Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Efektyvi apsauga nuo virusų drėgną žiemą – bičių pikis. Kaip teisingai jį vartoti?

Kai už lango panašiau į pavasarį nei į žiemą, atsiranda puiki terpė daugintis įvairiems virusams ir bakterijoms. Daugėja stoviniuojančių prie gydytojų kabinetų, užsukančių į vaistines jau ne tik antivirusinių preparatų, bet ir antibiotikų. Pakilusią ligų statistiką aiškinti reikėtų tuo, jog drėgnas oras padedantis siautėti virusams, sudaro imunitetui nemenką iššūkį.
Bičių pikio granulės
Bičių pikio granulės / „Fotolia“ nuotr.

Šiuo metu aktyviausi įvairūs peršalimo virusai, pažeidžiantys viršutinius kvėpavimo takus. Pacientų klausimai kaskart tie patys: kaip apsisaugoti, kaip ugdyti atsparumą ir kaip greičiau pasveikti susirgus? Šeimos gydytoja Neringa Martinonienė įspėja, kad šis metas, kai drėgmės daugiau nei šalčio, itin pavojingas, todėl reiktų atsakingai rūpintis tiek savo, tiek savo šeimos narių sveikata, ypač pasireiškus pirmiesiems peršalimo ligų simptomams, rašoma išplatintame pranešime.

Dabartinis gripo sezonas – klastingas

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis naujausiu Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pranešimu, įspėjo, kad dabartinis gripo sezonas gali sukelti didelį vyresnio amžiaus žmonių mirtingumą. Šios prognozės siejamos su dabar daugelyje Europos šalių dominuojančia A tipo gripo viruso cirkuliacija. Per gripo epidemijas mirtingumas didėja dėl gripo sukeltų komplikacijų ir paūmėjusių lėtinių ligų.

ULAC duomenimis, praėjusio (2018–2019 m.) gripo sezono metu registruoti 26 mirties atvejai. Šiais metais jau yra viena gripo auka – ši liga pasiglemžė vyrą, gyvenantį Panevėžio apskrityje. Tai pirmasis mirties atvejis nuo gripo šį gripo sezoną.

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis didėja visoje Lietuvoje, todėl medikai pataria ne tik stiprinti organizmą įvairiais natūraliais preparatais, bet ir rekomenduoja tinkamai ir dažnai plauti rankas, vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis, masinių žmonių susibūrimo vietų, rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, gerai vėdinti patalpas.

Susirgus rekomenduojama kreiptis į medikus, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, laikytis gydytojo nurodymų. Sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint.

Kaip apsisaugoti

Dauguma susirgimų yra peršalimo ligos, kurių simptomai turėtų kamuoti ne ilgiau kaip keletą dienų, tačiau netinkamai gydantis jie gali komplikuotis į sunkesnes ligas – sinusitą, bronchitą, gerklės uždegimą, gripą bei kitas. Priskaičiuojama daugiau 130 skirtingų virusų, galinčių sukelti peršalimo ligas ir vis atrandama naujų.

Plintančios virusinės infekcijos yra labai užkrečiamos, peršalimo ligos pavojingesnės asmenims, kurių imunitetas yra silpnesnis, tuomet reiktų ne tik labiau stiprinti organizmą, bet ir rimčiau pasisaugoti pavojingiausiu sezonu, ypač mažiems vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis asmenims.

Gydytoja N.Martinonienė pataria ne tik reguliariai sportuoti, propaguoti sveiką gyvenseną, mažiau stresuoti, daugiau ilsėtis, bet ir vartoti organizmo imunitetą gerinančių priemonių bei stiprinti organizmą iš vidaus pirmiausiai natūraliomis priemonėmis, gautomis iš gamtos:

„Viena iš stipriausių ir efektyviausių priemonių nuo peršalimo ligų yra propolis, pagamintas iš bičių pikio, žinomas dėl plataus antibakterinio poveikio. Visuomet pirmiausiai jį siūlau savo pacientams.

Naudojant propolį kartu su vitaminu C, nauda dvigubėja – šis derinys ne tik stiprina imunitetą, bet net jau ir atsiradus pirmiesiems peršalimo požymiams, nugali įvairias bakterijas ir virusus, padeda numalšinti pirmuosius ligos požymius. Tiek šimtai mokslinių tyrimų, tiek patys bitininkai, vaistininkai, gydytojai, natūralios medicinos ar sveikos gyvensenos šalininkai – visi iki vieno patvirtina akivaizdžią šio preparato naudą dėl daugelio gydomųjų savybių. Be to, kas labai svarbu – propolio preparatus kompleksiškai vartojant su kitomis terapijos priemonėmis ne tik pasveikstama daug greičiau, bet sumažinamas pašalinis vaistų poveikis.“

Bičių pikyje jau identifikuota daugiau kaip 300 biologiškai aktyvių medžiagų. Pasak gydytojos, propolyje esantis didelis kiekis flavonoidų veikia įvairias bakterijas ir stabdo jų vystymąsi, tačiau kartu nesunaikina naudingos organizmo mikrofloros. Šis preparatas yra veiksmingas ir prieš ypač agresyvias bakterijas, pasižymi antigrybelinėmis ir antivirusinėmis savybėmis.

Kad ir kokių atsargumo priemonių imsimės, tokios oro sąlygos užtikrina, jog virusai vis vien plis. Tik nuo kiekvieno žmogaus priklauso, ar jis bus tam pasiruošęs. Ar vaikai dėl ligų bus priversti daugiau laiko praleisti namuose, nei darželyje ar mokykloje.

Pasak gydytojos, nereiktų bijoti duoti propolio vaikams – tai visiškai saugi, natūrali priemonė, padedanti išvengti kvėpavimo takų infekcijų, peršalimo, ausies infekcijų.

„Scanpix“ nuotr./Medus ir bičių pikis
„Scanpix“ nuotr./Medus ir bičių pikis

Išvengti antibiotikų galima

Pasak N.Martinonienės, nereta šios dienos problema yra atsparumas antibiotikams, o nuo per dažno jų vartojimo patartina naudoti probiotikus, išsaugančius gerąsias savybes žarnyne. Tačiau antibiotikų gali net neprireikti, jei pasirinksite natūralų būdą – jau minėtą bičių pikį. Izoliuotos rūgštys atstos antibiotikų veiksmingumą.

Pikio antibakterinis poveikis pasižymi tuo, kad jį vartojant neatsiranda jam atsparių mikroorganizmų formų, o vartojant antibiotikus mikroorganizmai greitai prie jų prisitaiko ir tampa jiems atsparūs.

Propolis ne tik naikina virusus ir bakterijas, padeda gydyti peršalimo ligas, bet ir gydo nevaisingumą, mažina stresą, lėtina senėjimą, padeda kaupti kolageną ir elastiną, taip pat skatina naujų ląstelių augimą, greitina žaizdų ir nudegimų gijimą, taip pat labai rekomenduojamas, kaip burnos ir žarnyno dezinfekantas, cukraus kraujyje stabilizatorius.

Propolio gydomosios savybės yra labai plataus spektro, tad jį vartoti gali ne tik norintys sustiprinti organizmą, bet ir įvairių negalavimų turintys žmonės. Netgi tokios sunkios ligos, kaip vėžys, taip pat yra veikiamos šios unikalios medžiagos – sudėtyje esantys keli šimtai aktyvių organinių junginių ne tik sumažina vėžio riziką, bet ir sušvelnina šalutinį chemoterapijos vaistų poveikį.

Propolį vartoti gali ne tik norintys sustiprinti organizmą, bet ir įvairių negalavimų turintys žmonės.

Kaip teisingai vartoti propolį

„Propolis yra visiškai natūralus produktas, tad atėjus šaltajam sezonui jį galite vartoti profilaktiškai, po kelis kartus per dieną. Propolį, kaip antibakterinę priemonę, galima vartoti vieną arba kartu su paskirtu gydymu, net ir su antibiotikais.

Pradėję profilaktinį gydymą ne tik pastebėsite sveikatinimo požymius, bet ir būsite apsisaugoję, atslinkus gripo ir peršalimo epidemijoms. Kasdien stiprindami organizmą propoliu ne tik sustiprėsite, bet ir rečiau lankysitės pas sveikatos specialistus, nes jeigu ir sunegaluosite, tikėtina, kad simptomai greičiau praeis“, – sako gydytoja N.Martinonienė.

Propolį vartoti rekomenduojama 4–6 kartus per dieną, po vieną tabletę laikyti burnoje, kol ištirps. Nereiktų viršyti nustatytos rekomenduojamos dozės. Maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas.

Paties vitamino C paros norma priklauso nuo amžiaus: nuo gimimo iki 6 mėn. – 40 mg, 7–12 mėn. kūdikiams – 50 mg, 1–3 metų vaikams – 15 mg, 4–8 metų vaikams – 25 mg, 9–13 metų vaikams – 45 mg, 14–18 metų paaugliams – 70 mg. Vyrams – 90 mg, moterims – 75mg, nėščioms moterims – 85 mg.

Rūkančių žmonių organizmas pasisavina tik 60 procentų vitamino C.

Daugiau vitamino C reikia ištikus stresui, kilus infekcijos pavojui ir valgant daug baltymų turintį maistą. Rūkančių žmonių organizmas pasisavina tik 60 procentų vitamino C. Absorbcija taip pat sumažėja vartojant vitaminą kartu su saldumynais.

Gydytoja perspėja, kad propolis yra labai aktyvi medžiaga, tad sergant nutraukti gydytojo jau paskirtą gydymą ir imti savarankiškai gydytis propolio preparatais nederėtų. Pasikonsultuoti, kokiais kiekiais vartoti propolį, visuomet galima su šalia esančiais šeimos gydytojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius