-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dingęs moteriškas žavesys: kalta skydliaukė?

Jūsų odai ir plaukams nebepadeda nei kosmetinės priemonės, nei vitaminai. Nervingumas, vangumas ir nuovargis tapo nuolatiniais palydovais, kurių nepavyksta atsikratyti net gerai pailsėjus. Tai gali būti įspėjimas, kad jūsų skydliaukei reikia pagalbos. Kada paskutinį kartą atlikote tyrimus?
Skydliaukės ultragarso tyrimas
Skydliaukės ultragarso tyrimas / „Scanpix“ nuotr.

Šiandien net kas dešimta Lietuvos moteris kenčia nuo skydliaukės sutrikimų. Tačiau ne kiekviena galėtų pasakyti, kaip ši mažytė hormonus gaminanti liauka veikia organizmą. „Skydliaukė mums yra labai svarbi, nes jos gaminami hormonai reguliuoja praktiškai visų mūsų organų veiklą, todėl jai pakitus sutrinka ir jų darbas. Negydomos skydliaukės ligos didina aterosklerozę, infarkto pavojų, galimi širdies ritmo sutrikimai, kurie gali būti netgi mirties priežastimi“, – teigė endokrinologas profesorius Gintautas Kazanavičius.

Vizualiai padidėjusi skydliaukė nėra vienintelė priežastis susimąstyti apie profilaktiką. Į ką dar reiktų atkreipti dėmesį, kad ligą pastebėtumėte kuo anksčiau?

Pasikeitusi išvaizda

Ne veltui skydliaukė yra vadinama „grožio liauka“. Jei pastebite, jog jūsų plaukai ir oda ėmė sausėti, oda darosi šiurkšti, susilpnėja ir lūžinėja nagai, patinsta veidas – tai vieni iš požymių, rodantys, kad jūsų skydliaukė nėra pakankamai aktyvi ir gamina pernelyg mažai hormonų.

Nevaldoma medžiagų apykaita

Nesiseka sumažinti svorio nei sportuojant, nei reguliuojant mitybą? Nevaldomai didėjantis ar staiga sumažėjęs svoris taip pat gali pranešti apie sutrikusią hormonų pusiausvyrą. Kai skydliaukė per aktyvi – pagreitėja medžiagų apykaita, organizmas greitai išnaudoja visą energiją ir pradeda jausti jos „badą“, todėl kūno svoris smarkiai mažėja. Sulėtėjus skydliaukės veiklai vyksta priešinga reakcija – hormonų trūkumas lemia tukimą.

Nepaaiškinamas temperatūrų svyravimas

Net ir šiltai apsirengus jums šąla kojos, jaučiate nuolatinį drebulį ir šaltį? Nuolatinis šaltis gali krėsti dėl nepakankamo hormonų kiekio skydliaukėje, kadangi ji rūpinasi ir kūno temperatūros palaikymu. Sutrikus skydliaukės veiklai, nepriklausomai nuo fizinio krūvio ar oro temperatūros, galite gausiai prakaituoti ar netoleruoti karščio. 

Prasta emocinė savijauta

Tapote viskam apatiška, mieguista, kankina prasta nuotaika, pablogėjo atmintis ir sunku susikaupti? Tokia organizmo reakcija į hormonų pokyčius dažnai painiojama su depresijos požymiais, tačiau jie gali įspėti, kad skydliaukė negamina pakankamo hormonų kiekio. Per didelis hormonų kiekis taip pat negerai: kankina nemiga, kyla nerimas, apima nepaaiškinamas jėgų antplūdis. 

Sutrikusi širdies veikla

Jei jūsų širdis pradėjo dirbti daug silpniau, jos ritmas tapo retesnis nei įprastai, atsiranda širdies permušimai, gali būti, jog tai liudija apie skydliaukės hormonų sumažėjimą. O jei širdies plakimas padažnėjo, ji plaka netolygiai – galima įtarti suaktyvėjusią skydliaukės veiklą. 

Vaisingumo problemos

Mėnesinių ciklo sutrikimus jaučia beveik trečdalis skydliaukės ligomis sergančių moterų. Dėl skydliaukės veiklos sutrikimo galite susidurti su sunkumais norėdama susilaukti vaikelio. Besilaukiančioms sumažėjęs skydliaukės hormonų kiekis gali net atsiliepti vaisiaus vystymuisi.

Kviečia profilaktiškai konsultuotis

Gydytoja rezidentė, endokrinologė Inga Aleknaitė pastebi, kad dėl skydliaukės veiklos sutrikimų itin vėlai kreipiasi jauni žmonės: „Jie dažnai susirūpina tik prasidėjus rimtiems, varginantiems ir ilgai besitęsiantiems požymiams.“ Jauni žmonės mažiau rūpinasi savo sveikata, yra linkę nesureikšminti negalavimų ir dėl aktyvaus gyvenimo tempo retai randa laiko profilaktiškai pasikonsultuoti.

Visą lapkričio mėnesį gydytojai endokrinologai kvies daugiau sužinoti apie endokrinines ligas Vilniuje, Šiauliuose, Kaune, Alytuje ir Panevėžyje esančiose „Camelia“ vaistinėse. Neturintiems galimybių atvykti į vaistinę nuo lapkričio 8 d. nemokamai konsultuotis bus galima ir specialiu telefonu 8-615-21633 ketvirtadieniais nuo 16 iki 21 val.

Šia „Camelia“ vaistinių tinklo iniciatyva bandoma atkreipti dėmesį į endokrininių ligų pavojų ir paskatinti laiku pasitikrinti. Daugiau informacijos apie nemokamas konsultacijas rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius