-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du lietuviai kreipėsi į medikus aiškindamiesi, ar neužsikrėtė Zika virusu

Du lietuviai, grįžę iš Pietų Amerikos kreipėsi į medikus siekdami išsiaiškinti, ar kelionės metu neužsikrėtė Zika virusu, skelbia lrytas.lt.
Brazilijoje dėl Zika viruso mikrocefalija sergantis kūdikis
Brazilijoje dėl Zika viruso mikrocefalija sergantis kūdikis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyras ir moteris, kurie prieš keletą savaičių atskirai keliavo Pietų Amerikoje, pajuto karščiavimą, nors į Lietuvą grįžo jau be jokių galimų susirgimo simptomų. Tyrimų rezultatai paaiškės po kelių savaičių.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas BNS sako, jog oficialiai patvirtinta tik Zika viruso plitimas per uodų įkandimus, bei ramina, kad net ir užsikrėtus virusu žmogus visiškai pasveiksta per mėnesį.

„Jei kalbame apie uodo įkandimą, turbūt suprantame, kad Lietuvoje tų uodų nėra. Jei pasitvirtintų lytinio plitimo kelias, turime suprasti tokį dalyką: taip, iki 80 proc. žmonių gali neturėti simptomų, gali nežinoti, kad turi, nesvarbu, vyras ar moteris. Vis tik per savaitę ar dvi simptomai praeina, bet gali dar kurį laiką likti virusas spermoje ar panašiai, bet ne ilgiau kaip mėnesį. Tuomet nieko baisaus nebus ir būsimam naujagimiui“, – sakė jis.

Keliautojams, įtariantiems, jog galėjo užsikrėsti šiuo virusu, medikas pataria apie mėnesį nuo uodo įkandimo susilaikyti nuo lytinių santykių arba naudoti saugumo priemones.

Zika virusinės infekcijos simptomai dažniausiai yra švelnūs ir tęsiasi nuo keturių dienų iki savaitės, 60-80 proc. atvejų Zika virusinė infekcija yra besimptomė. Ligai bėrimas, karščiavimas, sąnarių, raumenų, galvos skausmai, nepūlingas konjunktyvitas. Bėrimas dažnai prasideda veido srityje ir išplinta po visą kūną.

S.Čaplinskas ragino nepanikuoti, nes ši liga nėra pavojinga ja užsikrėtusiems, išskyrus nėščiąsias – šiuo metu tiriamas ryšys tarp viruso nėštumo metu ir naujagimių mikrocefalijos (neįprastai mažos galvos apimties ir smegenų tūrio), tačiau aiškių įrodymų dar neturima.

Didelio sveikatos priežiūros specialistų susidomėjimo Zika virusinė infekcija sulaukė, kai 2015 metų spalį buvo pastebėtas neįprastas mikrocefalijos atvejų padidėjimas tarp naujagimių Brazilijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius