai nesensta, tikrai nėra teisingas. Vaistų galiojimas laikas yra susijęs su vaisto veikliosios medžiagos „galiojimu“, kuri ilgainiui skyla ir taip mažėja jos efektyvumas“, – aiškina vaistininkė.

Kur kas blogiau už tai, kad pasenę vaistai gali neturėti norimo poveikio, yra galimas šalutinis poveikis bei organizmo reakcija net ir į įprasčiausius, tačiau pasenusius vaistus. Net ir įprasti vaistai nuo skausmo, alergijos ar virškinimo sutrikimų turi būti vartojami atsižvelgiant į jų galiojimo laiką, o pasenusius vaistus būtina nedelsiant tinkamai utilizuoti.

„Vaistų tikrai negalima tiesiog išmesti. Jei patys negalime jų vartoti, reiškia, kad jie negali pakliūti ir į aplinką, tad efektyviausias ir saugiausias būdas – nebegaliojančius vaistus atnešti į vaistinę. Čia jais bus tinkamai ir saugiai pasirūpinta“, – sako farmacininkė A.Stankūnienė.

Specialistės teigimu, itin didelis pavojus kyla, kai vaistai vartojami pažeidžiant gydytojo duotas rekomendacijas bei užsiimant savigyda. Esą, jei kartą panašiomis aplinkybėmis vaistas padėjo, o jo dar randu savo spintelėje, tai galiu ir vėl juos gerti

„Kiekvienas vaistas turi būti vartojamas tik pagal gydytojo ir vaistininko rekomendacijas ir tomis aplinkybėmis, kuriomis jis buvo paskirtas. Kasmet dėl netinkamo vaistų vartojimo, jų nesuderinamumo žmonės patiria rimtų sveikatos sutrikimų, o 2016 m. oficialiai dėl šios priežasties mirė net 27 žmonės.

Vaistų vartojimas atsakingas procesas, todėl būtina konsultuotis su specialistais iškilus net mažiausiam klausimui“, – pažymėjo A.Stankūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius