-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diabetas kelionėms nebe kliūtis

Lėktuvo bilietai ir dokumentai rankose, lagaminas kelionei taip pat jau paruoštas, beliko pasirūpinti tik kelionės vaistinėle. Regis, viskas atostogoms jau suruošta, nuotaika puiki, liko išsikviesti taksi ir leistis į nerūpestingas atostogas. Tačiau sergant cukriniu diabetu, prieš vykstant į keliones, vertėtų kruopščiau tam pasiruošti.
Sergant cukriniu diabetu, prieš išsiruošiant į keliones, vertėtų kruopščiau tam pasiruošti
Sergant cukriniu diabetu, prieš išsiruošiant į keliones, vertėtų kruopščiau tam pasiruošti / Projekto partnerio nuotr.

Nors gyvenimo būdas ir kasdienybė sergant diabetu reikalauja daugiau dėmesio, bet naujos kartos vaistų ir savikontrolės priemonių dėka laikytis režimo net ir keliaujant darosi vis lengviau – galima atsipalaiduoti ir visapusiškai paatostogauti. Į cukriniu diabetu sergančios Dianos klausimus apie ligos kontrolę ir medikamentų priežiūrą keliaujant bei atostogas palengvinančius gydymo būdus atsako gydytoja-endokrinologė Birutė Kazanavičienė.

– Gydytoja, neseniai sužinojau, kad sergu cukriniu diabetu. Kaip pasikeis mano gyvenimo būdas? Ką patartumėte prieš susiruošiant į kelionę?

– Susirgus diabetu liga visuomet tampa neatsiejama gyvenimo dalimi, dažnai sergančiųjų vadinama ne liga, o tiesiog gyvenimo būdu. Kadangi tai lėtinė liga, turite diena iš dienos prisiminti laiku vartoti vaistus, skaičiuoti suvalgomą angliavandenių kiekį maiste ir kiekvieną kartą atkreipti dėmesį, ką ir kiek suvalgote. Šiuolaikinės glikemijos savikontrolės priemonės ir medikamentai padeda efektyviai kontroliuoti ligą ir nenukenčia gyvenimo kokybė.

– Artėjant vasarai mane neramina ligos kontrolė kelionių metu. Atostogaudama ketinu keliauti ne tik po Lietuvą, planuoju apsilankyti ir užsienyje. Į ką turėčiau atkreipti dėmesį keliaudama?

– Beveik visi cukriniu diabetu sergantys mano pacientai atostogų metu keliauja ir tai sveikintina – atsipalaiduoti ir pailsėti būtina visiems. Kartais tenka pastebėti, kad po atostogų pacientams pablogėja glikuoto hemoglobino ir gliukozės kiekio kraujyje matavimų rodikliai. Svarbiausia, kad kelionių metu viskas būtų daroma sąmoningai, nepamirštant pasirūpinti savo sveikata. Reiktų atkreipti dėmesį į šalių, po kurias keliausite, vietinį maistą, ar kelionė bus aktyvi, ar pasyvi, kelionės trukmę ir keliavimo būdus.

– Ką daryti, kad kelionės metu nesutriktų jūsų minėti rodikliai? Negi negalėsiu paragauti vietos virtuvės maisto?

– Jeigu kelionės metu turėsite galimybę reguliariai maitintis, geriau sąmoningai rinkitės kuo sveikesnį maistą, su reikiamu angliavandenių kiekiu. Žinoma, paragauti vietinio maisto reikia, tačiau atkreipkite dėmesį į maisto sudėtį, ypač angliavandenius, nes „egzotiniai vaisiai ir patiekalai“ gali turėti nenumatytos įtakios glikemijai. Jeigu planuojate aktyvią kelionę ir jūsų mityba nebus reguliari, reikėtų su savimi turėti užkandžių ar angliavandenių turinčių gėrimų. Glikemiją po valgio koreguoja ir kai kurios medikamentų grupės bei greito veikimo insulinas. Kelionės metu rekomenduojama dažniau matuoti glikemiją, ypač ragaujant jums neįprastus patiekalus, pagal tai koreguokite insulino dozę. Į kelionę rekomenduojama pasiimti daugiau glikemijos matavimams reikalingų juostelių, pasirūpinkite savo aparatėlio baterija arba pasiimkite atsarginį aparatėlį.

Projekto partnerio nuotr./Gydytoja-endokrinologė Birutė Kazanavičienė
Projekto partnerio nuotr./Gydytoja-endokrinologė Birutė Kazanavičienė

– Kas kiek laiko kelionės metu turėčiau tikrinti cukraus kiekį kraujyje? Ar privalau tai daryti kasdien?

– Jeigu sergate 2-o tipo cukriniu diabetu ir vartojate tik geriamuosius vaistus nuo diabeto ar kitus mažą hipoglikemijos riziką turinčius vaistus, diabetas ir taip gerai kontroliuojamas, gliukozę patikrinti užtenka 2–3 kartus per savaitę skirtingu laiku. Jei sergate 1-o tipo ar 2-o tipo cukriniu diabetu ir gydotės insulinu, turėtumėte glikemiją matuotis dažniau, priklausomai nuo fizinio krūvio ir suvalgomo angliavandenių kiekio. Kelionės metu naudokitės tomis savikontrolės priemonėmis, kuriomis naudojotės iki kelionės. Dažnesni glikemijos matavimai padės geriau jaustis kelionėje. Matuokite glikemiją jei fizinis krūvis trunka ilgiau nei valandą, prieš sėsdami vairuoti automobilį, jausdami hipoglikemijai būdingus simptomus, valgydami neįprastą maistą, esant dideliems oro temperatūrų pokyčiams, keičiantis laiko juostoms ar valgymo režimui.

– Pastebėjau, kad hipoglikemija man pasireiškia gana dažnai. Kaip kelionės metu jos išvengti? Ką daryti, jei man išvykus ir sutrikus režimui cukraus kiekis kraujyje drastiškai nukris?

– Kelionės metu turėtumėte stengtis vengti ilgų tarpų tarp valgymų ar didelio fizinio krūvio be angliavandenių korekcijos. Tam pasiruoškite iš anksto. Nors hipoglikemija – tai būsena, kai gliukozės kiekis kraujyje mažesnis nei 3,9 mmol/l, organizmo reakcija į tai – skirtinga. Hipoglikemijai būdingi simptomai: širdies palakimas, rankų drebėjimas, prakaitavimas, elgesio ir koordinacijos bei sąmonės sutrikimai, mieguistumas, galvos skausmas, traukuliai. Būtina nedelsiant suvalgyti angliavandenių turinčio maisto, kad glikemija padidėtų. Gliukozės kiekis kraujyje, sukeliantis šiuos simptomus, kiekvienam žmogui yra individualus. Jei patirsite nesunkią hipoglikemiją, į gydytoją kreiptis nebūtina, suvartokite gliukozės tablečių, gliukozės turinčio maisto ar gėrimų. Pradinė dozė gali būti 15–20 g angliavandenių, pavyzdžiui, 1–2 apelsinų ar obuolių sulčių stiklinės, 1 bananas. Jei gliukozės kiekis kraujyje nedidėja, angliavandenių dozę kartokite kas 15–20 min. tikrindami cukraus kiekį kraujyje, kol glikemija bus daugiau nei 4 mmol/l.

– Prieš išvykdama atostogų, be abejo, turiu pasirūpinti vaistais. Kiek medikamentų atsargų reikėtų turėti? Kokiais preparatais siūlytumėte pasirūpinti iš anksto?

– Gydytojo skirtais vaistais būtina pasirūpinti iš anksto. Turėkite jų rezervą, jei vaistai pasimestų ar kelionė užtruktų nenumatytai ilgiau. Jei sergate 1-o tipo cukriniu diabetu arba jei jums skirta insulino terapija ir vis kartojasi sunkios hipoglikemijos, su savimi turėkite gliukagono injekcijai skirtą rinkinį. Lengvai hipoglikemijai užtenka su savimi turėti gliukozės tablečių ar angliavandenių turinčio maisto, gėrimų.

– Ar reikia kokio nors dokumento kartu su savimi skraidinant insuliną injekcijoms? Jei taip, kur jį gauti?

– Oro uostuose atliekant patikrą papildomų dokumentų insulinui nereikia, svarbu, kad insulinas būtų originaliose pakuotėse su įskaitomais pavadinimais. Medicininiai dokumentai apie Jūsų ligą praverstų patekus į ligoninę.

– Kaip vaistus gabenti, ar galima juos vežtis rankiniame bagaže? Ar reikia laikytis kokių nors reikalavimų, pvz., temperatūros režimo?

– Rankiniame bagaže vaistus, įskaitant ir insuliną, skraidintis galima. Gabenimo temperatūra turėtų būti tokia, kaip ir laikymo – ne minusinė ir žemesnė nei +30o C – arba kaip nurodyta pakuotės lapelyje.

– Kokius klausimus jums paprastai užduoda kiti pacientai prieš išvykdami atostogauti? Kas juos neramina? Ką jiems patariate?

– Dažniausiai pacientai, kaip ir jūs, klausia apie vaistų, ypač insulino preparatų, gabenimą lėktuvu, jų laikymą kintančiomis temperatūrų sąlygomis. Pacientus neramina pasikeisiantis mitybos režimas, kas nutiks, jei pamirš pavartoti vaistus, kaip elgtis hipoglikemijos ar hiperglikemijos atveju. Patarčiau nesijaudinti ir iš anksto apgalvoti visas galimas aplinkybes bei turėti vaistų ir savikontrolės atsargų, jei nutiktų kas nors nenumatyto.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su UAB „Novo Nordisk Pharma“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius