Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dienos pradžioje kyla ne tik saulė: rytinės erekcijos priežastys

Rytinė erekcija ištinka įvairiausio amžiaus vyriškos lyties atstovus – nuo kūdikių iki itin brandaus amžiaus vyrų. Kodėl taip nutinka?
Nuogas vyras
Nuogas vyras / 123RF.com nuotr.

Varpos erekcija atsiranda dėl nervų sistemos ir hormonų poveikio. Seksualiai susijaudinus, nervais keliauja cheminiai signalai, kurie atsakingi už varpos didėjimą – į penį paplūsta kraujas. Įteka vis daugiau kraujo, išteka vis mažiau, šis tartum įstringa varpos raumeniniame audinyje, todėl varpa didėja ir kietėja.

Erekcija vidury nakties ar vos prabudus – normalus reiškinys

Varpos erekcija vidury juodos nakties ar vos tik pabudus ryte – dažnas reiškinys kiekvienam vyrui. Iš tiesų, tai ne tik įprastas reiškinys, bet ir signalizuojantis apie gerą vyro sveikatą. Sveikatos problemomis nesiskundžiančiam vyrui erekcija per naktį gali pasireikšti maždaug 3–5 kartus.

Vida Press nuotr./Vyras
Vida Press nuotr./Vyras

Naktinės penio erekcijos vyrus ištinka per greitų akių judesių miego fazę, dar trumpinamą kaip REM (angl. Rapid Eye Movements). Taip nutinka suaktyvėjus atitinkamoms smegenų sritims. REM miego fazės metu mažiau aktyvi tampa simpatinė nervų sistema, kuri yra atsakinga už organizmo saugumą iškilus grėsmėms, o parasimpatinė nervų sistema, kuri atsakinga už organizmo poilsį, – suaktyvėja.

Manoma, kad šis pokytis susijęs ir su naktine erekcija. O kodėl vyrai pabunda būtent erekcijos metu? Žmonės dažniausiai pabunda pasibaigus REM miego ciklui. Tiesa, būtent REM ciklo metu ir sapnuojama, o kartais šie sapnai būna erotiniai. Tai tikrai gali sukelti erekciją ir netgi ejakuliaciją.

Su rytine erekcija siejama ir tai, kad vyriško hormono testosterono koncentracija vyro organizme didžiausia būna būtent antroje nakties pusėje, ryte. Vien tik šio hormono kiekio padidėjimas gali sukelti varpos sustangrėjimą.

Vida Press nuotr./Vyras lovoje
Vida Press nuotr./Vyras lovoje

Ar reikėtų susirūpinti, jei rytais kyla tik saulė?

Natūralu, kad naktinių ir rytinių erekcijų dažnis su amžiumi mažėja, tačiau jei šis dažnis staiga nukrenta iki nulinio, tai galėtų reikšti sutrikusią sveikatą. Erekcija pabudus indikuoja apie gerą vyro kraujotakos ir nervinę būklę. Erekcijos naktį ar ryte taip pat reiškia, kad problemų su tuo nebūna ir nemiegant.

Jeigu pajutote, kad rytinių erekcijų jums pasitaiko daug rečiau, patartina pasikonsultuoti su gydytojais – tai galėtų reikšti sutrikusias kraujotakos ar nervų sistemos funkcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius