Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dirbantiems sėdimą darbą – trys paprasti patarimai, padėsiantys jūsų nugarai

Žmogaus kūnas nėra sutvertas sėdėti, tačiau šiuolaikinis gyvenimo būdas daugelį priverčia dienų dienas praleisti įkalinus kūną jam kenksmingoje padėtyje. Kiek įmanoma, kūnas kenčia, tačiau vėliau pradeda siųsti pavojaus signalus. Kančioms sumažinti kineziterapeutai siūlo sėdimo darbo metu daryti pertraukėles, o jų metu – mankštas.
Ruslanas Maglionok
Ruslanas Maglionok / „Vlada.lt“ nuotr.

Žmogui, dirbančiam sėdimą darbą, problemos prasideda nuo kaklinės dalies įtampos, skausmų, nemalonių pojūčių. Vėliau arba tuo pat metu gali atsirasti ir juosmeninės dalies skausmai arba kelio sąnarių skausmai.

Norint išvengti šių negalavimų, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į savo darbo vietą – ji turi būti kiek įmanoma ergonomiška – kuo labiau pritaikyta taisyklingai jūsų sėdėsenai. Sėdėti patartina ištiesus nugarą, reikėtų stengtis nenaudoti kėdės atlošo. Darbo stalas turėtų būti maždaug alkūnių aukštyje. Būtų naudinga, jei sėdimą darbą kartais keistumėte į stovimą. Jei neturite tam galimybės, sėdėjimui galite pabandyti naudoti kamuolį (svarbu, kad jis atitiktų jūsų ūgį). Norint savo kėdę pritaikyti taisyklingai sėdėsenai, galite naudoti balansinę pagalvėlę.

VIDEO: Kineziterapeuto rekomenduojamos mankštos, dirbantiems sėdimą darbą

„Dirbantiems sėdimą darbą, labai kenčia pečių juosta ir nugara, – laidoje „Sportuok su Vlada.LT“ pasakojo „Otopedijos technikos“ kineziterapeutas Ruslanas Maglionok. – Taip pat sėdimas darbas daro didelį neigiamą poveikį kojų veninei kraujotakai. Šiai problemai spręsti gali būti naudojamos kompresinės kojinės.“

Mūvint kompresines kojines, aktyvinama kojų kraujotaka, mažėja nuovargis, tinimas bei kojų venų ligų rizika.

Jeigu visą dieną sėdite, tam, kad sumažintumėte nugaros ar pečių juostos skausmus, patartina kartą per pusvalandį padaryti pertrauką. „Ortopedijos technikos“ kineziterapeutas siūlo tris paprastus pratimus, padėsiančius atpalaiduoti kaklo sritį ir juosmenį. Visi pratimai turi būti atliekami be skausmo ir neskubant.

Atsisėskite tiesiai, nenaudokite kėdės atlošo. Iš lėto, žiūrėdami tiesiai priešais save, palenkite galvą į šoną, tol, kol kakle pajusite švelnų tempimą. Tokioje padėtyje galvą palaikykite 10-15 sekundžių, vėliau iš lėto grįžkite į pradinę padėtį ir po kelių sekundžių tą patį judesį darykite į priešingą pusę.

Atsisėskite tiesiai, sunerkite pirštus, ištieskite rankas į priekį. Iš lėto lenkite galvą žemyn, kol ji atsidurs tarp rankų. Tokioje padėtyje pabūkite 10-15 sekundžių. Vėliau neskubant grįžkite į pradinę padėtį.

Atsisėskite tiesiai, kojos lieka vietoje, juosmeniu pasisukite į dešinę. Su dešine ranka apkabinkite kėdės atlošą ir sukite pečius į dešinę pusę, kol pradėsite justi švelnų tempimą liemens srityje. Taip būname 10-15 sekundžių ir iš lėto grįžtame į pradinę padėtį. Tą patį pakartojame pasisukdami į kairę pusę.

„Jeigu jūsų bendradarbiai paklaustų, ką jūs čia darote, pasiūlykite jiems padaryti tą patį ir nieko daugiau aiškinti nereikės“, – šyptelėjo kienziterapeutas R.Maglionok.

VIDEO: „Sportuok su Vlada.lt“: pažintis su ėjimo atbulomis rekordininke ir šiaulietės Laurynos „sėkmės istorija“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius