Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Diabeto mokytoja: daugelis pacientų daro didžiulę klaidą

Šią savaitę minint Pasaulinę diabeto dieną, būtina kalbėti ne tik apie cukrinio diabeto gydymo galimybes, bet ir paties paciento vaidmenį ligos gydyme. Diabeto mokytoja sako, kad daugelis sergančiųjų vis dar leidžiasi insuliną „iš akies“, nesikreipia į specialistus pagalbos ir vėliau sulaukia gyvybei grėsmingų pasekmių.
Cukrinis diabetas
Cukrinis diabetas / Vida Press nuotr.

Higienos instituto sveikatos informacijos centro duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį mirties nuo cukrinio diabeto komplikacijų skaičius Lietuvoje per metus išaugo beveik dvigubai.

Santaros klinikose diabeto mokytoja dirbančios Violetos Bičkauskienės teigimu, tokias priežastis gali sukelti netinkama diabeto gydymo priežiūra, kuri labai priklauso nuo paties paciento įsitraukimo, teigiama pranešime žiniasklaidai.

„Diabetu sergančio paciento gydymas yra kompleksinis ir jo efektyvumą lemia ne tik naujausi gydymo metodai. Pacientai privalo patys vykdyti savikontrolę, nuolat stebėti ligą ir atlikti jos analizę, todėl svarbu nebijoti kreiptis į atitinkamus specialistus, kurie gali to išmokyti, patarti“, – sako V.Bičkauskienė.

Lietuvoje jau ne vienerius metus cukriniu diabetu sergančius žmones konsultuoja diabeto mokytojai – slaugytojai diabetologai, dirbantys gydymo įstaigose, – į kuriuos nukreipti gali šeimos gydytojas.

Jie padeda susiorientuoti, kas ir kodėl vyksta paciento organizme, aptaria gliukozės svyravimų priežastis, savikontrolės svarbą ir viską, kas susiję su diabetu žmogaus gyvenime.

Pacientai patys turi išlikti budrūs

Daug antro tipo diabetu sergančių pacientų leidžiasi insuliną, todėl jiems, kaip ir sergantiems pirmo tipo cukriniu diabetu, ypač svarbu suprasti, kaip pačiam koreguoti jo dozes, nes tai turi vykti nuolat.

Pradėjus gydyti pacientą insulinu, pirmieji trys mėnesiai nulemia, kokia bus kontrolė vėlesniu laikotarpiu. Nepasiekus reikiamų rodiklių gydymo pradžioje, tikimybė juos pasiekti ateityje sumažėja, todėl pacientas turi įsitraukti į gydymo priežiūrą nuo pat pradžių.

„Remiantis gliukozės matavimais, vertinant angliavandenių kiekį valgio metu, pacientas turėtų svarstyti, kiek insulino leistis. Kiekvieno organizmo jautrumas insulinui yra skirtingas. Todėl ir insulino dozės tokiam pačiam maistui parenkamos kiekvienam individualiai“, – tikina slaugytoja diabetologė.

Mokėdami skaičiuoti angliavandenius ir pasirinkti sau insulino dozę, sergantieji ne tik atitolintų ligos komplikacijas, bet ir darytų tiesioginę įtaką diabeto gydymo rezultatams.

Pagerėjusi glikemijos kontrolė gali lemti širdies ir kraujagyslių ligos rizikos sumažėjimą net 25 proc. per 10 metų laikotarpį.

Kodėl pacientai bijo didinti insulino dozę?

Optimalų gliukozės kiekį kraujyje labai dažnai trukdo pasiekti nepakankama insulino dozė. Anksčiau gydymui skirti insulinai dažniau sukeldavo hipoglikemiją – per mažą gliukozės kiekį kraujyje ir intensyviau didindavo kūno svorį, todėl pacientai nedrįsdavo didinti jų dozės.

Dabar sergantieji vis dažniau yra gydomi naujos kartos baziniais insulinais, kurie pasižymi ne tik ilgesniu ir tolygesniu veikimu, bet ir labiau atitinka žmogaus fiziologiją, mažina hipoglikemijų dažnį ir turi mažesnį poveikį paciento kūno svoriui.

Kuomet gydymas tabletiniais preparatais nebėra efektyvus, naujausiose Europos ir Amerikos diabeto gydymo rekomendacijose bazinis insulinas yra pirmo pasirinkimo vaistas, kadangi mišrūs insulinai, kuomet viename švirkšte yra ir bazinis, ir valgio insulinas, gali padidinti hipoglikemijos ir svorio augimo riziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius