Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donorystės dienų metu rengiama akcija „Žemė-oras“: virš didžiųjų Lietuvos miestų skraidys pasieniečių ir KAM sraigtasparniai

Organų donorystės dienos šiais metais rengiamos keturiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Kauno, Panevėžio, Šiaulių ir Klaipėdos gyventojų laukia įspūdingas reginys – miestų lankomiausiose vietose leisis du sraigtasparniai, kauks greitųjų ir policijos automobilių sirenos!
Organų donorystės akcija „Žemė – oras“
Organų donorystės akcija „Žemė – oras“ / Alfredo Pliadžio nuotr.

Kasmet spalio antrąjį šeštadienį pasaulis mini organų donorystės ir transplantacijos dieną. Šiais metais tai yra spalio 12-oji. Tai – puiki proga šia tema kalbėti, diskutuoti, atkreipti visuomenės dėmesį į sunkiai sergančius ir transplantacijos laukiančius ligonius.

Sėkmė Vilniuje paskatino aplankyti kitus miestus

Praėjusiais metais Nacionalinis transplantacijos biuras šią dieną minėjo Lietuvos sostinėje Vilniuje, renginys sulaukė didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio, todėl šiais metais donorystės dienų minėjimas persikelia net į keturis didžiuosius Lietuvos miestus ir vyks keturis rudens šeštadienius! Renginių šventinis startas prasidės Kaune rugsėjo 21 dieną, toliau tęsis Panevėžyje (rugsėjo 28 dieną), Šiauliuose (spalio 5 dieną) ir Klaipėdos mieste (spalio 12 dieną).

Renginys – švietėjiškas, juo norima parodyti, kokios gausios pajėgos dalyvauja donorystės procese gelbstint žmonių gyvybes: ne tik gydytojų, koordinatorių komandos, bet ir sraigtasparnių, greitosios pagalbos ir policijos automobilių ekipažai. Renginiuose visi norintys galės iš arčiau apžiūrėti sraigtasparnius, kuriais skraidinami donoriniai organai. Miesto gyventojai ir svečiai turės unikalią progą stebėti parodomąją procedūrą, kaip sraigtasparnių ekipažams perduodami donoriniai organai. Kaukiant greitųjų ir policijos automobilių sirenoms, biuro transplantacijų koordinatoriai, nešini specialiais konteineriais, lips į sraigtasparnius. Iškart po to sraigtasparniai pakils ir skris į paskirties vietą.

Renginių metu žmonės galės ne tik gauti atsakymus į dažniausiai jiems kylančius klausimus apie organų donorystę, bet ir pasirašyti sutikimus organų donoro kortelei gauti. Prie Nacionalinio transplantacijos biuro prisijungs ir Nacionalinio kraujo centro atstovai, kurie suteiks informacijos apie kraujo donorystę, kas gali būti kraujo donoru, kodėl tai yra kilnus poelgis ir kad tai žmogaus sveikatai tikrai nekenkia.

„Donorystės tema nėra ta, kuria kalbame dažnai. Tačiau tai mums turi rūpėti, nes susirgti galime kiekvienas. Kasmet organo ar audinio transplantacijos laukia apie 500 žmonių, transplantacijų atliekama tik apie 150. Jei būsime apsisprendę patys, turėsime moralinę teisę ir iš kitų laukti pagalbos“, – rašoma Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius