Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 24

Dermatologė – apie dažną odos uždegimą: kaip laiku atpažinti ir tinkamai gydyti

Kontaktinis dermatitas – odos uždegimas, nuo kitų dermatitų besiskiriantis tuo, jog išsivysto kontakto su sukeliančia medžiaga vietoje, – gana dažna odos liga, pasireiškianti bent 1 iš 5 žmonių. Oda gali sudirgti nuo laikrodžio ar diržo sagties, užtepto kremo ar kitos kosmetinės priemonės. Kaip nesupainioti kontaktinio dermatito su kitais bėrimais ar alergijomis bei ką daryti, jam pasireiškus?
Dermatitas
Dermatitas / 123RF.com nuotr.

Nors pati liga pasireiškia tiek vyrams, tiek moterims, visgi, kaip teigia „Danys Clinic“ gydytoja dermatologė trichologė Rasa Aurelija Vankevičiūtė, moteris šis odos uždegimas vargina dažniau, mat jos dažniau kontaktuoja su įvairiomis kosmetinėmis priemonėmis, kuriose yra kvapiklių, konservantų ir kitų medžiagų, galinčių sukelti kontaktinį dermatitą.

Jis būna dviejų tipų: iritacinis ir alerginis. „Iritacinis kontaktinis dermatitas vystosi dėl tiesioginio kontakto su dirginančia medžiaga, kuri tiesiogiai pažeidžia odą – tai gali būti tiek fiziniai, tiek cheminiai dirgikliai, pavyzdžiui, ultravioletiniai spinduliai, radiacija, garai, rūgštys, šarmai, tirpikliai, skiedikliai, skalbimo ar buities valymo priemonės, augalinės kilmės medžiagos. Alerginį kontaktinį dermatitą sukelia ne dirginančios medžiagos, o kontaktas su alergenu“, – portalui manodaktaras.lt paaiškino gydytoja.

Pastarasis dermatito tipas, anot dermatologės trichologės, yra kur kas retesnis, nes alergenai yra individualūs kiekvienam asmeniui, tuo tarpu, dirginančios (iritacinės) medžiagos visiems vienodos ir tai, kaip stipriai sureaguos oda, priklauso nuo dirginančios medžiagos rūšies, kontakto trukmės, temperatūros, odos jautrumo ar net oro sąlygų.

Dažniausi alergenai, sukeliantys alerginį kontaktinį dermatitą, yra aptinkami namų aplinkoje, kosmetikos priemonėse, papuošaluose ir kitose medžiagose, tiesiogiai kontaktuojančiose su oda (kanifolija, nikelis, chromas, peru balzamas ir kt.)

Asmeninio archyvo nuotr./Rasa Aurelija Vankevičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Rasa Aurelija Vankevičiūtė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius