-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudikai įspėja: saugokitės nekvalifikuotų gydytojų

Šiandien internete, televizijoje galima rasti pasiūlymų, kaip sutaupyti beveik visose gyvenimo situacijose – nuo apsipirkimo parduotuvėje iki būsto remonto ar atostogų. Tačiau yra sričių, kur per taupumą gali tekti ne tik sumokėti dvigubai brangiau, bet ir pakenkti savo sveikatai.
Medikas
Medikas / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Pasak Polinos Šmakovos, „ERGO Life Insurance SE“ Sveikatos draudimo vadovės Lietuvoje, dažnai pasitaiko, kai klientai kreipiasi dėl sveikatos draudimo išmokos, o vėliau paaiškėja, kad įstaiga, kurioje jie gydėsi, dirba nelegaliai. Laimei, dauguma klientų yra pakankamai dėmesingi ir suabejoję įstaigos kompetencijomis, teiraujasi draudikų, ar šios paslaugos bus kompensuotos.

Lietuvoje įmonės ir įstaigos teisę verstis sveikatos priežiūros veikla įgyja tik Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka gavusios licencijas. Jeigu įmonė licencijos neturi, bet deklaruoja savo tinklapyje ar kainyne, kad teikia sveikatos priežiūros paslaugas, reiškia, kad ši įmonė veikia neteisėtai. Ne mažiau pavojinga susidurti ir su tokiais specialistais, kurie, nors ir dirba licencijuotoje įstaigoje, teikia paslaugas, kurioms neturi reikiamos kvalifikacijos.

Nepatikimų nekompensuoja

„Mano praktikoje pasitaikė atvejų, kai vienoje gydymo įstaigoje terapinį ir chirurginį odos ligų gydymą atlikdavo ausų, nosies, gerklės gydytojas (otorinolaringologas), kitoje – ultragarsinius sąnarių tyrimus darė ne gydytojas, o kineziterapeutas. Su tokiomis įstaigomis nebendradarbiaujame ir nekompensuojame patirtų išlaidų už suteiktas paslaugas minėtose vietose. Tačiau manau, kad išlaidų nekompensavimas yra ne pats baisiausias dalykas. Baisiausia, kad žmonės rizikuoja savo sveikata“, – perspėja P. Šmakova.

Dažniausiai nelicencijuotos įstaigos teikia tokias paslaugas, kaip gydomieji masažai, fizioterapijos procedūros, tačiau pasitaiko, kad gydytojai, kurie neturi tam teisės, konsultuoja ir atlieka rimtas gydymo procedūras.

Gydantis tokioje įstaigoje galima ne tik nesulaukti reikiamos pagalbos, bet dėl nekompetencijos ar higienos standartų nesilaikymo gali išsivystyti komplikacijos. Dažniausiai nelicencijuotos įstaigos teikia tokias paslaugas, kaip gydomieji masažai, fizioterapijos procedūros, tačiau pasitaiko, kad gydytojai, kurie neturi tam teisės, konsultuoja ir atlieka rimtas gydymo procedūras.

Prieš einant reikia pasiieškoti informacijos

„Apdraustasis kreipėsi į mus su klausimu, ar sveikatos draudimo sutartyje numatytas odos ligų gydymo apmokėjimas ir nurodė gydymo įstaigą, į kurią norėjo kreiptis. Reikėtų paminėti, kad kliento liga buvo rimta ir reikalavo ne tik kvalifikuotos pagalbos, bet ir atsakingo paciento elgesio – laikytis režimo, griežtos dietos. Pastebėjome, kad gydymo įstaigos tinklapyje buvo paminėti tik du dirbantys specialistai, tačiau gydomų ligų spektras buvo pakankamai platus: du specialistai gydė skirtingų sričių ir organų ligas. Kai patikrinome jų turimas licencijas, pasirodė, kad vienas gydytojas turėjo LOR licenciją, o kitas buvo laboratorijos gydytojas. Jeigu apdraustasis būtų kreipęsis į šią įstaigą, gydytojai jį būtų gydę neturėdami tam reikalingos kvalifikacijos“, – teigia P. Šmakova.

Draudikai įspėja žmones nerizikuoti savo sveikata ir eiti tik į gerai žinomas įstaigas arba, jeigu žmogus kreipiasi į nedidelę mažai žinomą įmonę, tiesiog patikrinti jos specialistų kvalifikaciją. Žinant įmonės pavadinimą arba gydytojo vardą ir pavardę kiekvienas žmogus gali patikrinti įstaigų ir gydytojų licencijas, kurios yra viešai patalpintos Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos puslapyje – http://www.vaspvt.gov.lt/node/150.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius