Didžiojoje Britanijoje gyvenančios lietuvės patirtis: neturėtų kilti klausimo, ar skiepyti nuo meningokokinės B tipo infekcijos

Londone gyvenanti Jelizaveta Orlova paskiepijusi dukrelę nuo meningokokinės infekcijos lengviau atsipūtė – jaučiasi padariusi viską, kas jos rankose, jog apsaugotų dukrą nuo gyvybei pavojingos ligos, kuria vaikystėje sirgo brolis.
Pašnekovė Jelizaveta
Pašnekovė Jelizaveta / Projekto partnerio nuotr.

Apie meningokokinę infekciją Jelizaveta žino nuo vaikystės – ja susirgo brolis. Šeima puikiai atsimena tuos įvykius todėl dukrelės susilaukusi Jelizaveta skubėjo apsaugoti savo kūdikį nuo šios ūmios ir pavojingos infekcijos.

„Brolis buvo neseniai pradėjęs eiti į darželį, kai jame įvyko meningokokinės infekcijos protrūkis, susirgo keli vaikai – mano brolis buvo vienas iš pirmųjų. Jis pradėjo skųstis, kad nejaučia kojų, kad jam sunku eiti, pasidarė labai vangus, vėliau stipriai pakilo temperatūra. Mama iškart suprato, kad tai kažkas rimta ir nieko nelaukusi nuvažiavo į ligoninę, – savo šeimos istorija dalijasi Jelizaveta. – Labai pasisekė, kad ligoninėje tuo metu kaip tik dirbo jaunas gydytojas, kuris buvo neseniai dalyvavęs mokymuose apie meningokokinę infekciją. Taigi jis iškart įtarė šią ligą ir primygtinai reikalavo padaryti išsamesnius tyrimus, nors kiti jo kolegos ir nelabai pritarė. Grėsminga diagnozė – meningokokinė infekcija, buvo patvirtinta.“

Laimei, teisingas gydymas buvo skirtas laiku ir Jelizavetos brolis visiškai pasveiko. Kaip ji pasakoja, brolis visada buvo guvus vaikas, jam puikiai sekėsi mokykloje, tapo branduolinės fizikos ekspertu ir šiuo metu džiaugiasi puikia karjera Didžiojoje Britanijoje, kur gyvena ir pati Jelizaveta su šeima.

Tačiau ne visiems taip pasiseka: vienam iš penkių, po šios ligos išgyvenusių pacientų, gali išsivystyti fizinė ar protinė negalia visam gyvenimui, o mirtingumas nuo meningokokinės infekcijos siekia dešimt procentų. Didžiausia rizika susirgti šia ūmia ir klastinga liga kyla kūdikiams, taip pat didelė rizika vaikams iki penkerių metų ir paaugliams.

Ilgai laukta vakcina

Mokslininkai dirbo beveik dvidešimt metų, kol pasitelkus naująsias technologijas pavyko pergudrauti B serogrupės meningokoką (Neisseria meningitidis) ir sukurti prieš jį vakciną. 2013 metais Europos Komisija patvirtino ir užregistravo pirmąją Europoje vakciną nuo B tipo meningokoko.

Lietuvoje labiausiai paplitęs būtent šios grupės meningokokas: nustatyta, kad B tipo meningokokas sukelia daugiau nei 80 procentų visų meningokokinės infekcijos atvejų kūdikiams. Taigi, daug tėvų ilgai laukė, kol skiepai nuo šios gyvybei pavojingos infekcijos bus įtraukti į Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Didžioji Britanija tai padarė 2015 metais, Airija – 2016 metais, taip pat valstybės lėšomis nuo meningokokinės B tipo infekcijos skiepijama ir dalyje Italijos regionų. Nacionalinę vakcinacijos nuo B tipo meningokoko programą prieš pustrečių metų pradėjusi Didžioji Britanija fiksuoja, jog per pirmuosius metus B tipo meningokoko kūdikiams sukeltų meningito ir sepsio atvejų skaičius sumažėjo dvigubai, o invazinės formos meningokokinės infekcijos atvejų registruota ketvirtadaliu mažiau.

Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija jau nuo šių metų liepos mėnesio planuoja pradėti dviejų mėnesių kūdikių skiepijimo nuo meningokokinės B tipo infekcijos programą. Vakcina jau įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Skirtingas tėvų požiūris

Daugiau nei trylika metų Didžiojoje Britanijoje gyvenanti Jelizaveta Orlova ir jos vyras sako net nesvarstę galimybės neskiepyti savo dukros, o ieškojo būdų, kaip palengvinti skiepijimo procesą.

„Kad ir kaip vaiko organizmas sureaguos į skiepą, vis tiek supranti, kad pati liga būtų daug baisiau“, – sako Jelizaveta.

Moteris įsitikinusi, kad požiūrį į vakcinas formuoja ir asmeninės žmonių patirtys.

„Mūsų šeimoje dėl skiepų niekada nebuvo jokios blogos minties. Tėvai dar atsimena tuos laikus, kai daugelio šiandieninių vakcinų nebuvo ir kildavo , kokliušo, difterijos protrūkiai, nusinešdavę ir vaikų gyvybių“, – pasakoja J.Orlova.

Informacinis partneris – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Daugiau informacijos apie ligą ir jos profilaktiką rasite http://www.ulac.lt/meningokokine-infekcija

LT/BEX/0034/18

Projekto partnerio nuotr./GSK logo
Projekto partnerio nuotr./GSK logo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius