Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dilgėlinė – nemaloni alergija, kurios priežastį atrasti pavyksta ne visiems

Skambiu pavadinimu išsiskirianti dilgėlinė taip vadinama ne šiaip sau – ant odos atsiradę bėrimai ir pūkšlės išties primena nudilginimą.
Dilgėlinė pasireiškia įvairaus dydžio ir formos niežtinčiomis pūslėmis.
Dilgėlinė pasireiškia įvairaus dydžio ir formos niežtinčiomis pūslėmis. / 123RF.com nuotr.

Tačiau jei paprastos dilgėlių sukeltos raudonos dėmelės pranyksta net neįdėjus pastangų, asociatyviu pavadinimu pavadintos dilgėlinės gydymas yra kur kas nemalonesnis, o alerginės reakcijos ignoravimas gali sukelti net mirtį. Pomidorai, citrusiniai vaisiai, riešutai – tai tik dalis produktų, kurių griežtai reikia vengti pajutus dilgėlinės simptomus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pasak gydytojos dermatovenerologės Ingos Kisielienės, dilgėlinė yra neužkrečiama liga, kurios tikrą priežastį išsiaiškinti nėra lengva ir ne visada pavyksta. Ją sukelti gali gausybė šaltinių, pavyzdžiui, vartojami medikamentai, kontaktas su gyvūnais ar net suvalgytas kiaušinis.

„Dilgėlinė gali pasireikšti nuo kai kurių antibiotikų, virusinių infekcijų, staigios temperatūrų kaitos, gyvūnų pleiskanų ir kailio, lėtinių ligų ar įvairių maisto produktų, ypač, riešutų, jūros gėrybių, kiaušinių, braškių. Daliai pacientų priežastis taip ir lieka neišaiškinta”, – pasakoja dermatovenerologė.

Atpažinti simptomus

Dilgėlinę identifikuoti padeda fizinis bėrimo panašumas į dilgėle „paglostytą“ odą, tačiau, pasak gydytojos, įkyriai niežtinčios vietos patariama nekasyti.

„Dilgėlinė pasireiškia niežtinčiais, raudonos spalvos iškilusiais bėrimais, panašiais į atsirandančius po nudilginimo dilgėle. Simptomai gali tęstis kelias dienas, lėtinės dilgėlinės atveju – kelias savaites ar mėnesius. Odos kasymas, stresas ar alkoholis visus dilgėlinės simptomus gali dar pabloginti“, – teigia gydytoja.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Ilma Plynytė antrina, jog šios alerginės ligos bėrimo skiriamasis bruožas yra balkšvos ar rausvos pūkšlės su aiškiais kraštais. Ji priduria, jog bet kurioje kūno srityje gali atsirasti paburkimų, o jei prie visų simptomų dar jaučiamas ir patinimas burnos ertmėje, tai signalizuoja apie labai stiprią alerginę reakciją.

„Jei tarp įprastų simptomų pasireiškia lūpų, liežuvio patinimas ar jaučiamas pasunkėjęs kvėpavimas, tai gali įspėti apie sunkią alerginę reakciją, kuri gali baigtis net mirtimi“, – įspėja farmacininkė.

Vaistininkės teigimu, pasireiškus dilgėlinėms simptomams, ypač jiems kartojantis, būtina kreiptis į specialistus, kurie paskirtų gydymą. O laukti vizito pas gydytoją gali būti lengviau nuslopinus simptomus liaudiškomis priemonėmis.

„Niežtinčias vietas galima sudrėkinti valgomuoju actu, tepti degutu ar nutrijų taukais, uždėti šaltą kompresą“, – pataria vaistininkė ir pakartoja gydytojos išsakytą patarimą jokiu būdu pažeistų vietų nekasyti.

Padeda sureguliuota mityba

Dermatovenerologė I.Kisielienė atkreipia dėmesį, kad susirgus dilgėline svarbu atkreipti tiek į išorinius dirgiklius, tiek ir mitybą. „Atsiradus dilgėlinės simptomams reikėtų vengti daug histamino turinčių arba histaminą atpalaiduojančių maisto produktų, pavyzdžiui, riešutų, jūros gėrybių, baklažanų, pomidorų, fermentinių sūrių, rūkytų ar vytintų maisto gaminių, citrusinių vaisių, marinuotų daržovių“, – apie rimtus mitybos pokyčius perspėja gydytoja.

Taip pat patariama ypatingai pasaugoti odą: nedirginti jos aptemptais drabužiais ar nenatūraliais prausikliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius