-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donorų aukojama kraujo plazma – itin svarbi vaistų gamybos dalis: tūkstančiams pacientų padeda įveikti retas ligas

Iš donorų paaukoto kraujo atskirta kraujo plazma yra be galo svarbi žaliava farmacijoje, kadangi iš jos gaminami vaistai tūkstančiams pacientų padeda įveikti retas, genetines, sunkias ligas tokias kaip kraujo nekrešėjimas (hemofilija), sunkūs inkstų ir kepenų pažeidimai, įgimtas imunoglobulinų deficitas.
D.Gutauskas
D.Gutauskas / NKC nuotr.

Taip pat gelbstint gyvybes naujagimiams, kai nesutampa jų ir motinų organizme esantys rezus faktoriai. Nacionalinis kraujo centras (NKC) pastebi, jog kasmet vaistų gamybai Europoje perduodami vis didesni kraujo plazmos kiekiai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tai yra pozityvi tendencija, nes daugybei žmonių, sergantiems retomis, sunkiomis, genetinėmis ligomis, yra reikalingi iš šios farmacinės žaliavos gaminami vaistai.

NKC duomenimis, likusi ir gydymui nepanaudota plazma Lietuvoje kasmet sėkmingai realizuojama atviro konkurso būdu. Pavyzdžiui, 2022 m., kaip pradinė žaliava kraujo preparatų gamybai, Europos vaistų gamintojams buvo parduota 25 tūkst. litrų kraujo plazmos, o 2023 m. – 12 tūkst. litrų kraujo plazmos.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) duomenimis, vien šių metų pradžioje, 2024 m. sausį, didmeninės vaistų tiekimo įmonės vaistinėms ir ligoninėms perdavė beveik 4 tūkst. pakuočių vaistinių preparatų, kurie yra pagaminti iš farmacinės žaliavos – kraujo plazmos.

Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, kuomet likusi ir gydymui nepanaudota plazma Lietuvoje realizuojama atviro konkurso būdu, jame dalyvauja vaistų gamintojai iš visos Europos.

„Kuo sklandžiau realizuojama gydymui nepanaudota plazma, tuo geriau mums visiems, kadangi Europos vaistų gamintojai iš kraujo plazmos gamina įvairius kraujo ligoms gydyti reikalingus vaistus, gelbstinčius vis daugiau net tik suaugusiųjų, bet ir ką tik pasaulį išvydusių kūdikių gyvybių. Noriu padėkoti visiems jau esamiems kraujo donorams už aktyvumą. Taip pat kviečiu ir kiekvieną šalies gyventoją dalintis gerumu bei reguliariai apsilankyti viename iš kraujo donorystės centrų, paskatinti tai daryti ir savo giminaitį, draugą ar pažįstamą. Juk niekada nežinome, galbūt vieną dieną iš kraujo plazmos gaminamų vaistų prireiks ir mūsų artimam žmogui ar mums patiems“, – sako D.Gutauskas.

NKC direktoriui antrina ir NKC Plazmos skyriaus vadovė Jovita Pakenienė. Pasak jos, kraujo plazmoje yra žmogui reikalingi baltymai, imunoglobulinai, kraujo krešėjimo faktoriai. Na, o gelbstint itin sunkius pacientus ligoninėse, pavyzdžiui, po sunkių inkstų ar kepenų pažeidimų, būtent iš kraujo plazmos surinktų baltymų kompleksas naudojamas jiems gydyti.

„Kraujo plazma naudojama kaip farmacinė žaliava įvairiems vaistams gaminti, kurie gelbėja ir gydo pacientus, sergančius sunkiomis ir retomis ligomis, tokiomis kaip hemofilija, įgimtas imunoglobulinų deficitas, kai esama tokių krizinių situacijų, kuomet rezus faktorius motinos ir vaiko organizmuose nesutampa“, – sako J.Pakenienė.

Statistika rodo, kad pasaulyje vis didesniam pacientų skaičiui diagnozuojamos ligos, kurias gydant padeda vaistai, pagaminti iš kraujo plazmos. Pasaulinės hemofilijos federacijos (WFH) duomenimis, 2022 m. visame pasaulyje vien hemofilija buvo patvirtinta beveik 260 tūkst. žmonių. Tai yra aiškus rodiklis, kad norint įveikti šiuos iššūkius, labai svarbu skatinti kraujo donorystę bei visų sveikatos priežiūros sistemos dalyvių partnerystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius