Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dietologė ragina dieną pradėti su šiuo produktu – labai reikalingas organizmui

Varškė pasižymi tūkstančius metų siekiančia istorija: nuo seno buvo laikoma natūraliu vaistu nuo virškinimo negalavimų ir pagrindiniu tradicinės virtuvės ingredientu visame pasaulyje. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šiame pieno produkte gausu baltymų, mineralų ir vitaminų, todėl varškę verta įtraukti tiek į suaugusiųjų, tiek į vaikų mitybos racioną, rašome pranešime žiniasklaidai.
Sumuštiniai su varške, vaisiais ir uogomis
Sumuštiniai su varške, vaisiais ir uogomis / 123RF.com nuotr.

Varškė – puikus pasirinkimas pusryčiams

Dr. Editos Gavelienės teigimu, geros savijautos garantas yra tinkami pusryčiai: „Ryte, kaip ir kitu dienos metu, valgyti reikėtų neskubant, ramiai kramtant, mėgaujantis maisto skoniu. Nebūtina pusryčiauti vos tik pabudus – tai reikėtų padaryti per pirmas dvi ar tris valandas atsikėlus.

Varškė – žmogaus organizmui reikalingų baltymų šaltinis. Kaip žinia, baltymai reikalingi visiems organizme vykstantiems procesams, todėl varškė galėtų būti vienas iš visaverčių pusryčių produktų“.

Taip pat gydytoja dietologė ragina reguliuoti pusryčių maistingumą pagal suplanuotą dienos veiklą: „Jei nusimato, kad dienos veiklos pareikalaus daug energijos, tuomet pusryčiai galėtų būti sotesni, o jų pagrindą turėtų sudaryti daugiau baltymų, šiek tiek riebalų ir angliavandenių turintys produktai.“

Sveikatai palankios varškės savybės

Anot dr. E.Gavelienės, pieno produktų sudėtyje yra puikiai subalansuotų aminorūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A ir D, B grupės vitaminų, taip pat gausu kalcio: „Varškė yra labai maistingas produktas, todėl ją rekomenduojama valgyti bent 2–3 kartus per savaitę“.

Vis dėlto, gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad ne visi žmonės gali toleruoti pieno produktuose esančią laktozę.

Varškėje yra tik laktozės pėdsakų, todėl ji tinkamas pasirinkimas laktozės netoleruojantiems asmenims.

„Laktozė yra piene randamas cukrus, kurį organizme skaido laktazės fermentas. Tačiau šio fermento organizme gali trūkti. Jei pavartojus pieno produktų grupės gaminių jus apima nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad jūsų organizmas nepakankamai gamina šio fermento“, – teigia specialistė ir priduria, kad varškėje yra tik laktozės pėdsakų, todėl šis produktas, kaip ir visi rauginto pieno gaminiai, yra tinkamas pasirinkimas laktozės netoleruojantiems asmenims.

Shutterstock nuotr./Varškėčiai
Shutterstock nuotr./Varškėčiai

Kaip išsirinkti aukštos kokybės varškę?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva renkantis varškę rekomenduoja atkreipti dėmesį į etiketę: „Jei perkate supakuotą gaminį iš gamintojo, perskaitykite sudėtį. Varškėje neturėtų būti neaiškių priedų, tokių kaip augaliniai riebalai, krakmolas.

Jei norite patikrinti, ar nusipirktoje varškėje yra kokių nors priedų, galite atlikti nedidelį testą: į varškę įlašinkite paprasto jodo. Jei jo spalva išlieka ruda, tada viskas gerai. O jei jis pradeda mėlynuoti, tuomet produkte yra krakmolo. Nors pats krakmolas nėra kenksmingas, jis dedamas į gaminius kaip pigus ingredientas tam, kad padidėtų galutinis produkto svoris. Tai, tiesa, geriau nei augaliniai riebalai, tokie kaip palmių aliejus.“

Nespėjus suvalgyti siūlo šaldyti

„Įsigijus kažkurį iš varškės produktų, svarbiausia stebėti, ar, laikant šaldytuve, nepasibaigė galiojimo terminas ir ar atidarytose pakuotėse nepakito produkto būklė: ar nepradėjo džiūti, pelyti, ar neparūgštėjo“, – pasakoja ekspertė.

Suvartoti varškę reikėtų kuo greičiau ir visada laikyti šaldytuve.

O.Suchočeva atkreipia dėmesį, kad varškė – greitai gendanti. „Suvartoti varškę reikėtų kuo greičiau ir visada laikyti šaldytuve. Optimali laikymo temperatūra yra 2–6 °C. Bendras tiekėjo sufasuotos varškės galiojimas siekia apie 6 dienas, tačiau reikia stebėti galiojimą, nurodytą ant pakuotės. Be to, pasterizuotą (uždarą) varškę galima laikyti šaldytuve 5–7 dienas 0–6 °C temperatūroje. Jei pakuotė atidaryta – tik dieną. Iš esmės laikymo laiką reglamentuoja sanitariniai standartai“, – įspėja O.Suchočeva.

Tam, kad nespėjus suvalgyti jos nereikėtų išmesti, rekomenduojama varškę užšaldyti ir šaldiklyje laikyti iki dviejų savaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius