Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donoro artimieji netektį įprasmino kilniu poelgiu

Pirmąjį rugpjūčio savaitgalį Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos gavo pranešimą apie registruotą efektyvų donorą. Velionio artimieji skaudžią akimirką rado jėgų padėti kitiems ir ištarė „taip“ organų donorystei, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Transplantacija
Transplantacija / 123RF.com nuotr.

Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL) registruotas efektyvus donoras sveikatą sugrąžins penkiems žmonėms – transplantacijai tiko jo kepenys, inkstai ir ragenos. Šiemet tai 29-as efektyvus organų donoras.

Kepenų transplantacija buvo atlikta Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose. Šios gyvybę gelbstinčios transplantacijos recipientas laukė 11 mėnesių.

Inkstų transplantacijos atliktos Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose ir dviem žmonėms pagerino gyvenimo kokybę bei išlaisvino iš nemalonių gydymo procedūrų. Ragenos kol kas bus saugomos Audinių banke.

Šiemet Lietuvoje atlikta jau 17 kepenų, 51 inkstų ir 40 ragenų transplantacijų.

Gali padėti net 7 žmonėms

Mylimo žmogaus netektis visuomet yra skaudi ir netikėta, o liūdesys ir sielvartas yra neišvengiami tos akimirkos palydovai. Tokiu sunkiu metu artimiesiems tenka priimti sprendimą, kuris galėtų pakeisti net 7 žmonių gyvenimus – vieniems išgelbėti gyvybę, o kitiems žymiai pagerinti jo kokybę.

Statistika rodo, kad sprendimas dovanoti mirusiojo organus sumažina netekties skausmą bei įprasmina artimojo mirtį, nes dalelė jo ir toliau gyvena kitame kūne.

Transplantacija yra vienas didžiausių mūsų laikų medicinos laimėjimų. Žmogaus organui susirgus ir pilnai neatliekant savo funkcijos, dažnu atveju vienintele viltimi pasveikti tampa organo transplantacija. Ji neatsiejama nuo medicinos mokslo progreso, gydytojų profesionalumo ir visuomenės požiūrio į donorystę.

Augantis visuomenės sąmoningumas ir vis labiau rodomas teigiamas požiūris į donorystę suteikia galimybę didesnei daliai sunkiai sergančiųjų pagerinti gyvenimo kokybę, leidžia grįžti į pilnavertiškesnį gyvenimą ar tiesiog suteikia viltį pasveikti ir gyventi. Iš kitos pusės, tai išties sudėtingas sprendimas, kurį skaudžiausiomis akimirkomis priima mirusiojo artimieji.

Svarbus pokalbis

Lietuvoje šiuo metu galioja informuoto sutikimo donorystės modelis, kai kiekvienas 18 metų sulaukęs žmogus, gali pasirašyti sutikimą ir gauti Donoro kortelę. Tai reiškia, kad po mirties jis gali tapti potencialiu organų donoru.

Tačiau labai svarbu apie šį sprendimą pasikalbėti su savo artimaisiais, nes po mirties organai galės būti dovanojami tik gavus jų sutikimą. Dažnu atveju apie mirusiojo norą tapti organų donoru artimieji nieko nežino, todėl netekties skausmo akimirkoje apsispręsti jiems yra žymiai sunkiau.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 325 žmonės: 77 laukia inksto, 1 kasos-inksto komplekso, 38 širdies, 9 plaučių, 4 širdies-plaučių komplekso, 51 kepenų, 145 ragenų transplantacijos. Iš jų – 4 vaikai. Šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo ir pasiryžimo padovanoti savo organus po mirties.

Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius